Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Κυανόπεπλος: Έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου στην αίθουσα τέχνης Μεταμόρφωσις
H αίθουσα τέχνης Μεταμόρφωσις στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιάσει την ...
Επιδίωξη για αρμονία: έκθεση της Εύας Αποστολάτου στην Καπλανών 5
Μια νέα ενότητα έργων παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση που ...
Νίκος Κυριακόπουλος - Τοπία: έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5
Η Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 έχει την τιμή να παρουσιάσει την ατομική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η Τέχνη της Γης: έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου στην αίθουσα τέχνης Χρύσα

Η Τέχνη της Γης: έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου στην αίθουσα τέχνης Χρύσα

Την «Τέχνη της Γης» υμνεί μέσα από την ενότητα των έργων που παρουσιάζει στη νέα ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Χρύσα» στην Κατερίνη, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, ώρα 12:00 το μεσημέρι, η Μαρία Κτιστοπούλου. Η καταξιωμένη ζωγράφος, άξια παρατηρητής, αλλά και θαυμαστής της Γης και των γεννημάτων της, μετουσιώνει στα έργα της την αιωνόβια σοφία της φύσης, συμπυκνώνει τη δύναμη και τη γενεσιουργό ενέργειά της και με τη ζωγραφική της συνέπεια μας αποκαλύπτει τη μαγεία του χαμένου Παραδείσου, που αντιστέκεται στη φθορά και στην εξαφάνιση.

 

Τα οπωροφόρα δέντρα της σφύζουν από ζωή και υγεία, γεμάτα καρπούς σε μια εκρηκτική αειφορία που δεν αποτελεί παρά προσφορά στη ζωή και στον άνθρωπο. Οι ροδιές και οι πορτοκαλιές της ολοζώντανες, κρύβουν στους καρπούς τους το χυμό της γης. Ο άνεμος διαπερνά τα δέντρα της, δίνοντας τους μια χορευτική κίνηση. Οι φυλλωσιές, αντανακλούν και συνάμα ρουφούν τη λάμψη και τη ζεστασιά του ήλιου. Βαθιά γνώστις της απόδοσης του φωτός η Μαρία Κτιστοπούλου μπορεί σε λίγες πινελιές να καταγράψει τη συνάντηση της γήινης χλωρίδας με την Τέχνη.

 

Και οι ελιές της που τις προτιμά να μη βρίσκονται στην πρώτη τους νιότη, αλλά να έχουν εγγράψει στους σκασμένους από το χρόνο κορμούς τις εμπειρίες τους, έρχονται να μας μυήσουν στα κρυμμένα μυστικά της φύσης.

 

Τέλος, σε άλλα έργα της, που πλέον δεν πρωταγωνιστούν τα δέντρα της, η ζωγράφος, διηγείται το διάλογο μεταξύ ουρανού και γης, ενώνει στους καμβάδες της το γαλάζιο και το γήινο σε μια δημιουργική ανταλλαγή χρωμάτων και ενέργειας. Είναι εκείνες οι στιγμές που η γη πασχίζει να φτάσει τον ουρανό και ο ουρανός αγγίζει τη γη ή και γίνεται ένα με αυτήν όταν τα σύννεφά του, μεταμορφώνονται σε βροχή και βυθίζονται στο χώμα της. Αυτές είναι οι αιθέριες φύσεις της Μαρίας Κτιστοπούλου.

 

Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά: «Η Μαρία Κτιστοπούλου έχει χρόνια τώρα αποδείξει τις ικανότητές της να ελέγχει απόλυτα τα υλικά που στην ζωγραφική της διαπραγματεύεται, μέσα απ’τους εκφραστικούς τρόπους που επιλέγει, προκειμένου να απεικονίσει τις ποιότητες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε της θέματος που το διερευνά, χωρίς ποτέ να το εξαντλεί. Εξακολουθεί να την ενδιαφέρει πάντα η πορεία του ενσυνείδητου βλέμματος που μετέωρο αγγίζει κι εξιχνιάζει τα ορατά, στην στιγμιαία τους έκφανση και στα ερωτηματικά που αποκαλύπτει η παρουσία τους. Το φως γίνεται έμψυχο βλέμμα και το βλέμμα κυμαινόμενο φως και αναρυθμιστικός παράγοντας της τονικότητας των χρωμάτων, των εντάσεων και των υφέσεών τους, καθώς η ζωγράφος μέσα από την παραστατικότητα του ρεαλισμού, συνεγείρει την οπτική και ταυτοχρόνως την απτική αίσθηση. Με τον τρόπο αυτό, δεν επιτυγχάνει απλώς την ψευδαίσθηση, αλλά την χρησιμοποιεί ως μέσον για να υποδείξει την σχετικότητά της σε ό,τι ορίζει, με στόχο να ανατρέψει κάθε της κατοχύρωση, διευρύνοντας τα όριά της». 


