Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Moodys: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ιαπωνίας για τα επόμενα λίγα χρόνια
Η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας αναμένεται να παραμείνει ...
Με το βλέμμα στην αξιολόγηση και τη σκέψη στο χρέος
Έπειτα από την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή τα ...
Χαρδούβελης: Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση
Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο «καυτός» Σεπτέμβριος-Το ραντεβού, η ΔΕΘ και η αξιολόγηση

Ο «καυτός» Σεπτέμβριος-Το ραντεβού, η ΔΕΘ και η αξιολόγηση

Τέσσερα χρονικά ορόσημα θα προηγηθούν της νέας μεγάλης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, η οποία, με τα έως τώρα δεδομένα, προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και χωρίς, προς το παρόν, να έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι τέσσερις κομβικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:

- Το προσεχές Σάββατο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο δεδομένο την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης στη Γαλλία.

- Στις 2- 4 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να «ανοίξουν» όλα τα «καυτά» ζητήματα (π.χ. φοροελαφρύνσεις, χρέος κ.λπ.). Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία των βασικών υπουργείων που εμπλέκονται με το Μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων αυτών, συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

- Μια ημέρα μετά, θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί το «ελληνικό θέμα».

- Στις 12 Σεπτεμβρίου, τέλος, θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έλευση των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα. Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος οι υπάρχουσες μνημονιακές εκκρεμότητες, αλλά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό, νέο προϋπολογισμό, απελευθέρωση αγορών κ.λπ. Με την Τρόικα να «δηλώνει», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι οι οποιεσδήποτε φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να «αντισταθμίζονται» με ισοδύναμα μέτρα. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό «όπλο» αναμένεται να είναι εκ νέου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υπέρβαση στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Σημειώνεται, ότι μια σαφή ένδειξη για τις κυβερνητικές κινήσεις, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην 79η ΔΕΘ.

Ισοδύναμα για να μειώσουν τους φόρους

Να ξεκλειδώσει τη μείωση των φόρων επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω ισοδύναμων μέτρων, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει στην Τρόικα στις επικείμενες συναντήσεις στο Παρίσι, που ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Απώτερος στόχος είναι ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης, προκειμένου αφενός η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ταχύτερο δυνατό και αφετέρου η ελληνική πλευρά να προβάλλει τα αιτήματά της, κυρίως στην κατεύθυνση των διορθωτικών κινήσεων και συγκεκριμένα στο πεδίο της φορολογίας.
Η κυβέρνηση προτίθεται με κύρια «όπλα» την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την υλοποίηση των δεσμεύσεών της να προβάλλει στους δανειστές της το αίτημα για φοροελαφρύνσεις.

Η Τρόικα θα «γράψει» ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Οι φοροελαφρύνσεις που η κυβέρνηση θα συζητήσει με την Τρόικα και εάν πάρει το «πράσινο φως» θα ανακοινωθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου, θα αφορούν:

- Στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 30% έως 50%. Η εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης του φόρου οδηγεί σε γενναίες μειώσεις που μπορούν να ρίξουν τις τιμές και να αυξήσουν την αγορά πετρελαίου το φετινό χειμώνα.

- Προωθείται μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή, μια μείωση που θα φέρει το φόρο από το 42% στο 33%.

- Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο τη μείωση στο 15%.

- Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «πέφτει» και η μείωση της έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50%, με τους συντελεστές να είναι σήμερα από 1% ως και 4%, ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά ή τουλάχιστον να μην πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα.

- Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και ει δυνατόν η διεύρυνση των προϊόντων που θα υπάγονται στο καθεστώς αυτό.

- Η επέκταση του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και πολιτών και πέραν του ΦΠΑ.

- Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία. Το τέλος σήμερα φτάνει τα 650 ευρώ το χρόνο.

Ημερομηνίες - σταθμοί

30 Αυγούστου 2014: Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις-«κλειδιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τα ζητήματα της οικονομίας, για τα οποία αναμένεται στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

2 - 4 Σεπτεμβρίου 2014: Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρο και Χρύσανθο Λαζαρίδη, θα μεταβούν στο Παρίσι για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στόχος είναι να τελειώσει άμεσα και με θετικό πρόσημο η φθινοπωρινή αξιολόγηση της Τρόικας και να δοθεί το «πράσινο φως» για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνει και το ρόλο που θα έχει πλέον η Τρόικα στη χώρα μας.

6 Σεπτεμβρίου 2014: Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης με τις φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αλλά το τί θα πει ο κ. Σαμαράς θα αποφασιστεί και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που θα έχει προηγηθεί.  Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,42 δισ. ευρώ, που έχει υπολογιστεί για το πρώτο επτάμηνο του 2014 και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα επιτρέπουν τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.

12 Σεπτεμβρίου 2014: Μια από τις πιο κρίσιμες ίσως συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο κλίμα που θα υπάρξει στο συγκεκριμένο Eurogroup θα αποτυπωθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στη χώρα μας.

Τέλη Σεπτεμβρίου: Ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με την ολιγοήμερη παρουσία των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα σφραγίσει την τελευταία, με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, αξιολόγηση της Τρόικας για τη χώρα μας. 

6 Οκτωβρίου 2014: Κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Τα μεγέθη που θα προβλέπονται στο κείμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας θα είναι αυτά που κρίνουν την πορεία των συζητήσεων για τελική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει στο ίδιο διάστημα.

23 Οκτωβρίου 2014: Ο κρίσιμος μήνας Οκτώβριος κλείνει για την κυβέρνηση με την πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής για την περίοδο 2014-2015.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δεν θα πάει η τρόικα στην Κύπρο για την 6η αξιολόγηση
Η τρόικα ειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα έλθει στις 20 ...
EWG: Να κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο
Nα εργαστούν οι επικεφαλής της τρόικας και η κυβέρνηση, έτσι ώστε να ...
«Καυτός» Σουάρες με Ουρουγουάη (videos)
Σε δεύτερο φιλικό με την Ουρουγουάη έπαιξε ο Λουίς Σουάρες και έδειξε... ...
Ντινόπουλος: Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση είναι ενιαία. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την ...
Αποκρατικοποιήσεις: Μπαίνουν γκάζια τον Ιούλιο για αεροδρόμια και ΤΡΑΙΝΟΣE
«Καυτός» αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για τις αποκρατικοποιήσεις, ο ...
Η πιο κρίσιμη αξιολόγηση για τη δόση και το «κενό» της 2ετίας 2015-2016
Για την πιο κρίσιμη αξιολόγηση επιστρέφουν στις 22 Σεπτεμβρίου τα ...
Τον Σεπτέμβριο η ώρα της κρίσης-Αυστηρή εξέταση στις
Ιδιαίτερα… καυτό αναμένεται το φθινόπωρο για την κυβέρνηση Σαμαρά και ...
Τον Σεπτέμβριο η ώρα της κρίσης
Iδιαίτερα… καυτό αναμένεται το Φθινόπωρο για την κυβέρνηση Σαμαρά και ...
Καλά νέα για την ιαπωνική οικονομία-Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας τον ...