Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Πεδίο Δράσης Κόδρα 2015 - error (σφάλμα)
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιστρέφει και φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα ...
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από 12 - 28 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 - I Need A Hero

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 - I Need A Hero
Το φετινό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2015. Η πρώτη του θεματική, με τίτλο  I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς, θα περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις νέων αλλά καταξιωμένων καλλιτεχνών και θα πλαισιωθεί από ένα συνέδριο γύρω από την θεματική και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
 

 

Κάθε χρόνο το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιχειρεί να παρουσιάσει μία διεισδυτική προσέγγιση της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στους τομείς της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας, του video, των νέων τεχνολογιών, της τέχνης στο διαδίκτυο, αλλά και κάθε άλλης πειραματικής μορφής τέχνης.

 

Το φεστιβάλ παραδοσιακά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και αναδεικνύει το έργο τους. Με γνώμονα αυτό, από φέτος το φεστιβάλ επιδιώκει μια ακόμα πιο στοχευμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας την δομή του και παρουσιάζει στο κεντρικό του πρόγραμμα τέσσερις ατομικές εκθέσεις νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών και μία ομαδική έκθεση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα δυναμικό βήμα έκφρασης, δημιουργίας αλλά και προβολής της συνολικής έρευνας αυτών των καλλιτεχνών.

 

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιχειρεί και φέτος ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον κοινό και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας σημαντικές συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς της σύγχρονης Τέχνης και του Πολιτισμού. Έτσι αρκετές από τις εκθέσεις του φετινού φεστιβάλ φιλοξενούνται, εκτός από τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα στην Καλαμαριά, σε σημαντικούς χώρους και μουσεία της Θεσσαλονίκης όπως είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά και το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).

 

Θεματική Πεδίου Δράσης Κόδρα 2014: I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 επιλέγει για τη φετινή του διοργάνωση να επικεντρωθεί στη θεματική των ηρώων και του ηρωικού παραδείγματος με μία διάθεση ενδοσκόπησης απέναντι στην ιστορική αφήγηση, το αρχαιολογικό απόθεμα, τις αποτυπώσεις του εθνικού φαντασιακού και τις προεκτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική έκφραση μέσα από τη διαπραγμάτευση υλικών και συμβολικών ιχνών του παρελθόντος. Οι λόγοι που πρόκριναν αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο σχετίζονται άμεσα με την παρούσα συγκυρία, η οποία αποτελώντας μία δομική κρίση, έχει αγγίξει κάθε επίπεδο κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού συγκείμενου και έχει εκδηλωθεί παράλληλα και ως γενικευμένη σύγχυση και διαπάλη εννοιών, αξιών και αφηγήσεων. Βιώνοντας μία μεταιχμιακή περίοδο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες της επικείμενης μετάβασης, με άλλα λόγια για το ιστορικό κατώφλι που καλούμαστε να διαβούμε, για το πώς θα μας βρει η άλλη του πλευρά, για τις αποσκευές που φέρουμε μαζί και αυτές που ενδεχομένως αφήνουμε πίσω. Πολύτιμες ύλες, πολύτιμες μνήμες, σπουδαίοι καιροί, καιροί κρίσης και απόκρισης. Η ένταση με την οποία εκφράζεται η ιστορική μνήμη δεν έρχεται παρά σαν αντανακλαστικό στην οξυμένη αμνησία και η επίκληση της εθνικής ενότητας –και της συλλογικής αυτοθυσίας– βρίσκεται να συνεπικουρείται αψήφιστα από τις επιταγές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτό το σταυροδρόμι, οι πολυδιάστατοι τρόποι με τους οποίους οι ηρωικές μορφές έχουν κληροδοτηθεί, μεταφραστεί και αποκρυσταλλωθεί στο δημόσιο χώρο και στο συλλογικό φαντασιακό, είτε για να συγκροτήσουν εθνικές αφηγήσεις είτε για να νομιμοποιήσουν επιμέρους σκοπιμότητες αλλά και συστήματα αξιακά και ιδεολογικά, θα μας απασχολήσουν εξίσου με τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις και αποκαθηλώσεις, σε μια εποχή που η σύγχρονη τέχνη έχει προ πολλού ρευστοποιήσει τα όρια της δικής της ταυτότητας και των ποικίλων μέσων με τα οποία επαναδιαπραγματεύεται κυρίαρχες, απωθημένες, διαφιλονικούμενες και εξορισμένες μνήμες.

 

Διατυπωμένο περισσότερο ως ερώτημα παρά ως αίτημα ή κατάφαση το I Need A Hero θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα πείραμα κάτω από πραγματικές συνθήκες. Προσκαλώντας καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σύνολα εικαστικής έκφρασης μέσα από ατομικές εκθέσεις, αλλά και να παράγουν νέα έργα σε συνεργασία με την επιμελητική ομάδα του Κόδρα –και πάντα συνεχίζοντας εμφατικά τον θεσμό του Fresh για τους νέους δημιουργούς– δεν αξιώνουμε τίποτα παραπάνω από το να αφήσουμε το δικό μας συλλογικό αποτύπωμα, μία ακόμη πολύτιμη ύλη ανάμεσα στις άλλες.

 

 

Δημήτρης Μιχάλαρος - Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα

Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα

Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα


*Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» διοργανώνεται από το 2001 στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης «Παρά θιν’ αλός». Τον Οκτώβριο του 2010, το Πεδίο Δράσης Κόδρα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα 2011-2015.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έργα της Hijo Nam και της Sobin Park στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάζει δύο ...
Νέες εκθέσεις – Νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η νέα εκθεσιακή χρονιά ξεκίνησε για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης ...
Οι Opera Chaotique live στο Πεδίο Δράσης Κόδρα
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 έρχονται οι Opera Chaotique για ένα live στο ...
Οι εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο 2014
Το Μουσείο Μπενάκη, μετά την καλοκαιρινή σεζόν, επιστρέφει με νέες ...
4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών
Το εργαστήριο νέων καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ...
Βανγκάρντ: Έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα '13 διοργανώνει στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ...
Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013: Παρουσίαση προγράμματος
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, που θα διεξαχθεί  σε συνεργασία της 4ης Biennale ...
4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης: Συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα
Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο ...
Καλοκαίρι 2013, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει πολλές δυνατότητες σε ...