Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ για να ...
Κοινό όχι Σαμαρά-Βενιζέλου σε νέα μέτρα-Συνάντηση ΠΑΣΟΚ-Στουρνάρα για τα ακίνητα
Ύστερα από σχεδόν τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο ...
Τα
Η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και η μαύρη τρύπα στα ταμεία του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αδύνατη η συνύπαρξη στο ΠΑΣΟΚ

Αδύνατη η συνύπαρξη στο ΠΑΣΟΚ

Έχει πλέον αποδειχθεί πολλάκις πως το ΠΑΣΟΚ, είτε μεγάλο όπως στο παρελθόν είτε συρρικνωμένο και προς κατάργηση όπως το σημερινό, έχει την ικανότητα να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Κανένας δεν περίμενε φυσικά, μετά μάλιστα και την ενωτική πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραστεί στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, πως θα εξελισσόταν η βραδιά όπως εξελίχθηκε. Και δεν μιλάμε ούτε για τις αποδοκιμασίες λίγων από τους παρευρισκόμενους κατά του Ε. Βενιζέλου ούτε τις επευφημίες υπέρ του Γ. Παπανδρέου, ούτε ακόμα και το περιεχόμενο των ομιλιών του πρώην και του νυν προέδρου.

Η είδηση της βραδιάς, που εξέπληξε άλλους θετικά και άλλους αρνητικά, σε κάποιους αν κρίνουμε τις αντιδράσεις και τα σχόλια στα ΜΜΕ, ήταν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Ζάππειο, μια εποχή μάλιστα που άλλοι γυρνούν, άλλοι απουσιάζουν ακόμα, πάντως βρίσκονται οι περισσότεροι σε κλίμα διακοπών.

Η Καθημερινή μίλησε για χίλια άτομα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τριαντάφυλλος τους ανέβασε στους δυόμισι με τρεις χιλιάδες. Εννοείται πως θα ήταν επιδερμική προσέγγιση να ερμηνεύσει κάποιος την προσέλευση αυτή είτε στην αγάπη κάποιων προς τον πρώην πρωθυπουργό, είτε στην αντιπάθεια άλλων προς τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος. Γιατί μπροστά στη χθεσινή μάζωξη των πασόκων, οι συγκεντρώσεις ακόμα και των τωρινών διεκδικητών της εξουσίας εκ δεξιών και εξ αριστερών στις πρόσφατες ευρωεκλογές υπολείπονταν εμφανώς και σε αριθμό και κυρίως σε ένταση. Για να μην πούμε για εκείνες της ελιάς που θύμιζαν συγκεντρώσεις ΚΑΠΗ. Στην πρωτομηνιάτικη σύναξη ωστόσο, φάνηκαν έκδηλα οι συνυπάρχουσες αντιλήψεις μέσα στην βαθειά ψυχή του Κινήματος, που όπως πλέον φάνηκε με διάφανο τρόπο δείχνουν αγεφύρωτες. Η μια, η κυβερνητική, είναι εκείνη που πρεσβεύει πως παρά τη συρρίκνωση, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων με τελικό στόχο την σωτηρία της χώρας, έστω κι αν συγκυβερνάει με τον ιστορικό πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο τη ΝΔ.

Τα στελέχη της μάλιστα που οι περισσότεροι είναι υπουργοί της συγκυβέρνησης, σε περιόδους εσωκομματικής ηρεμίας, δηλώνουν ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συνεχίζουν την πολιτική εξόδου από την κρίση που δρομολόγησε με το μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η άλλη αντίληψη, εκ διαμέτρου αντίθετη, θεωρεί πως καλώς μεν έπραξε η εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην οικονομική καταστροφή που παρέλαβε, να προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ωστόσο καταλογίζει σε μερίδα βουλευτών και στελεχών του κόμματος ότι με παρότρυνση διαπλεκομμένων συμφερόντων εκπαραθύρωσαν τον πρώην πρωθυπουργό.

Η ίδια πλευρά θεωρεί πως υπήρξε σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, και για το λόγο αυτό είναι κόκκινο πανί γι αυτήν κάθε συζήτηση περί μετονομασίας ή κατάργησης του σημερινού κόμματος. Και όπως έδειξε η συγκέντρωση της πρώτης Σεπετεμβρίου, οι πλευρά αυτή είναι μάλλον η πολυπληθέστερη. Το φάσμα της διάσπασης φαίνεται να είναι πολύ κοντά, και η ενεργή συμμετοχή του κόσμου σίγουρα εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο που άλλοτε κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια οι περισσότεροι σχολιαστές προτίμησαν να επικεντρώσουν την ανάλυσή τους στις αποδοκιμασίες μερίδας των παρευρισκομένων, κατά του κ. Βενιζέλου, μιλώντας δικαιολογημένα απαξιωτικά γι’ αυτούς. Θα ήταν ωστόσο περισσότερο έγκυροι κάποιοι από αυτούς αν κρατούσαν ίσες αποστάσεις. Φανταστείτε τι θα διαβάζαμε εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού αν οι αποδοκιμασίες στρέφονταν εναντίον του…      

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αδύνατη η συνύπαρξη Μαρκαριάν-Καραγκούνη
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η τρομερή αναστάτωση που ...
Συνάντηση Βενιζέλου με τον πρώην πρόεδρο του SPD, Kurt Beck
 Συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της ...
Συνάντηση Παπούλια-Βενιζέλου το απόγευμα
Τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με αφορμή την ...
Έκαναν ένα… πρώτο βήμα
Ως ένα πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης του σημερινού με τον πρώην πρόεδρο ...
Συνάντηση Βενιζέλου με σχολικούς φύλακες την Τρίτη
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο θα συναντηθεί, αύριο το ...
Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου την Πέμπτη
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο θα ...
Συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου με.. πλειστηριασμούς και νέο πακέτο
Μείζονος σημασίας είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ...
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Βενιζέλου-Αδύνατη νέα συνάντηση ως τη Δευτέρα;
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης ...
Μπλόκο κυβέρνησης στην πρόταση ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μετά, ...