Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Την Τετάρτη στις 19:30 η ονομαστική ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας
    Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ...
Σαμαράς: Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας
Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ...
Αισιοδοξία Δένδια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
 Η εικόνα που έχω αυτήν τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με τον ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γεωργιάδης: Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

Γεωργιάδης: Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

 «Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Πιστεύω στη λύση ενός προσώπου που θα μπορέσει να ενώσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή για να μην μπει η χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια. Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Κάθε άνθρωπος που ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο θα προτιμούσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας να ανήκε στον δικό του πολιτικό χώρο,δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομως το μείζον τώρα είναι να είναι ένα πρόσωπο σοβαρό, να μπορεί να ενώσει τη Βουλή» σημειώνει ο κ.Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για τη λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτιμά ότι «η λύση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει τουλάχιστον τις πολύ μεγάλες αδικίες» και προσθέτει ότι «θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει κάτι και με τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά από την άλλη είναι γνωστές και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας». Σημειώνει μάλιστα ότι ήταν ένας εκ των βουλευτών της ΝΔ που είχε υποστηρίξει την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. «Και εγώ είμαι εις εξ αυτών,δεν το κρύβω ότι το είχα ζητήσει. Ομως αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η χώρα έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις και από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να κάνει καν εκτίμηση για το ποιο θα είναι το κόστος αυτής της έκπτωσης στην παρούσα φάση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση είναι υπέρτερος στόχος» ανααφέρει.

Ο κ.Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει Ελληνας στον πλανήτη -ενδεχομένως πλην του κ. Τσίπρα- που να μην καταλαβαίνει ότι η ελληνική οικονομία σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Το μνημόνιο με την ΕΕ και την ΕΚΤ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου ούτως ή άλλως. Μόνο με το ΔΝΤ εξακολουθεί να υπάρχει. Αρα, λοιπόν, το μνημόνιο και τεχνικά και τυπικά τελειώνει. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν και τελειώνει το μνημόνιο δεν επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν πριν από αυτό ,αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε τη χώρα μας ως ένα κανονικό και σοβαρό ευρωπαικο κράτος, αλλά στηριζόμαστε πλέον περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις. Πρέπει αν φτιάξουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας».

Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, 'Αδ. Γεωργιάδη στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Μετά από ένα, μήνα μάλλον περιπετειώδη, η κυβέρνηση εδωσε τελικά μια λυση με τον ΕΝΦΙΑ που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Είστε ικανοποιημένος από αυτή τη λύση;

Απ: Οπωσδήποτε η λύση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει τουλάχιστον τις πολύ μεγάλες αδικίες. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει κάτι και με τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά από την άλλη είναι γνωστές και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Ερ:Οπως είπατε δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση φόρου στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.Την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση είχαν προτείνει και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Απ: Και εγώ είμαι εις εξ αυτών, δεν το κρύβω ότι το είχα ζητήσει. Αλλωστε η μετάβαση από τον ΕΝΦΑ, που ήταν ο αρχικός φόρος, στον ΕΝΦΙΑ είχε και ένα χαρακτηριστικό για το πως θα διευρυνθεί η φορολογική βάση σε σχέση με τα αστικά ακίνητα και τα ακίνητα της επαρχίας και αυτό αποτυπώθηκε και στη Βουλή. Ομως αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η χώρα έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις και από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να κάνει καν εκτίμηση για το ποιο θα είναι το κόστος αυτής της έκπτωσης στην παρούσα φάση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση είναι υπέρτερος στόχος.

Ερ: Σήμερα υπάρχει στην πρώτη γραμμή και το θέμα των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που υπολογίζονται στα 77 δις ευρώ.Τι βλέπετε να γίνεται; Θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη;

Απ: Νομίζω ότι ο κ. Δένδιας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. 'Εχει θέσει το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα .Είμαι αισιόδοξος γιατί όσο η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και δείχνει ότι τα καταφέρνει, τόσο περισσότερο και η ΕΕ θα βοηθάει όσο και εκείνη μπορεί.

Ερ: Εν όψει και της συνάντησης του Παρισιού με την τρόικα, η κυβέρνηση λέει ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Ακούστηκε μάλιστα ότι και η τρόικα φεύγει. Βλέπετε φως στην άλλη άκρη του τούνελ;

Απ: Τα μνημόνια ασφαλώς και τελειώνουν. Το μνημόνιο με την ΕΕ και την ΕΚΤ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου ούτως ή άλλως. Μόνο με το ΔΝΤ εξακολουθεί να υπάρχει. Αρα λοιπόν, το μνημόνιο και τεχνικά και τυπικά τελειώνει. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αν και τελειώνει το μνημόνιο δεν επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν πριν από αυτό, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε τη χώρα μας ως ένα κανονικό και σοβαρό ευρωπαϊκο κράτος, αλλά στηριζόμαστε πλέον περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις. Πρέπει αν φτιάξουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας

