Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΕΤΑΑ: «Καλά στοιχήματα» ορισμένες ελληνικές εταιρείες-Από που ξεκινά η χορήγηση δανείων
Ως «καλά στοιχήματα» βλέπει ορισμένες ελληνικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή ...
Icap Group: Βελτιώθηκε η κερδοφορία, υποχώρησαν οι πωλήσεις για 500 επιχειρήσεις
Τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο ...
ICAP: Πτώση 12% στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού το 2013
Πτώση της τάξης του 12% (σε αξία) κατέγραψε η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Icap Group : Ποιες ελληνικές εταιρίες άντεξαν τα τελευταία 50 χρόνια

Icap Group : Ποιες ελληνικές εταιρίες άντεξαν τα τελευταία 50 χρόνια

 Τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν τη τελευταία 50ετία (1964-2014) παρουσιάζει σε ειδική έκδοση με τίτλο «Οι επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά» η Icap Group.

Όπως επισημαίνει η Icap, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και οικονομικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της και βάσει αυτών των πληροφοριών, εντοπίζονται 1.396 εταιρείες νομικής μορφής ΑΕ, ΕΠΕ καθώς και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών (με έδρα την Ελλάδα), με έτος ίδρυσης από το 1964 ή και νωρίτερα, οι οποίες και εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και το 2014, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις υπέστησαν.

Για τους σκοπούς της έκδοσης, ως εταιρείες που επιβίωσαν όλα αυτά τα έτη θεωρούνται εκείνες που δεν έχουν πτωχεύσει, δεν έχουν διαλυθεί, δεν αδράνησαν, δεν απορροφήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν από άλλες εταιρείες. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των μακροβιότερων ελληνικών εταιρειών ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την Icap στις αρχαιότερες εξ αυτών.

Στην ομάδα των 30 αρχαιότερων επιχειρήσεων συμμετέχουν τέσσερις δημόσιοι οργανισμοί και πέντε ακόμη επιχειρήσεις του τομέα των (μη χρηματοπιστωτικών) υπηρεσιών, δύο τράπεζες, εννέα βιομηχανικές/μεταποιητικές επιχειρήσεις και δέκα εμπορικές εταιρείες.

Η μακροβιότερη εταιρεία στην Ελλάδα που συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΑΕ, με αρχικό έτος ίδρυσης το 1828, η οποία από τη δεκαετία του ’70 έγινε Ν.Π.Ι.Δ. και από το 1996 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία.

Αμέσως επόμενη κατά σειρά αρχαιότητας είναι η παλαιότερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ (ίδρυση:1841) που αποτέλεσε και την πρώτη τράπεζα του ελληνικού κράτους και πριν την ίδρυση της Τραπέζης Της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη και για την έκδοση του νομίσματος.

Η άλλη επιχείρηση του τραπεζικού τομέα που συμμετέχει στις 30 μακροβιότερες είναι η Alpha Bank AE (αρχικά ιδρυθείσα ως Τράπεζα Καλαμών), η οποία απορρόφησε τις τραπεζικές δραστηριότητες της εταιρείας Ι.Φ. Κωστόπουλος (ιδρυθείσα το 1879) και μετονομάσθηκε σε Ελληνική Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως.

Οι προαναφερθείσες τράπεζες έχουν απορροφήσει διαχρονικά πλήθος άλλων εταιρειών, αρκετές εκ των οποίων είχαν μακρόχρονη παρουσία (π.χ. η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος που είχε ιδρυθεί το 1907 και το 2013 απορροφήθηκε από την Alpha Bank).

Οι παλαιότερες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται είναι δύο βιομηχανίες ποτών, η εταιρεία Ν. Γ. Καλλικούνης ΑΕ (προήλθε από συγχώνευση επιχειρήσεων η παλαιότερη των οποίων ιδρύθηκε το 1850) και η εταιρεία Ι. Βαρβαγιάννης ΕΠΕ (προερχόμενη από μετατροπή παλαιάς ατομικής επιχείρησης ιδρυθείσας το 1860).

