Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Infobank Hellastat: Νέα πτώση για την αγορά καλλυντικών το 2013
Νέα υποχώρηση κατά 3,5% σημείωσε το 2013 η αξία της εγχώριας αγοράς ...
Infobank Hellastat: Υποχώρηση 41,6% στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων
Διαρκή υποχώρηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια κατανάλωση ...
Infobank Hellastat: Ανθεκτικός στην κρίση και στο
Σταθεροποιητική τάση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Infobank Hellastat: Κάμψη στην αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων

Infobank Hellastat: Κάμψη στην αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων

Κάμψη για έκτη συνεχόμενη χρονιά σημείωσε η εγχώρια αγορά της παραγωγής ενδυμάτων & υποδημάτων το 2013, επιδεικνύοντας όμως σαφή επιβράδυνση έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Infobank Hellastat ΑΕ. Επίσης, το πρώτο επτάμηνο του 2014 προκύπτει νέα επιδείνωση του ρυθμού κάμψης.

Συγκεκριμένα, η παραγωγική δραστηριότητα του τομέα της ένδυσης το τελευταίο έτος υποχώρησε περαιτέρω κατά 6,1% (έναντι πτώσης 11,2% το 2012), ενώ τους πρώτους επτά μήνες του 2014 σημείωσε νέα κάμψη 9,3% σε ετήσια βάση. Συνολικά, σε σχέση με το 2008, η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 60,5%, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των προηγούμενων χρόνων.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στον τομέα του υποδήματος, με τη συνολική κάμψη της τελευταίας πενταετίας να διαμορφώνεται σε 65%. Πάντως το 2013 σημειώθηκε οριακή άνοδος, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2014 η παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω κατά 13,4%.

Παράλληλα, το 2013 ο κλάδος της ένδυσης εμφάνισε τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης και μικρής ανόδου της ζήτησης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 3,3% μετά από υποχώρηση 6 διαδοχικών ετών, υποδεικνύοντας της ομαλοποίηση της αγοράς μετά το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η εξέλιξη της δραστηριότητας της αγοράς ένδυσης σε όρους αξίας εκφράζεται από το δείκτη κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κλάδος το 2013 σημείωσε ήπια άνοδο 1,5%, μετά από διψήφιους ρυθμούς κάμψης τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που οφείλεται στη διαφοροποίηση της προϊοντικής βάσης πολλών εταιρειών σε ακριβότερα ενδύματα και στην ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης στα πλεκτά ενδύματα.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης αντανακλώνται στο σημαντικό αριθμό εταιρειών που διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ αρκετές μετατράπηκαν σε πλήρως εισαγωγικές / εμπορικές. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει σε διαδικασίες προστασίας από τους πιστωτές λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, προμηθευτών κ.λπ.

Τα ενδύματα και υποδήματα χαμηλού κόστους από ασιατικές χώρες εμφανίζουν, σύμφωνα με την Infobank Hellastat, υψηλή εισαγωγική διείσδυση, με πλεονέκτημα τη χαμηλότερη τιμολόγηση έναντι των αντίστοιχων επωνύμων ελληνικών προϊόντων.

Οι εταιρείες του κλάδου, όπως τονίζεται στην ίδια μελέτη, υφίστανται προβληματική ρευστότητα, λόγω αφενός της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου της υψηλής φορολόγησης και των καθυστερημένων επιστροφών του ΦΠΑ. Επιβάρυνση ακόμα προκαλεί και η αύξηση του διαστήματος αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πελατών. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες (ιδίως από τη Βόρειο Ελλάδα) έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπου επωμίζονται χαμηλότερο εργατικό κόστος και φορολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών ενδυμάτων & υποδημάτων αποτελεί τη βασικότερη στρατηγική που μπορεί να στηρίξει μεσοπρόθεσμα της εγχώριες επιχειρήσεις. Πέραν των αγορών όπου ήδη υπάρχει παρουσία ελληνικών εταιρειών, προοπτικές εντοπίζονται και σε νέες αγορές – στόχους, όπως η Ρωσία και η Μέση Ανατολή».

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 134 επιχειρήσεων ένδυσης. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2013 αυξήθηκε κατά 3,7%, στα 483,25 εκατ. ευρώ, καθώς ο κλάδος δέχτηκε υψηλότερες παραγγελίες από το εξωτερικό.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκαν στα 39 εκατ. ευρώ (+77%) ενώ οι προ φόρων ζημιές του 2012 μετατράπηκαν σε κέρδη ύψους 4 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ διαμορφώθηκαν σε 4,8% και 0,6% αντίστοιχα (4% και 0,2% το 2012 αντίστοιχα).

Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια το 2013 αυξήθηκε ελαφρώς σε 1,3 προς 1. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoE) το 2013 αυξανόμενη στο 1%, από 0,6% το 2012.

Επίσης, στη μελέτη διενεργήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση 23 επιχειρήσεων υπόδησης, από την οποία προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 10,6% μετά από μια τετραετία συνεχούς υποχώρησης, φτάνοντας στα 39,13 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,25 εκατ. ευρώ έναντι 1,96 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+66%) ενώ οι προ φόρων ζημιές υποχώρησαν στα 1,44 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ το 2012. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε στο 9,5% ενώ το περιθώριο ΚΠΦ σημείωσε σημαντική αύξηση στο 3,9%, από 1,5% το 2012.

Ο δείκτης, ξένα προς ίδια κεφάλαια αυξήθηκε ελαφρώς στο 1 προς 1. Ο δείκτης RoE εξακολούθησε την ανοδική του πορεία, φτάνοντας το 2013 στο 2,7%.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Infobank Hellastat: Σημαντική υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα
Tη δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδόμησης έχουν περιορίσει ...
Infobank Hellastat: Υποχώρηση των υπηρεσιών του κλάδου μεταφορών & logistics
Τον περιορισμό του μεταφορικού έργου και των υπηρεσιών logistics, είχε ως ...
Infobank Hellastat: Αυξημένη η ζήτηση για υπηρεσίες επίγειας αεροπορικής εξυπηρέτησης
Αυξημένη εμφανίστηκε η ζήτηση για υπηρεσίες επίγειας αεροπορικής ...
Εμπορική συμφωνία συνεργασίας της Infobank Hellastat με την Ark Analytics
Στην υπογραφή εμπορικής συνεργασίας προχώρησαν η Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS), ...
Infobank Hellastat: Υποχώρηση της ζήτησης για χημικά προϊόντα το 2012
Περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης για τις περισσότερες κατηγορίες ...
Πέφτει η ζήτηση για καλλυντικά και αρώματα παρά τις εκπτώσεις
Περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο αρωμάτων και ...
Infobank Hellastat: Σημαντική κάμψη για οικοδομή και real estate
Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τα μέτρα ...
Hellastat: Στα... τάρταρα το λιανεμπόριο στην ένδυση και υπόδηση
Σημαντικές απώλειες υπέστη και το 2012 ο εγχώριος κλάδος του λιανικού ...
Hellastat: Στη δίνη της κρίσης ο κλάδος εσωρούχων και καλτσών
Περαιτέρω υποχώρηση της παραγωγής εσωρούχων και καλτσών το 2012 λόγω της ...