Ερ: Σύμφωνα και με το Reuters, πάντως, αυτό που θα αντικαταστήσει την τρόικα θα είναι μια νέα εποπτεία, μια ευρωπαϊκή task force,χωρίς το ΔΝΤ;

Απ: Εποπτεία έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όσο περισσότερο προχωράμε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσο περισσότερο η εποπτεία θα είναι μεγαλύτερη. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία, που είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που θα μπορούσε να μας φωτίσει ίσως και για όλα αυτά για τα οποία διαφωνούσαμε τόσο πολύ εδώ στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. 'Οταν έγινε η επιλογή του μνημονίου το 2010,το 2011 και το 2012 ,υπήρχε ο αντίλογος από την άλλη πλευρά ,κυρίως από την αντιμνημονιακή πλευρά ότι η Ελλάδα έπρεπε να εκβιάσει την Ευρώπη με όπλο το χρέος. Τότε η Ελλάδα είχε ένα χρέος ύψους 300 δισ.ευρώ. Οπως βλέπετε, την Ευρώπη δεν μπορεί να την εκβιάσει η Γαλλία που έχει τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ χρέος! Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η Γαλλία δεν μπορεί να το κάνει, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Το λέω για να εξηγήσω ότι άλλος δρόμος δυστυχώς δεν υπήρχε. Στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να σας πως ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει στη χώρα μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει από το 1821. Αυτό είναι σημαντικό.

Ερ: Παρ' όλα αυτά κύριε υπουργέ διαβάζω την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής όπου τονίζεται ότι: «η ανεργία θα μείνει ψηλή και αν πέσει ελάχιστα θα είναι ...λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό, οι επενδύσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, το δημόσιο χρέος είναι "δαμόκλειο σπάθη", τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών απογειώνονται...»

Απ: Μα δεν είπε κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο. Από χρεοκοπία βγαίνουμε. Αν υπήρχε παραδεισένιος δρόμος εξόδου από τη χρεοκοπία, τότε κάθε ημέρα κάποιο κράτος θα χρεοκοπούσε για να τη γλυτώσει. Ο λόγος για τον οποίο τα κράτη δεν χρεοκοπούν είναι γιατί οι χρεοκοπίες παράγουν τραγωδίες και δράματα. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι το 2014 η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2013; Το 2012 ή το 2011; Δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας στον πλανήτη-ενδεχομένως πλην του κ. Τσίπρα-που να μην καταλαβαίνει ότι η ελληνική οικονομία σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει η μεγάλη πτώση των spreads, γεγονός που σημαίνει ότι ο πλανήτης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα. 'Αρα αυτό μας ενδιαφέρει: ότι πάμε ένα βήμα εμπρός και όχι οτι έχουμε δυσκολίες. Δυσκολίες βεβαίως και έχουμε και είναι από το παρελθόν.

Ερ: Διαβάζω σήμερα μια ανταπόκριση από την Αθήνα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung με τίτλο αναζητείται «Αριστερός σωτήρας» με αφορμή το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ζητάει αριστερό ή κεντροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Απ: Πιστεύω στη λύση ενός προσώπου που θα μπορέσει να ενώσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή για να μην μπει η χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια. Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Κάθε άνθρωπος που ανήκει σε ένα πολιτικό χώρο θα προτιμούσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας να ανήκε στον δικό του πολιτικό χώρο,δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομως το μείζον τώρα είναι να είναι ένα πρόσωπο σοβαρό,να μπορεί να ενώσει τη βουλή.

Ερ: Βλέπετε να υπάρχει ένα τέτοιο πρόσωπο;

Απ: Η δική μου εκτίμηση είναι ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Πρ.Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων ως ο έβδομος ...
Σε εκλογές η χώρα, δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Βουλή στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία δεν εξέλεξε Πρόεδρο της ...
Μπακογιάννη: Η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει να εκλεγεί πρόεδρος με ψήφους της Χ.Α.
Αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή ...
Νέα κίνηση από τον Σαμαρά
Ενώπιον των ευθυνών τους αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός τους ...
Κυβέρνηση: Το plan b που… παρακάμπτει τις εκλογές
Του Γιάννη Λιάρου Έντονες διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μια ...
Παπανδρέου: Εκλογή Προέδρου και μετά νέα κυβέρνηση
 Υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ...
Κουβέλης, «Δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο αποκυήματα πολιτικής φαντασίας τα σενάρια για προσχώρησή στον ΣΥΡΙΖΑ
«Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο ...
ΔΗΜΑΡ: Kατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
  Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την επίσπευση ...
Γρηγοράκος: Δεν βγάζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Απαισιόδοξος, με βάση τις τωρινές συνθήκες,  για την πιθανότητα ...