Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ιχθυοκαλλιέργειες:
Της Βούλας Μαλαίνου O Ιούλιος θα είναι ο μήνας των εξελίξεων για τις ...
Ψάρια: Χρηματοδότηση μόνο για τα βιώσιμα σχήματα
Της Βούλας Μαλαίνου Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και η συνολική λύση ...
Προσεχώς στο ΥΠΑΝ: Λύνουν το
Της Βούλας Μαλαίνου «Πονοκέφαλος» αποτελεί για την κυβέρνηση το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στόχος να φτιαχτούν βιώσιμα σχήματα προς πώληση

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στόχος να φτιαχτούν βιώσιμα σχήματα προς πώληση

Της Βούλας Μαλαίνου

Ως πρόκριμα για τη δημιουργία ενός κορυφαίου σχήματος στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, το οποίο θα προκύψει ύστερα από τη συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τη μετέπειτα πώλησή του σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και ξένα funds, λειτουργεί η συμφωνία των πιστωτών με τη Σελόντα για την αναδιάρθρωση.

Tο σχέδιο, που αποφασίστηκε για τη Σελόντα, θα αποτελέσει το «μπούσουλα» όχι μόνο για τους υπόλοιπους «παίκτες» του κλάδου, αλλά και για τις υπερχρεωμένες εταιρείες της ευρύτερης εγχώριας αγοράς, εισηγμένες και μη.

Eπίσημα πια οι «ψαράδες» περνούν υπό τον έλεγχο των πιστωτών τους. Ουσιαστικά οι τράπεζες εφαρμόζουν το σχέδιο, το οποίο εξ’ αρχής είχαν στο νου τους για όλον τον κλάδο. Οι διοικήσεις των εισηγμένων παραδίδουν τα ηνία και συνεπώς από μεγαλομέτοχοι γίνονται μικρομέτοχοι, όπως στην περίπτωση της οικογένειας Στεφανή. Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος φόβος τους, ωστόσο η αδυναμία τους να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σώσουν τα «μαγαζιά τους», τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι οι τράπεζες είχαν δώσει «τελεσίγραφο» τον περασμένο χειμώνα στις ηγεσίες των εισηγμένων είτε να παραδώσουν τα «κλειδιά» είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πράγμα πρακτικά αδύνατο, με βάση την έλλειψη ρευστότητας που «ταλανίζει» τη συγκεκριμένη αγορά.

Μέλημα των τραπεζών, όπως έχει γράψει ξανά η «Παραγωγή», είναι να αποφύγουν το ρόλο του διαχειριστή. Γι’ αυτό, έχοντας πλέον τον βασικό έλεγχο, θα προωθήσουν τις συγχωνεύσεις, έτσι ώστε τα βιώσιμα σχήματα που θα προκύψουν από αυτές, να είναι δελεαστικά προς επενδύσεις.

Το σενάριο της συγκέντρωσης του κλάδου φαίνεται να προωθείται και από τους ίδιους τους μετόχους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα κ. Γ. Στεφανής έχει εμφανιστεί επανειλημμένως υπέρμαχος των συγχωνεύσεων για την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών. «Αυτό το σκορποχώρι δεν κάνει καλό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες και οι υπόλοιποι μέτοχοι, για να μπορέσει να συντελεστεί αυτό που είδαμε σήμερα στη Σελόντα», τόνισε ο ίδιος κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας, στην οποία ανακοινώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Παράγοντες του κλάδου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνουν πως μετά τη Σελόντα ανάλογες ανακοινώσεις θα προκύψουν και για το Νηρέα. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι προθέσεις των τραπεζών ήταν δεδομένες, κυρίως από τη στιγμή που οι ίδιες οι διοικήσεις είχαν πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης στους πιστωτές.

Με 4% οι αδελφοί Στεφανή

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της εισηγμένης, οι πιστωτές προχωρούν σε κεφαλαιοποίηση ποσού 50,4 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλων 100 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη τρέχοντος έτους, οι τράπεζες θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linnaeus το 3,5% και το 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποιός θα «τρέξει» το μαγαζί την επόμενη ημέρα των αποφάσεων, ειδικά από τη στιγμή που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν αναλαμβάνουν το management!

Μετράει «ναυάγια» ο Bendukinze

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Kahka Bendukinze, ο ιδιοκτήτης της Lineaus Capital, κορυφαίος Γεωργιανός επιχειρηματίας, ο οποίος ύστερα από σχεδόν μία τετραετία δεν έχει πάρει πίσω ούτε 1 ευρώ από τα 70 εκατ., που «έριξε» στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών.

Στις αρχές των «ζυμώσεων» ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα, αφού και στις τρεις κορυφαίες εισηγμένες, Δίας, Σελόντα και Νηρέα, ήταν βασικός μέτοχος. Ωστόσο, όλα τα πλάνα του «ναυάγησαν», ενώ και ο ίδιος δεν φάνηκε πρόθυμος ξανά να επενδύσει στον κλάδο.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έντονο παρασκήνιο και συνεχείς ανακατατάξεις, οι αποφάσεις που ελήφθησαν και όποιες άλλες πρόκειται να ληφθούν στο προσεχές μέλλον, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, γιατί ο ανταγωνισμός με την Τουρκία πιέζει ασφυκτικά την ελληνική αγορά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ιχθυοκαλλιέργειες: Οι τράπεζες «ξεβράζουν» το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης
Της Βούλας Μαλαίνου Κινητικότητα, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό ...
Ολοκληρώθηκε η κάλυψη της ΑΜΚ της Σελόντα
Ολοκληρώθηκε, στις 11/02/2015, η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ...
Τράπεζες: Ξεκινά το μεγάλο
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ «Βροχή» πέφτουν τα τελεσίγραφα από τις ελληνικές ...
Ψάρια: Γιατί οι τράπεζες μεταθέτουν τις αποφάσεις τους για την άνοιξη
Για την άνοιξη μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις τους για τον κλάδο των ...
ΔΙΧΘ: Παρελθόν ο
Το μνημόνιο συνεννόησης για συγχώνευση με τη Σελόντα δεν είναι πλέον ...
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία συγχώνευσης της Ιχθυοτροφεία Σελόντα με την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες
Διευκρινίσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη διαδικασία της ...
ΤΑΙΠΕΔ: Τρία επενδυτικά σχήματα για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου
Τρία επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για την ...
Επανεξετάζει η Σελόντα τη συγχώενυση της με την ΔΙΧΘ
Επανεξετάζει η Σελόντα τη συγχώενυση της με την Δίας ...
Ψάρια: Λύση εδώ και τώρα από τράπεζες και μετόχους!
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ (malainou@paragogi.net)  Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του υπό ...