Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Επιμένει ο Λοβέρδος στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αναλογία 1/10
Επιμένει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στην ανάγκη εξαίρεσης ...
Λοβέρδος: Η Υπουργική Απόφαση δεν βάζει όρους στις μετεγγραφές -αυτές τις θέτει ο ίδιος ο νόμος
Δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστάτωσης στο θέμα των μετεγγραφών, ...
Λοβέρδος: Περισσότερες μετεγγραφές σε ΑΕΙ με τις νέες ρυθμίσεις-Την άλλη εβδομάδα οι λεπτομέρειες
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν οι νέες ρυθμίσεις που θα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Λοβέρδος για μετεγγραφές: Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα

Λοβέρδος για μετεγγραφές:  Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα

«Το θέμα μάς ταλανίζει, αναζητούμε μια έντιμη λύση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε για το θέμα των μετεγγραφών ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ως προς την πλήρωση των κενών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 9.500 αναπληρωτές καθηγητές, εκ των οποίων οι 5.000 πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και ως το τέλος του μήνα θα προσληφθούν 4.500.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα κενά ήταν συνολικά 16.500, ο δε συνολικός αριθμός των αναπληρωτών θα φτάσει τις 16.000.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δύο οικονομικά δεδομένα: Το ένα είναι η ενίσχυση του κονδυλίου στεγαστικού επιδόματος, που δικαιούνται οι φοιτητές, με 5,5 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι είναι οι φοιτητές, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων είναι κάτω των 30.000 ευρώ. Το στεγαστικό επίδομα είναι 1.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε φοιτητή.

Παράλληλα ο προϋπολογισμός του υπουργείου ενισχύεται με 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις κατασχέσεις λογαριασμών δημόσιων λειτουργών, που δωροδοκήθηκαν και θα κατανεμηθούν ως εξής: 2,5 εκατ. θα λάβουν οι πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, 2 εκατ. τα περιφερειακά πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας για θέρμανση, 1,5 εκατ. θα διατεθούν στη δια βίου μάθηση, 2 εκατ. στα ερευνητικά κέντρα και 2 εκατ. θα μοιραστούν τα 36 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.

Ως προς τις θρησκευτικές κοινότητες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια εκκρεμότητα, που εξέθετε το ελληνικό κράτος διεθνώς από το 1946. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. «Έχω ενημέρωση ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αυτό μας κάνει πιο περήφανους», πρόσθεσε. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων και ευχαρίστησε τους προκατόχους του οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίησή του.

Η σημαντικότερη ρύθμιση αφορά στη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.

Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και το Άγιον Όρος είχαν θέμα με τα μετόχια. Το ξεπεράσαμε», ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακούστηκαν πολλές «οπισθοδρομικές φωνές». «Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλοι. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τις άκρες φωνές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Θρησκευτικό νομικό πρόσωπο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος κι εφόσον έχει τουλάχιστον τριακόσια μέλη, με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο. Οι μεγάλες εκκλησίες, πάντως, όπως η Καθολική, η Ευαγγελική ή των Κοπτών, θα αναγνωριστούν ως θρησκευτικά νομικά πρόσωπα από τον νόμο και όχι μέσω της δικαστικής οδού.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις φήμες περί κατάργησης της καμπάνας από τις εκκλησίες ή του σταυρού από την ελληνική σημαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την επόμενη εβδομάδα η τελική απόφαση για το Χρηματιστήριο
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την ...
Λοβέρδος: Δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελία να παρέμβει για τις καταλήψεις
Kάμψη στο φαινόμενο των καταλήψεων διαπιστώνει ο υπουργός Παιδείας ...
Παρασκευή ή Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές
Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για τις ...
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τον κλάδο της Παιδείας, καθώς σήμερα, ...
Λοβέρδος: Εμείς βάλαμε το ΕΕΤΗΔΕ με 1,9 εκατ. έσοδα και μας εξευτέλισαν
  Αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ άφησε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας ...
Ξανά στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος
 Με επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο προεδρείο της Βουλής έγινε ...
Λοβέρδος: Καμία παράταση για τους «αιώνιους» φοιτητές
  Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στο μέτωπο της διαγραφής «αιώνιων» ...
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά- Τα επανεξετάζει όλα ο Λοβέρδος
Στις 11 και όχι στις 8 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι ...
Λοβέρδος: Ανύπαρκτος ο Στουρνάρας
«Ανύπαρκτο υπουργό»χαρακτήρισε τον Γιάννη Στουρνάρα ο Πρόεδρος της ...