Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2015
Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2015», σε οργάνωση ...
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2015 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Την Κυριακή 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, ...
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2014
Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

15 χρόνια Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο

15 χρόνια Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο

Το Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο, συμπληρώνοντας φέτος δεκαπέντε χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, ανοίγει τις πύλες του στις 11 Σεπτεμβρίου για ένα δωδεκαήμερο υψηλής μουσικής ευαισθησίας.


Με μεγάλα ονόματα της ελληνικής κλασικής μουσικής να δίνουν το παρών –ανάμεσα τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο τσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γρίμπας, οι καταξιωμένοι τενόροι Σταμάτης Μπερής, Γιάννης Χριστόπουλος και ο διάσημος ρόδιος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης- σε συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο, που θα λάβουν χώρα σε χώρους-μνημεία του νησιού. Οι φετινές εκδηλώσεις προγραμματίζεται να μαγνητοσκοπηθούν από τη ΝΕΡΙΤ και να μεταδοθούν στις συχνότητες της.


Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια ζωής του το Φεστιβάλ έθεσε, εξαρχής, τον πήχη ψηλά βάζοντας μακροχρόνιους στόχους. Συνέδεσε τον εαυτό του με μουσική υψηλής ποιότητας, απέκτησε αφοσιωμένο κοινό και κατάφερε να αποτελέσει ένα σημαντικό ετήσιο συμβάν στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Η χρόνια παρουσία του ισοδυναμεί με ένα πραγματικά δυνατό χαρτί για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Οι τρόποι που το πέτυχε αυτό, πολύ παραπάνω από ένας:


Μετακάλεσε θρυλικά ονόματα της κλασικής και μπαρόκ μουσικής όπως ο Paul Badura-Skoda, η Elizabeth Leonskaja, η Romina Basso και οι Σολίστες του Gewandhaus της Λειψίας αλλά και κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή.


Καθοδηγούμενο από τον μεσαιωνικό χαρακτήρα του νησιού, κατάφερε να αναδείξει, συναυλιακά, μνημεία της Παλαιάς Πόλης –όπως η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου και το Κατάλυμα της Ισπανίας-, διοργανώνοντας βραδιές με μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα πρώιμης μουσικής παγκοσμίως όπως οι βρετανοί DUFAY COLLECTIVE και οι αυστριακοί UNICORN ENSEMBLE.


Παρουσίασε πρωτότυπα μουσικά προγράμματα με ιστορικό ενδιαφέρον τονίζοντας τον ελληνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ όπως οι Greghescas (αναγεννησιακά πολυφωνικά τραγούδια σε ποίηση στην γλώσσα των Ελλήνων της Βενετίας). Αναβίωσε το ενδιαφέρον –σε παγκόσμιο επίπεδο- για τη μπαρόκ όπερα Ολυμπιάδα με θέμα την τέλεση των αρχαίων αγώνων. Επανασύστησε στο κοινό λησμονημένα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως η σκηνική καντάτα του Benedetto Marcello, Κασσάνδρα -μια παραγωγή που εκθειάστηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο και στην οποία συμμετείχε η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας Ariane Labed. Συνομίλησε και συνεργάστηκε με οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως το ίδρυμα Yehudi Menuhin – Live Music Now και η Eυρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αποτελώντας, τελικά, εδώ και μία δεκαπενταετία, έναν θεσμό που στρέφει τα φώτα του πανευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι στο νησί και φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο του για πολλά χρόνια ακόμη.


Πρόγραμμα:

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Χρήστος Γρίμπας, τσέλο
Γιώργος Λαζαρίδης, πιάνο

Αφιέρωμα στη ρωσική μουσική
Με την υποστήριξη της Ρωσικής Πρεσβείας

Δύο από τους σημαντικότερους μουσικούς της νεώτερης γενιάς, ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, σε δύο από τα πιο δημοφιλή έργα της ρώσικης μουσικής, τις Εικόνες από μια έκθεση του Μουσόρσκυ και τη σονάτα για τσέλο και πιάνο του Ραχμάνινωφ.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Σταμάτης Μπερής, τενόρος
Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Σταύρος Σαλαμπaσόπουλος, τενόρος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
Οι Τρεις Τενόροι: Γκαλά Όπερας

Τρείς από τους διάσημους τενόρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ένα γκαλά όπερας με άριες, ντουέτα και τρίο από το δημοφιλές ρεπερτόριο της ιταλικής όπερας έως τις ναπολιτάνικες καντσονέτες.


Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Ορέστης Λάσκος: «Αστέρω» (1929)
Φίλιππος Τσαλαχούρης, σύνθεση-πιάνο

Με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Η πιο γνωστή βωβή ταινία του ελληνικού, και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, σε αποκατεστημένη κόπια από την ταινιοθήκη της Ελλάδος με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη.


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Πέτρος Στεργιόπουλος, φλάουτο
Λουκία Λουλάκη, τσέλο
Τάσος Στρικος, πιάνο

Αφιέρωμα στον Ευρυσθένη Γκίζα
Με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας

Τρείς μουσικοί που ζουν και εργάζονται στη Βιέννη, αφιερώνουν ένα πρόγραμμα στον Ευρυσθένη Γκίζα, τον μοναδικό Έλληνα φλαουτίστα που διέπρεψε ως μουσικός στη Φιλαρμονική της Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα από την έρευνα του Πέτρου Στεργιόπουλου έρχονται στο φως στοιχεία για την ελληνο-αυστριακές σχέσεις στον τομέα της σοβαρής μουσικής και ταυτόχρονα παρουσιάζονται μεγάλα έργα για τον προαναφερόμενο συνδυασμό των οργάνων, μεταξύ των οποίων του Hummel, του Haydn και του Mozart.

Η συναυλία είναι μέρος της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών, που πραγματοποιείται στη Ρόδο για αυστριακούς μαθητές και θα τιμηθεί με την παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα Κας Melitta Schubert.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ηχο-Γραφίζοντας: Εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μουσική και εικαστικά συνεργάζονται για να ομορφύνουν ακόμα ...
H Κλεονίκη Δεμίρη με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών" διοργανώνει συναυλία στην Aίθουσα ...
ΨΧ 2015: Το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής επιστρέφει στο Ρομάντσο
Το ΨΧ, το φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής επιστρέφει για ...
Το θαυμαστό ταξίδι της κλασικής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από τον Βιβάλντι μέχρι τον Γκέρσουιν, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα θα ...
Μπετόβεν για δύο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει ...
Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου στο Μέγαρο Μουσικής
Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (έτος ίδρυσης 1967), στο ...
Συναυλία μουσικής δωματίου αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Beton 7
To Beton 7 στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής ...
60 Χρόνια Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής: εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι Φίλοι της Μουσικής ευχαριστούν θερμά τους διεθνούς φήμης Έλληνες ...
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2013: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ (Εθνικός φορέας συντονισμού του ...