«Η Κτιστοπούλου ζωγραφίζει το χώμα, τον ουρανό, το σανό, την ελιά. Ζωγραφίζει ασταμάτητα, χείμαρρος δύναμης και αντοχής και τούτη της η αντοχή έχει κάτι το ιερό. Δεν έκοψε ακόμη τον ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με τη φύση, λάσπη και χρώμα, ιδρώτας και αντηλιά, αγέρας και άγρια πινελιά, πάστα και γενναιότητα, αγωνία, υπαρξιακή αγωνία που μετουσιώνεται στον καμβά. Η αντοχή του δέντρου γίνεται η αντοχή της και η περηφάνια της· φυτεύει ζωγραφικά δέντρα για να τη θυμούνται, να ριζώσει το έργο της…», σημειώνει η εικαστικός Ουρανία Αναστασιάδου αναφορικά με το έργο της Μαρίας Κτιστοπούλου.

 

Αν μη τι άλλο μέσα από αυτή την ενότητα δουλειάς που επέλεξε να δείξει στην ατομική της έκθεση στην Κατερίνη, η ζωγράφος Μαρία Κτιστοπούλου, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο της έκθεσής της «Η Τέχνη της Γης». Συνδυάζοντας τη ρεαλιστική παραστατικότητα με την αφαίρεση και το δυναμικό εξπρεσιονισμό με την υποβλητική χρωματική ατμόσφαιρα, στοχεύει στο να επικοινωνήσει την ιερή αυτή, μοναδική, αυθύπαρκτη Τέχνη της Γης, θέτοντας τη δική της τέχνη στην υπηρεσία της.

 

Μαρία Κτιστοπούλου: «Η Τέχνη της Γης»

Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Σκλιοπίδου

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ατομική έκθεση του Άρι Στοΐδη στην αίθουσα τέχνης Tsatsis Project / Artforum
Την Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 η αίθουσα τέχνης TSATSIS PROJECT / ARTFORUM εγκαινιάζει ...
Χάρτινη Πόλη: Έκθεση της Μαρίας Διακοδημητρίου στην Gallery Kaplanon 5
Η Αίθουσα Τέχνης “kaplanon 5” παρουσιάζει από την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 την ...
Λίγο ακόμα...: έκθεση της Μαρίας Γιαννακούδη στην αίθουσα Τέχνης Metamorfosis
Η Αίθουσα Τέχνης METAMORFOSIS θα εγκαινιάσει το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 μετά τις ...
Populous Gaze: Ατομική έκθεση του Λεωνίδα Γκέλου στην αίθουσα τέχνης Καπλάνων 5
Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής ...
Έκθεση της Eveline Konstantinides – Ziegler στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5
Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα ...
«Εγχειρίδιο Μολυ-βίων: έκθεση της Κατερίνας Χαδουλού στην Αίθουσα Τέχνης Ena
Στις 29 Απριλίου 2014 στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης «ena» των ...
Τα παράλογα: ατομική έκθεση του Μίλτου Κοτσώνη στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» ...
Τέχνη στο πατάρι: η έκθεση επιστρέφει στην αίθουσα τέχνης Ianos
Η ανανεωμένη IANOS Αίθουσα Τέχνης ξεκινά τη νέα χρονιά με την καθιερωμένη ...
Δημοσθένης Δαββέτας: Ατομική έκθεση στην Tsatsis Projects/Artforum
Η αίθουσα τέχνης Tsatsis Projects/Artforumπαρουσιάζει την ατομική έκθεση του ...