Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αναμένεται νέα ΠΝΠ για τις τράπεζες
Στις 18:00 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πραγματοποιηθεί η νέα ...
Τροπολογία για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να παρατείνει μέχρι και έναν ...
ΥΠΟΙΚ: Δέκα σημεία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Απαντήσεις σε μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τη ρύθμιση ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μπελλές: Αναγκαία η συμφωνία επιχειρήσεων, τραπεζών και κράτους σε μία ρύθμιση

Μπελλές: Αναγκαία η συμφωνία επιχειρήσεων, τραπεζών και κράτους σε μία ρύθμιση

Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών από ιδιώτες, ύψους περίπου 164 δισ. ευρώ, εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς» Αριστείδης Μπελλές, στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και το κράτος, σαφώς συγκρατεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και το κράτος - σε μία ρύθμιση» δήλωσε ο κ. Μπελλές.

«Καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της συναντώνται αύριο για να εξετάσουν την πρόοδο της χώρας πριν από έναν νέο γύρο συζητήσεων για τους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της, μία λιγότερο ορατή κρίση ξεπροβάλλει σε ένα άλλο μέτωπο: των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων» αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το ύψος των χρεών αυτών, που αντιστοιχεί στο 90% περίπου του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), βαραίνει στις ελπίδες για ανάκαμψη της χώρας από τη βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση που έχει καταγραφεί. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο φέτος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη απειλούν να περιορίσουν τον νέο δανεισμό που χρειάζεται για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Κάποια από τα χρέη αυτά δεν μπορούν ποτέ να εξοφληθούν και πρέπει να διαγραφούν» δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup έως τον Ιούνιο.

«Ως δευτερογενές αποτέλεσμα της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής, λιτότητας και ύφεσης, ο αριθμός των ανθρώπων και των εταιρειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνειά τους έχει πολλαπλασιασθεί» δήλωσε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στην Αθήνα Γιώργος Παγουλάτος, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός προβλήματος διογκούμενου ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το Bloomberg, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αργότερα το Φθινόπωρο θα προβλέπει ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση μόνο των ληξιπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες ή θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για τους απλήρωτους φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για ένα θέμα των συζητήσεων με την τρόικα, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος μεγαλώνει την ασφυξία της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Μπελλές, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα βασικά εργαλεία τους, για παράδειγμα ένα κούρεμα για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, από τον φόβο πολιτικών διώξεων ή νομικών συνεπειών, καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να τις καλύψει».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Έτοιμοι από κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον
Είναι αμοιβαία τα συμφέροντα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ...
Από σήμερα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
Από Δευτέρα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 100 δόσεις
Από αύριο Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
Alpha: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις
Σε γερές βάσεις «πατάει» η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως ...
ΤτΕ: Μοχλός για την αναδιάρθρωση της οικονομίας οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Μοχλό για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ...
Τουρκολιάς: Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ΕΤΕ
Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής ...
Την κεφαλαιοποίηση του SRF των ευρωπαϊκών τραπεζών σε 8 χρόνια, προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής Προεδρίας και του Ε.K.
Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution ...
Alpha: Δύσκολο το στοίχημα των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών για ζεστό χρήμα στην οικονομία
H συνέχιση και η ανάκαμψη της αναγκαίας χρηματοδότησης των ...
Ecofin: Προεξοφλείται συμφωνία για τις τράπεζες-Την Τετάρτη τα νεότερα...
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέχουν πολύ από ένα ...