Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 23C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ξεκίνησε η ανταλλαγή εντόκων με 3ετή και 5ετή ομόλογα-Οι τιμές-Στόχος το 1 δισ.
Σε επανέκδοση τριετών και πενταετών ομολόγων προχωρά σήμερα το ...
RTRS: Στις αγορές σε δυο εβδομάδες η Ελλάδα- T-bills αντί για μετρητά
Στις αγορές επιστρέφει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, με εκδόσεις ...
RBS: Έρχονται δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων για την Ελλάδα-Τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων και μάλιστα σε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η Ελλάδα μετά το… διαζύγιο με το ΔΝΤ

Η Ελλάδα μετά το… διαζύγιο με το ΔΝΤ

«Διαζύγιο» κοινή συναινέσει από το ΔΝΤ και μάλιστα με τις... ευλογίες των Ευρωπαίων αναζητά η Αθήνα, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει ο προγραμματισμός και το κρίσιμο είναι το πώς θα καλυφθεί το «κενό», που θα αφήσει η διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο, σε συνδυασμό με το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει στην επόμενη διετία.

Από τις πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι κεντρική επιλογή είναι η πιο επιθετική προσφυγή στις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων.

Η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015 από την Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, είναι γνωστή εδώ και καιρό (το «ΧΡΗΜΑplus» το έχει αναφέρει από την περασμένη άνοιξη).

Την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα είχε προαναγγείλει στις αρχές του καλοκαιριού και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του προσωρινού Ευρωπαϊκoύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Κλάους Ρέγκλινκ, στην Αθήνα. Ο τελευταίος διαμήνυσε στην Αθήνα ότι το ΕΤΧΣ είναι έτοιμο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των ποσών που είναι να καταβάλλει το ΔΝΤ τους προσεχείς μήνες.

Πάντως, με την έξοδο του ΔΝΤ, η Ελλάδα χάνει ένα πολύτιμο «σύμμαχο» στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, καθώς το ΔΝΤ πιέζει την Ε.Ε. για γενναίο «κούρεμα», σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που βλέπουν μόνο επιμήκυνση με μείωση των επιτοκίων.

Πάντως, η Ελλάδα χρειάζεται περί τα 60 δισ. για τα επόμενα 6 χρόνια, ώστε να μην χρειάζεται τα «πακέτα» των δανειστών.

Και το ερώτημα είναι ένα: Mπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ορθοποδήσει και χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ, σχολιάζει η Eurobank, συμπληρώνοντας πως για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να πετύχουν επόμενες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να είναι επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 7ετών ομολόγων σταθερού επιτοκίου και εντόκων γραμματίων διάρκειας 18 μηνών, αλλά και να χορηγηθεί νέο πακέτο ελάφρυνσης χρέους από τους διεθνείς δανειστές και να γίνουν επιπλέον εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (μέσης ετήσιας ονομαστικής αξίας περίπου 5,5-6 δισ.), ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα 6-7 έτη.

Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως σχολιάζει η τράπεζα, θα εξασφάλιζαν, επίσης, την εξεύρεση πόρων για την κάλυψη του επιπλέον χρηματοδοτικού κενού που θα προέκυπτε από μια πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ.

Το εν λόγω κενό υπολογίζεται σε 12,5 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση του Ταμείου (ύψους 3,5 δισ.) θα εκταμιευθεί.

Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ

Η κυβέρνηση θέλει να «βάλει στο χέρι» και τα 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα οποία προορίζονται για τις τράπεζες, εάν χρειαστούν και για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο απαιτείται και η συναίνεση των δανειστών. Το σενάριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί αν τα stress tests του Οκτωβρίου για τις ελληνικές τράπεζες δείξουν περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες και μπορούν να καλυφθούν με ιδιωτικά κεφάλαια.

Το Βερολίνο δεν τρομοκρατείται…

«Το Βερολίνο ανησυχεί μεν, όμως πλέον δεν τρομοκρατείται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανάληψης της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ», όπως εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στην «Deutsche Welle».

H γερμανική πλευρά φαίνεται να συμβιβάζεται σιγά-σιγά με το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας από τα όσα επισήμανε ο Νιλς Καντρίτσκε, πολιτικός αναλυτής: «Ο Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για τον γερμανικό πολιτικό κόσμο», δήλωσε στην «Deutsche Welle», προσθέτοντας ότι η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από την Κουμουνδούρου «δεν θα σημάνει το τέλος των σχέσεων της Ε.Ε. με την Ελλάδα», αφού «στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη» και «κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι».

Τα τρία «ναι» της Μέρκελ

Τα τρία «ναι», έστω και υπό προϋποθέσεις, που φαίνεται πως έλαβε ο πρωθυπουργός από τον Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ικανοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτά αφορούν την προώθηση των φοροελαφρύνσεων, την αποχώρηση του ΔΝΤ, στις αρχές του 2015, από το ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα για το 2014 και τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες.

To γεγονός ότι κ. Σαμαράς, παρουσία της κας Μέρκελ, αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και στα τρία αυτά ζητήματα, επιβεβαιώνει –σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου– πως όχι μόνο συζητήθηκαν, αλλά και πως υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία ότι θα στηριχθούν από τη γερμανική κυβέρνηση οι ελληνικές θέσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το... φυσιολογικό διαζύγιο και η επόμενη μέρα
Το διαζύγιο της ΑΕΚ με τον Δέλλα, ήταν η απόλυτη φυσιολογική εξέλιξη ...
Βερολίνο: Η Α. Μέρκελ δεν σχολιάζει θέματα εσωτερικής πολιτικής
«Είναι καλή πρακτική η καγκελάριος να μην σχολιάζει καμία διαδικασία ...
Ζήνα Κουτσελίνη: Το «διαζύγιό» της με τον Alpha
Μετά από καιρό η Ζήνα Κουτσελίνη μίλησε για την αποχώρησή της από τον ...
Άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων
Ανοδικά κινούνται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή ...
Βερολίνο: Θα συζητήσουμε και για το χρέος μετά τις εκλογές
«Παράθυρο» συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ...
Γιώργος Λιάγκας: Οι πραγματικοί λόγοι για το επαγγελματικό διαζύγιο
Το καλοκαίρι φαίνεται πως είναι η αγαπημένη εποχή του Γιώργου Λιάγκα ...
Άσμουσεν: Χρηματοδοτικό κενό 5-6 δισ. το 2014 για την Ελλάδα
Το Eurogroup θα συζητήσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ύψους 5-6 δισ. ...
Στουρνάρας: Έτσι θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό...
Με μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ...
Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για το MEGA
Αν και η μαζική αποχώρηση από το κανάλι της Μεσογείων φαίνεται να έχει ...