Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πλεόνασμα 4,3 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο
Πλεόνασμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από εκείνο του ...
Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Συρρίκνωση σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ...
Πλεόνασμα 2,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-Αύξηση 2,2 δισ.
Πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούλιο του 2013 το ισοζύγιο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο-Μειωμένο κατά 1,1 δισ.

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο-Μειωμένο κατά 1,1 δισ.

Πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ, εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται όμως ότι τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους είχε παρατηρηθεί σημαντική άνοδος του πλεονάσματος κυρίως λόγω της εισροής 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP), η οποία είχε καταγραφεί στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Χωρίς την έκτακτη αυτή εισροή, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τον Ιούλιο του 2013, θα είχε διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του φετινού Ιουλίου.

Τον Ιούλιο του 2014, άνοδο σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών και περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. Αντίθετα, αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Πάντως, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. τον Ιούλιο του 2013.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 211 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2013, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Επίσης, μικρή αύξηση κατέγραψαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων. Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα των λοιπών αγαθών περιορίστηκε, δεδομένου ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 11,3%, ενώ αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00%, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 472 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, αλλά και των ισοζυγίων μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 14,4% αντανακλώντας άνοδο 29,4% στις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 567 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή μεγαλύτερο κατά 169 εκατ. ευρώ εκείνου της ίδιας περιόδου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και εισοδημάτων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η σημαντική αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, αλλά και καυσίμων, υπεραντιστάθμισε τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Η τελευταία οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές έμεινε σχεδόν στάσιμη. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 984 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών αλλά και από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο 13,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο 20,8% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 534 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013, κυρίως λόγω του περιορισμού των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP) τον μήνα Ιούλιο, όπως ήδη αναφέρθηκε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου
Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
Πλεόνασμα 1,6 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο
Πλεόνασμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,8 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον Ιούνιο
 Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το ισοζύγιο ...
Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 25,3 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το πλεόνασμα στο ...
Ευρωζώνη: Στα 23,5 δισ. το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο
Διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών ...
Γερμανία: Στα 19,1 δισ. το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο
Μειώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Γερμανία ...
Πλεόνασμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ιταλία τον Αύγουστο
Συρρικνώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο ...