Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σαουδαραβικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ...
Υποχρεωτικά δελτίο δομικής τρωτότητας ή μελέτη στατικής επάρκειας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
Για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων απαιτείται, πλέον, εκτός των άλλων ...
Συμψηφισμός του 50% των προστίμων για αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης-Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συμψηφισμός του 50% των προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας

Συμψηφισμός του 50% των προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας

  Τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας, αποφάσισαν σήμερα, με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος καθόρισε και τις σχετικές λεπτομέρειες της απόφασης, της οποίας η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και για τη στατική επάρκειά τους, για τις κατασκευές πριν το 2003, με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.

Όσον αφορά τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη εφαρμογής του Ν.4178/2013 και πριν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, επί ιδιοκτησιών ή ακινήτων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου, αυτές συμψηφίζονται με το ειδικό πρόστιμο, εφόσον ο ενεργειακός επιθεωρητής βεβαιώσει ότι οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

«Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου, οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού» δήλωσε σχετικά ο κ. Ταγαράς. Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινά και η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, ήδη σχεδόν 500.000 ακίνητα έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται αφορούν, για τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη δε στατική επάρκεια τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, η ρύθμιση αυτή λειτουργεί θετικά για την οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής. Παράλληλα, είναι ωφέλιμη για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών, ενώ προωθείται με έναν ακόμη τρόπο το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους. Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το 50% του ειδικού προστίμου, μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς, ενώ η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο.

Όσον αφορά στις εργασίες στατικής επάρκειας για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει για αυτά επιδότηση- ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή- αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).

Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει στο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου 4178/2013 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και καταθέτει υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλει έχουν ελεγχθεί για την ορθότητα και την πληρότητά τους και ότι τα παραστατικά που υποβάλλονται αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν δηλωθεί και πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση ή τη στατική ενίσχυση της ιδιοκτησίας ή του ακινήτου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ...
Εργασίες στα «ιερά χώματα» (pics)
Το pamesports.gr είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα πως θα ξεκινούσαν ...
Βουλή: Ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Μέχρι την Πέμπτη, 7 Μαΐου, θα διαρκέσουν οι εργασίες της Επιτροπής ...
Βουλή: Στις 11 το πρωί ο αγιασμός για τη νέα Σύνοδο
Στις 11 το πρωί ξεκινά τις εργασίες της η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ ...
Φοροαπαλλαγή για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών προτείνει ο Μανιάτης
Τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για έργα ενεργειακής ...
Σύμβουλος του Σαμαρά σε θέματα ενεργειακής πολιτικής ο Κασίνης
Τον Σόλωνα Κασίνη όρισε ο Αντώνης Σαμαράς, σύμβουλο του, αρμόδιο για ...
Ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ενεργειακής Βιωσιμότητας
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ...
Eurobank: Ενισχύεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά την επαναγορά τίτλων
Κατά το ποσό των 307 εκατ. ευρώ - επιπροσθέτως των 5,8 δισ. ευρώ που ...
ΔΗΜΑΡ, Τσούκαλης: Δεν ετέθη θέμα επάρκειας του Ηλία Κικίλια
«Δεν ετέθη θέμα επάρκειας του Ηλία Κικίλια, του διοικητή του ΟΑΕΔ. ...