Στην ομάδα της βιομηχανίας ωστόσο, με βάση τον πρόσφατο κύκλο εργασιών ξεχωρίζουν η καπνοβιομηχανία Καρέλια Καπνοβιομηχανία ΑΕ (1888), η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ (1865) και η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (προήλθε από συγχώνευση εταιρειών η παλαιότερη των οποίων ήταν η Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου με αρχική ίδρυση το έτος 1874).

Στην ομάδα των αρχαιότερων εμπορικών επιχειρήσεων που επιβιώνουν μέχρι τώρα, παλαιότερες είναι η DIPO ΑΕ, η οποία ασχολείται με εμπόριο ξυλείας και συνεχίζει επιχειρηματικές δραστηριότητες προϋπαρχουσών νομικών μορφών με έναρξη το 1860, καθώς και η εταιρεία Γεωργαντάς, Φ., 1864 ΑΕΒΕ, με δραστηριότητες σήμερα στο χώρο της εμπορίας καλλυντικών και συναφών ειδών.

Με βάση τον πρόσφατο κύκλο εργασιών, σε αυτήν την ομάδα ξεχωρίζουν η εταιρεία ποτών ΜΕΤΑΞΑ Σ. & Η. & Α. ΑΒΕ (ίδρυση 1888) και η ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ Μ. Γ. Α.Ε. (αρχική ίδρυση 1882) που εμπορεύεται ναυτιλιακά και βιομηχανικά εφόδια.

Στον τομέα των (μη χρηματοπιστωτικών) υπηρεσιών περιλαμβάνονται τόσο δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις με ετερόκλητη δραστηριότητα.

Αρχαιότερη είναι η εταιρεία 5Ε ΑE (ίδρυση 1846) που αρχικά είχε εξορυκτική και μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς και η Κεραμεία Αλλατίνη - Αστικά Ακίνητα ΑΕ (ιδρύθηκε το 1858 αρχικά ως κεραμοποιείο), των οποίων οι δραστηριότητες έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά με την πάροδο του χρόνου, ενώ στην παρούσα φάση δραστηριοποιούνται κυρίως στην εκμετάλλευση ακινήτων.

Σε αυτήν την ομάδα βάσει κύκλου εργασιών ξεχωρίζει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ΑΕ.

Την ειδική έκδοση της Icap οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα http://dir.icap.gr/mailimages/e-books/Anniversary/index.html ή να τη παραλάβετε (δωρεάν) σε έντυπη μορφή από τα γραφεία της ICAP Group .

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανανεώνει τις συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας η Πειραιώς με επιχειρήσεις
Σε ανανέωση συνεργασιών συμβολαιακής γεωργίας & κτηνοτροφίας με τρεις ...
Icap: Οριακά αυξημένος τζίρος για 1.043 επιχειρήσεις το 2014
Θετική είναι η βασική εικόνα που προκύπτει από τους ισολογισμούς και ...
Axis Blueschild Europe: Ασιατικά funds ενδιαφέρονται για ελληνικές επιχειρήσεις
Ελπιδοφόρο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται πρόσφατα από ασιατικά ...
Να πως οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί παίρνουν τις καλές Ελληνικές εταιρίες μέσα από τα χέρια μας
Ο Γερμανικό – Ολλανδικός άξονας ξαναχτυπά. Εκβιαστικά και με το έτσι ...
Δάνεια 940 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές ΜμΕ είχε υπογράψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το 2011
Δάνεια συνολικού ύψους 940 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές μικρομεσαίες ...
Κατατέθηκε η τροπολογία για τα ΕΑΣ-Διασπώνται σε δύο ανώνυμες εταιρείες
Το πλαίσιο για τον εταιρικό μετασχηματισμό τής ανώνυμης εταιρείας ...
Ελληνικά Καλώδια: Πώληση 2200 μετοχών από την Τρ. Πειραιώς
Σε πώληση 2.200 μετοχών της Ελληνικά Καλώδια, έναντι συνολικού τιμήματος ...
Στον... αέρα επιστροφές ΦΠΑ 1 δισ. - Στην αναμονή έως και 2,5 χρόνια οι επιχειρήσεις
Επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν την τελευταία εβδομάδα στο ...
Στις ΗΠΑ 38 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για το
Tριανταοκτώ ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα προβάλλουν το ...