Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γαλλία: Ιδού το νέο κυβερνητικό σχήμα
 Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της ...
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική ...
Γαλλία: Η Σεγκολέν ψέγει τον Ολάντ
Το πρώτο έτος της θητείας του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γαλλία: Αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση ο Ολάντ

Γαλλία: Αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση ο Ολάντ

Oι γάλλοι αρθρογράφοι κάνουν σήμερα σχεδόν ομόφωνα λόγο για σοβαρή "κρίση στο καθεστώς", μετά την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία συνδέεται με βαθιές διαφωνίες για την οικονομική πορεία του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος οφείλει να αδράξει "την τελευταία ευκαιρία" για να "σώσει την προεδρία του".

"Κρίση στο καθεστώς" είναι ο τίτλος τόσο της αριστερής εφημερίδας "Λιμπερασιόν" όσο και της συντηρητικής εφημερίδας "Λε Φιγκαρό", οι οποίες έχουν συνήθως αντίθετες πολιτικές αναλύσεις και σήμερα δημοσιεύουν αμφότερες στην πρώτη σελίδα τους την εικόνα ενός αρχηγού του κράτους που έχει μείνει μόνος.

"Μα τι θέαμα!", αναφωνεί από την πλευρά της η λαϊκή εφημερίδα "Λε Παριζιάν - Οζουρντουί αν Φρανς", η οποία δημοσιεύει φωτογραφίες των κύριων πρωταγωνιστών --τρεις υπουργοί, ο αρχηγός του κράτους και ο πρωθυπουργός-- τους οποίους εμφανίζει ως πρόσωπα ενός τηλεοπτικού σήριαλ.

Ο πρόεδρος Ολάντ, υπό αμφισβήτηση από τον υπουργό του επί της Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και δύο άλλους υπουργούς (Παιδείας, Πολιτισμού) οι οποίοι ζητούν μια πιο κοινωνική πολιτική, ανέθεσε χθες στον πρωθυπουργό του, τον Μανουέλ Βαλς, να σχηματίσει μέχρι σήμερα μια νέα κυβερνητική ομάδα "συνεπή" προς την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Αναφερόμενη "στη μακρά, θεαματική λιτανεία των πολιτικών κρίσεων που έχουν σημειωθεί στη διάρκεια της θητείας" του προέδρου Ολάντ, ο οποίος εξελέγη το Μάιο του 2012 και καταγράφει έκτοτε ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας, η οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό" προειδοποιεί: "αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ταχύτητα, η χώρα είναι καταδικασμένη να ζήσει για καιρό ακόμη με καθεστώς σε κρίση. Και, γιατί όχι, σε καθεστωτική κρίση".

Η "Φιγκαρό" υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η Γαλλία έχει ήδη φθάσει στο σημείο αυτό: "με υπόβαθρο μια αβυσσαλέα δυσπιστία και οικονομική καταστροφή, πώς να μην αναγνωρίσει κανείς σ' αυτή την κυβέρνηση που τρελάθηκε, αυτό το θρυμματισμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αυτή την πλειοψηφία με τους επιδέσμους, όλα τα συστατικά μιας κρίσης καθεστώτος οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμη ανυπολόγιστες", γράφει.

Η προεδρική στρατηγική, η οποία έγκειται στη διατήρηση της πορείας μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής και στην απομάκρυνση των υπουργών που διαμαρτύρονται, είναι για τη "Λε Μοντ" "η τελευταία ευκαιρία του προέδρου να σώσει την πενταετία του".

"Τίποτε δεν πρέπει να εξέχει, πλήρης ευθυγράμμιση", εξεγείρεται αντίθετα η κομμουνιστική εφημερίδα "Λ' Ουμανιτέ" μετά την απομάκρυνση των στασιαστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα την οποία είχε ιδρύσει ο Ζαν Ζορές, "ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μανουέλ Βαλς τιμώρησαν γρήγορα και βάναυσα" υπουργούς "που σε τελική ανάλυση είπαν δυνατά αυτό που σκέφτεται μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αριστεράς: η λιτότητα οδηγεί τη χώρα στον τοίχο...".

"Όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν τώρα ότι οι κριτικές του Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας ηχούν σωστές", γράφει η "Λιμπερασιόν. Και σε κάθε περίπτωση "με ή χωρίς τον Μοντεμπούρ, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις που αυτός έθεσε. Το κύρος είναι απαραίτητο σε μια κυβέρνηση. Δεν ριμάρει πάντα με τη λιτότητα".

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κυβέρνηση: Γιατί ποντάρει σε δήλωση-παρέμβαση του Ολάντ για τους πλειστηριασμούς
Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για το νέο γύρο της διαπραγμάτευσης ...
Μια θετική δήλωση Ολάντ για το χρέος θέλει η Αθήνα
Επίσκεψη με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και ουσίας χαρακτηρίζει η ...
Μνημόνιο, χρέος και ανάπτυξη στην ατζέντα Τσίπρα - Ολάντ
Η Ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προετοιμασία της επίσκεψης του ...
Καρεμπέ: «Δεν αγγίζει τον Ολυμπιακό η κρίση»
Ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση λόγω της ευρωστίας του προέδρου ...
Παραιτήσεις 4 υπουργών φέρνει το ανακοινωθέν για το Κυπριακό-Κρίσιμη ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις
Πολιτική κρίση ξεσπά στην Κύπρο σχεδόν ένα χρόνο από το σχηματισμό της ...
Μπαρόζο προς Γερμανία: Μην εγκαταλείψετε την πολιτική λττότητας
Προειδοποίηση προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση να μην ...
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν
Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που ...
Ολάντ: Η κατάσταση είναι πραγματι πολύ σοβαρή!
Ως πολύ «σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας ο ...
Μοντεμπούρ: Ζητά αύξηση των μισθών στη Γερμανία εδώ και τώρα
Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για την ανόρθωση της ...