Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μεσοσταθμική μείωση 30% για την εμπορική κίνηση στις εκπτώσεις
Η θερινή εκπτωτική περίοδος, για 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, ...
Αρχίζουν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις
Οι θερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 και θα λήξουν ...
Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις-Αισιόδοξοι οι έμποροι
Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα και επίσημα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΕΣΕΕ: Μικρό το αγοραστικό ενδιαφέρον στις θερινές εκπτώσεις

ΕΣΕΕ: Μικρό το αγοραστικό ενδιαφέρον στις θερινές εκπτώσεις

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε συνολικά η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος, από την άποψη των πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων, σε σχέση από την αντίστοιχη περυσινή, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε τα αποτελέσματα: «Οι καλοκαιρινές φετινές εκπτώσεις τελείωσαν σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ! Το ενδιαφέρον ήταν μικρό και η κατανάλωση αδύναμη τόσο στα αστικά κέντρα όσο και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, κάτι που έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο μεγάλη ανησυχία. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μια περίοδο που οι προσδοκίες από τον κλάδο του τουρισμού ήταν μεγάλες. Δυστυχώς, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ ο μύθος της Κυριακής κατέρρευσε. Η ΕΣΕΕ εξετάζει τι ισχύει σε σχέση με τον θεσμό των εκπτώσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα προτείνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurocommerce».

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, 53,9% των εμπόρων πραγματοποίησαν κατά τις καλοκαιρινές εκπτώσεις χαμηλότερες πωλήσεις από τις περυσινές, 31,7% είδαν τις φετινές πωλήσεις στη διάρκεια των εκπτώσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ μόλις 13,6% κατέγραψαν αύξηση. Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν ήταν η ίδια σε όλους τους κλάδους. Διαφοροποιείται ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των καλλυντικών παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ διακρίνεται αισθητά η ένδυση από την υπόδηση με τη δεύτερη να κινείται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα.

Η μείωση στις πωλήσεις κατά τις θερινές εκπτώσεις δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις με την ίδια ένταση αν και οι περισσότεροι έμποροι δήλωσαν μείωση άνω του 40%. Το επίπεδο των εκπτώσεων κινήθηκε από 21% έως 50%, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη χρονιά ότι η καλύτερη περίοδος από άποψη αγοραστικής κίνησης είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο (14/7- 31/07).

Σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου κατά τις θερινές εκπτώσεις κινήθηκαν πτωτικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη θερινή εκπτωτική περίοδο. Ειδικότερα, στην Αθήνα (κέντρο) η πτώση των πωλήσεων κυμάνθηκε μεταξύ 0-10%, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) μεταξύ 10-15% και στον Πειραιά μεταξύ 11-20%.

Όσον αφορά στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, οι έμποροι δήλωσαν κατά γενική ομολογία τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον θεσμό, αφού 73,5% πιστεύουν ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν βοήθησαν καθόλου την επιχείρηση, ενώ 20,1% ότι τη βοήθησαν λίγο.

Από την εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1ο δεκαήμερο των μηνών Μαΐου και Νοεμβρίου), η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι πως οι πολλές περίοδοι εκπτώσεων μάλλον αποπροσανατόλισαν τους καταναλωτές και προκάλεσαν σύγχυση παρά βελτίωση του κύκλου εργασιών.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013 φάνηκε να λειτουργεί ευεργετικά στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Οι πωλήσεις σταθεροποιήθηκαν στα περσινά επίπεδα και είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ενίσχυση του τζίρου τον Μάιο του 2014, οπότε και θα λειτουργούσε ο θεσμός για δεύτερη φορά. Ωστόσο, η υποχώρηση του κύκλου εργασιών τον Μάιο ήταν η χειρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός που αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΣΕΕ, οι έμποροι ρωτήθηκαν εάν, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους εκχωρεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας εκτιμάται ότι ο αριθμός των καταστημάτων που άνοιξαν την Κυριακή είναι μικρός, ενώ υπενθυμίζεται ότι, και την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων (20 Ιουλίου) είχε διαπιστωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν παρέμειναν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όπου τα καταστήματα που άνοιξαν τις Κυριακές αριθμούνται μόλις 17 στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης (Τσιμισκή) και αφορούν μεγάλες διεθνικές αλυσίδες.

Ωστόσο, για τα καταστήματα που άνοιξαν, υπήρξε σχετική ταύτιση των απόψεων των επιχειρηματιών αναφορικά με τις επιπτώσεις του ανοίγματος στα έσοδα της επιχείρησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα, 49% και 54% των επιχειρήσεων είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Μόλις 18% των επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση στα έσοδα, ενώ οι υπόλοιπες 32%- 33% δήλωσαν στασιμότητα.

Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων, 80% των επιχειρήσεων έχουν διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την απασχόληση, ενώ 16,1% προέβησαν σε μείωση προσωπικού τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, το άνοιγμα των Κυριακών, τουλάχιστον έως σήμερα, δεν φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση της απασχόλησης, αφού μόλις 25% δηλώνουν κάποια πρόθεση να προσλάβουν κάποιον στο μέλλον, ενώ 75% δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 31,4 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Αυξητικά κινήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιούλιο, ...
Οδηγός αγοράς: 10 κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις στις καλοκαιρινές εκπτώσεις!
Κάθε χρόνο, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι μια super ευκαιρία για να ...
Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις
Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν ...
ΕΣΕΕ: Δεν τα κατάφεραν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου
Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου δεν κατάφεραν να τονώσουν τον ...
Χ.Α.: Κέρδη 6,43% σε τέσσερις συνεδριάσεις
Σε ανοδική τροχιά, για τέταρτη συνεδρίαση, κινήθηκε η χρηματιστηριακή ...
Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 20 Ιουλίου
Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινο Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 14 ...
Μαύρα μαντάτα απο τις εκπτώσεις
Με πτώση των πωλήσεων, που έφτασε και το 60% σε ορισμένες περιοχές ...
Ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις
Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως ...
Στις 15/7 ξεκινούν οι εκπτώσεις-Αισιόδοξοι οι έμποροι
Ιδιαίτερες προσδοκίες τρέφει ο εμπορικός κόσμος της χώρας από τις ...