Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αύξηση 223% στις αφίξεις μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
  Κατακόρυφη αύξηση 223,22% τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν οι αφίξεις ...
ΣΔΟΕ: Κατέστρεψε μαζί με την Παπαστράτος λαθραία τσιγάρα και καπνό αξίας 10 εκατ.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την ...
Περιορίστηκαν οι ζημιές της Παπαστράτος το 2012
Σε 1,526 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά αποτελέσματα (ζημίες) προ φόρων της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παπαστρατος: Πιλοτική εφαρμογή εκμηχάνισης της συγκομιδής και ξήρανσης των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου

Παπαστρατος: Πιλοτική εφαρμογή εκμηχάνισης της συγκομιδής και ξήρανσης των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου

Την πιλοτική εφαρμογή της εκμηχάνισης της συγκομιδής και ξήρανσης των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας προς όφελος του αγρότη, χωρίς καμία μεταβολή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, επιχειρεί η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI).

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στην Καβάλα η ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού, με τη συμμετοχή ειδικευμένων στελεχών της Philip Morris Ελλάδας και συνεργατών της στη βόρεια Ελλάδα, για την παρουσίαση καλών αγροτικών πρακτικών που επιδιώκει, προκειμένου τα ελληνικά καπνά να διατηρήσουν την υψηλή τους ποιότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως αναφέρθηκε, μέχρι σήμερα η συγκομιδή και η ξήρανση γίνεται μόνο με το χέρι και με παραδοσιακές μεθόδους, που καθιστούν την καπνοκαλλιέργεια μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή αγροτική εργασία.

Αλλάζει το "προφίλ" του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή

Εκτιμάται ακόμη ότι η εισαγωγή σύγχρονων μηχανημάτων σε αυτή τη διαδικασία θα μεταβάλλει σημαντικά το "προφίλ" του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθυντής Αγροτικών Προγραμμάτων της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία Ζαφέρ Γιλντίζ, η εταιρεία, αυτό το διάστημα, αξιολογεί τρία διαφορετικά μηχανήματα ώστε να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο που θα συμβάλλει στη συγκομιδή του καπνού, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητά του, ενώ ήδη ελληνική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει, για λογαριασμό της Philip Morris στην Ελλάδα και των συνεργατών της, να κατασκευάσει ένα τέτοιο μηχάνημα, το κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Η διαδικασία της εκμηχάνισης αναμένεται να οδηγήσει από τον μικρό καπνοκαλλιεργητή των 500 κιλών στους καπνοκαλλιεργητές των τριών, πέντε ή ακόμα και δέκα τόνων καπνού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περιφέρεια όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αντιπροσωπεύει το 25-30% της ετήσιας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου στην Ελλάδα.

Καλές πρακτικές

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιλντίζ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία για την παραγωγή υψηλής ποιότητας καπνών, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στις καπνοκαλλιέργειες.

Επεσήμανε, δε, πως μεταξύ των βασικών στόχων της εταιρείας παγκοσμίως είναι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και η εφαρμογή εκείνων των πρακτικών από τους καπνοκαλλιεργητές που θα τους επιτρέψουν να εναρμονιστούν με τα διεθνή στάνταρτ της αγροτικής παραγωγής.

Το τρίπτυχο Σοδειά-Περιβάλλον-Άνθρωπος αποτελεί τη βασική αρχή των Καλών Αγροτικών Πρακτικών, την οποία έχει υιοθετήσει και η PMI, ενώ σημαντικός, όπως τονίστηκε, είναι και ο Κώδικας Πρακτικών Εργασίας που εφαρμόζει η εταιρεία από το 2011 στην Ελλάδα, στοχεύοντας -μεταξύ άλλων- στην προστασία των καπνοκαλλιεργητών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, με τη χρήση όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών και μέσων.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, επισημάνθηκε η προσπάθεια να μην αλλοιωθεί η ποιότητά τους μέσω της προώθησης -από την πλευρά της εταιρείας- της χρήσης ελληνικών πιστοποιημένων σπόρων από τους καπνοκαλλιεργητές.

Εξωστρεφές αγροτικό προϊόν ο καπνός

Όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ Ιάκωβος Καργαρώτος, ο καπνός αποτελεί τον μοναδικό συνδυασμό εξωστρέφειας, απασχόλησης και συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα, γεγονός που αποτυπώνεται με νούμερα ως εξής:

- Σε 366.000.000 ευρώ ανήλθε το 2013 το συνολικό κόστος εξαγωγών καπνών και τσιγάρων.

- Εξήντα χιλιάδες οικογένειες ζουν από τον καπνό σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μεταποίησής τους.

- Σχεδόν 3.200.000.000 ευρώ συνεισέφερε ο κλάδος, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, στα δημόσια ταμεία, καλύπτοντας το 7% του τακτικού προϋπολογισμού.

Η Philip Morris International στην Ελλάδα

Τον Φεβρουάριο του 2013, η PMI υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, που καθορίζει ένα τριετές πλαίσιο (2013-2015) για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου από την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ. Το Σύμφωνο προβλέπει αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγόραζε η εταιρεία σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραγώτος, το 2013 η εταιρεία πήρε το 50% των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνης), εκτιμώντας ότι την τριετία 2013-2015 το συνολικό κόστος της αγοράς των καπνών θα ανέλθει στα 200.000.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη τριετία ήταν 20% χαμηλότερο.

Ο κ. Καραγώτος εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας μακροπρόθεσμα θα προσφέρει τα απαραίτητα "εργαλεία" στους καπνοκαλλιεργητές, συνδυάζοντας άριστη ποιότητα, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αυξημένο εισόδημα.

Επενδύσεις της εταιρείας

Σήμερα, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, μετά την εξαγορά της από την PMI (το 2003), απασχολεί συνολικά 800 άτομα, συνεργάζεται με 24.000 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και 900 προμηθευτές.

Μεταξύ άλλων, το 2013 η εταιρεία επένδυσε σε νέες υπερσύγχρονες εκτυπωτικές και κοπτικές μηχανές στο τυπογραφείο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, το μοναδικό της Philip Morris International στην Ευρώπη και ένα από τα τρία σε ολόκληρο τον κόσμο και τη μετατροπή των αποθηκών της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό logistics hub της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατσέλη: Περιορισμένες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, ...
Άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης για τα ελληνικά ομόλογα
 Το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε την ...
Στη Ρωσία κυβερνητική αντιπροσωπεία για τη νόμιμη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών
Το θέμα της άρσης των ρωσικών αντιμέτρων για τις εξαγωγές ελληνικών ...
Fitch: Υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών
Υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγάλων ...
Δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση για ανέργους από την εταιρεία Παπαστράτος
 Συνεχίζεται το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Προετοιμάσου ...
Απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Μάιο
Μηδενίστηκε σχεδόν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ...
Στο 6,12% η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων
Σε χαμηλό επίπεδο τετραετίας, στο 6,12% διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ...
Απο αύριο η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου
Αρχίζει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η πιλοτική λειτουργία από το ...
Icap: Ολοένα και αυξάνεται το κόστος των ελληνικών βιομηχανιών
Ενώ μειώνονται οι πωλήσεις και τα δανειακά κεφάλαια των ελληνικών ...