Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ελληνικό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων δημιουργεί το ΧΑ
Tη δημιουργία του «Ελληνικού Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων» προκειμένου ...
Συνεργάτες Σαμαρά: Δεν υποχωρεί στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος
Επιμένει στις θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η ελληνική ...
Χατζηδάκης: Στα 15 - 18 δισ. ευρώ το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η Τρόικα επιμένει να μας «δέσει» με νέο δάνειο

Η Τρόικα επιμένει να μας «δέσει» με νέο δάνειο

Την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί και πάλι έξοδο στις αγορές, «φουντώνει» η συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, άρα και νέου μνημονίου.

Την Πέμπτη δρομολογήθηκε η επανεκκίνηση της προσπάθειας εξόδου στις αγορές, που παρ’ ολίγον να διακοπεί πριν το καλοκαίρι, όταν η τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία (Banco Espirito Santo) ανέκοψε το δεύτερο εγχείρημα έκδοσης 3ετών ομολόγων.

Ο τότε σχεδιασμός ήταν η άντληση 2 με 2,5 δισ. ευρώ και τελικά το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων με ανταλλαγή εντόκων γραμματίων.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει έκδοση επταετών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη New York Times.

Γιατί οι Ευρωπαίοι όμως θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Όπως έχει γράψει το «ΧΡΗΜΑ plus», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, και ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία. Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της. Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Πάντως, οι αποφάσεις της ΕΚΤ βοηθά το ελληνικό δημόσιο, να βγει στις αγορές με επταετές ομόλογο τις επόμενες εβδομάδες. Η μείωση των αποδόσεων, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των ομολόγων, τόσο των χωρών του Νότου όσο και της περιφέρειας, αποτελεί «ανάσα» για την κυβέρνηση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το ελληνικό χρέος

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δυναμική και για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Οι εξελίξεις στα επιτόκια δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα, ώστε η Ελλάδα να πιέσει για νέο «ψαλίδισμα» στους τόκους που πληρώνει για τα δάνεια που έλαβε, δεδομένου ότι το «κούρεμα» σε αυτή τη φάση φαίνεται πως βρίσκεται εκτός ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή όσων κατέχουν ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου και αντιπροσωπείες από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από την ΕΚΤ, σε δύο μήνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Νοεμβρίου.

Η σύσκεψη αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο θεωρεί πως το θέμα του ελληνικού χρέους και γενικότερα του ελληνικού προγράμματος πρέπει να συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στη διευθέτηση του χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμο και αναμένεται να ζητήσει εκ νέου «κούρεμα» από τους Ευρωπαίους.

Απαραίτητες για την πολιτική επιβίωση Σαμαρά οι φοροελαφρύνσεις

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν έχουν εγκριθεί από την Τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στο τέλος του μήνα για την επόμενη αξιολόγησή τους. Εάν δεχτούν τα μέτρα, θα ζητήσουν πιθανώς εναλλακτικές περικοπές για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων.

Για τον Α. Σαμαρά και την κυβέρνηση οι φοροελαφρύνσεις είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης. Το Φεβρουάριο η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός χρειάζεται ψήφους της αντιπολίτευσης. Εάν αποτύχει η εκλογή νέου Προέδρου θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση στις επαφές με την Τρόικα έχει ένα πολιτικό «όπλο» για να περάσεις τις φοροελαφρύνσεις και να αμβλύνει τη λιτότητα: Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία ομολογεί δημοσίως πως δεν θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα επιτύχει το 2017 τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή του να επιτύχει το στόχο αυτό έως το 2015.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο πιέζει την Ελλάδα για την επιβολή λιτότητας, αλλά η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει τον δημοσιονομικό στόχο του 2014(!), όπως παραδέχθηκε ο Σόιμπλε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυβέρνηση: Μέτρα «φωτιά» στη συμφωνία-γέφυρα για παραμονή στο ευρώ
Μέτρα «φωτιά» κυρίως για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Χαρδούβελης: Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση
Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την ...
ΥΠΟΙΚ: Καμία φορολογία υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από 01/01/2014
Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων ...
Βενιζέλος: Δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, νέο πρόγραμμα ή νέο μνημόνιο
Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ούτε νέο ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
Τρόικα: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα- Προσωρινή διακοπή
Ως ικανοποιητική χαρακτηρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ...
Γερμανία: Δεν αλλάζει το ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» ...
Επιμένει για ελληνικό κούρεμα ο Ifo
Βέβαιος ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση ...