Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στα μέσα Νοεμβρίου θα επέλθει η συμφωνία με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια
Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόϊκα για τα "κόκκινα δάνεια" και ...
B.M. Έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο αποτελούν οι αναδιαρθρώσεις και η ...
Ύστερα από ένα ιδιαίτερα σκληρό παζάρι με την πλευρά των δανειστών, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τρόικα: Σκληρό πόκερ με Δένδια και Χατζηδάκη για δάνεια και απολύσεις

Τρόικα: Σκληρό πόκερ με Δένδια και Χατζηδάκη για δάνεια και απολύσεις

Τα «ανοιχτά μέτωπα» των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα, στα οποία η τρόικα φέρεται να μην υπαναχωρεί και η κυβέρνηση να επιχειρεί να βάλει τις δικές της «κόκκινες γραμμές», θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών μας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι σημερινές επαφές θεωρούνται οι κρισιμότερες του πρώτου κύκλου της πέμμπτης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς οι εταίροι θα θέσουν νέα προαπαιτούμενα, προκειμένου να «ανάψουν» το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Οι τροικανοί θα τονίσουν ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν καταπατηθεί και η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι δίχως τραπεζική χρηματοδότηση, η ανάκαμψη δεν θα έρθει ποτέ, όπως άλλωστε διαμήνυσε σε δηλώσεις του και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων. Η διετής έκτατη ρύθμιση, που περιλαμβάνει η συμφωνία, αφορά περίπου 100.000 ΜμΕ, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το ΥΠΑΝ και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση επιτρέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ αφήνει στην πολιτική κάθε τράπεζας τη διαχείριση των τόκων υπερημερίας. Σε κάθε περίπτωση, όποιος εισέλθει στη ρύθμιση, αλλά απολέσει δύο δόσεις, θα εξέρχεται του ευνοϊκού πλαισίου και η οφειλή του αυτομάτως θα επιστρέφει στα πρότερα επίπεδα

Από το υπουργείο τονίζεται ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι οποίες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ, που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια, εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.

Απολύσεις στο μενού Χατζηδάκη

Στο ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων, θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων, που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, θα υπάρξουν απολύσεις από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ παραμένει προς διαπραγμάτευση με την τρόικα η προσμέτρηση των υπαλλήλων που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και θα αποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως χθες, Τρίτη, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξήγγειλε το «τέλος» των απολύσεων στο Δημόσιο για αριθμητικούς στόχους, τονίζοντας ότι πλέον στο δημόσιο θα απολύονται όσοι παρανομούν.

Οδικός χάρτης για έξοδο από το Μνημόνιο

Στο μεταξύ για τον «οδικό χάρτη», με βάση τον οποίο η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, συζήτησαν από την πρώτη συνάντηση η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας την Τρίτη.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε αμέσως μετά τις επτάωρες διαπραγματεύσεις ότι «συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο».

Πρόσθεσε δε, πως «εάν βγούμε από το μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ρύθμιση
Συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" επιχειρήσεων και νοικοκυριών ...
Βλέπει Βρούτση η τρόικα για εργασιακό και ασφαλιστικό-Προηγείται ραντεβού με Χαρδούβελη
Ο πρώτος σκόπελος, η τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων των ...
Τη χρυσή τομή ως προς το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των ...
«Στηλώνει τα πόδια» για απολύσεις, τριετίες και εργασιακά η τρόικα
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους, όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά ...
Στις 15/1 παρουσιάζεται στην τρόικα το πρόγραμμα των απολύσεων και το σχέδιο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας
Στις 15 Ιανουαρίου πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο Διοικητικής ...
(upd) «Τρέχουν» για τις απολύσεις- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
«Κεφάλια» για τις απαιτούμενες απολύσεις από το δημόσιο μέτρησαν στη ...
Μητσοτάκης: Δεν έκανε συζήτηση η τρόικα για περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
«Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία ...
(upd4)
(upd4) Ύστερα από ένα ιδιαίτερα σκληρό παζάρι με την πλευρά των δανειστών, ...
(upd2)
(upd2) Ύστερα από ένα ιδιαίτερα σκληρό παζάρι με την πλευρά των δανειστών, ...