Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 2C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Κωνσταντίνος Kερεστετζής: Το Όρος είναι παράδεισος για ένα ζωγράφο
Η αίθουσα τέχνης Γαβράς παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του ...
Ο Κωνσταντίνος Βήτα για μια συναυλία στον κήπο του Μεγάρου
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής ...
 Η Μαρία Μπόκια και η Αργυρώ Κάτρη Live στις 4 ΕΠΟΧΕΣ!
Η Μαρία Μπόκια και η Αργυρώ Κάτρη από την Παρασκευή 31/05 και κάθε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο - Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο - Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου με τίτλο Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

Η έκδοση αυτή είναι προϊόν έρευνας και ενασχόλησης πολλών δεκαετιών με τον βίο και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, που απέφερε, πέρα από την ταξινόμηση του προσωπικού αρχείου του, πέντε αυτοτελή βιβλία και σωρεία άρθρων και επιμέρους συμβολών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Θα ήταν σκόπιμο να υπογραμμιστεί ότι ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ασχολήθηκε πρώτος συστηματικά, παρήγαγε συγγραφικό έργο αξιοσημείωτο, σε όγκο και σε ποιότητα, και συνέβαλε στη μακροπρόθεσμη επιστημονική καθιέρωση του εξέχοντος Έλληνα πολιτικού.

 

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου περιέχει δεκατρείς μελέτες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του. Καλύπτει διαχρονικά την πολιτική δράση του από τα πρώτα χρόνια της πολιτείας του στην Κρήτη έως την ύστερη περίοδο της ζωής του, στη δεκαετία του 1930. Και τη φορά αυτή, οι διαπιστώσεις και οι παρατηρήσεις είναι δομημένες πάνω σε διασταυρωμένη και απροκατάληπτη μελέτη των πηγών, δημοσιευμένων και αδημοσίευτων. Ακολουθούνται με συνέπεια κανόνες που αποσπούν τα ιστορικά δρώμενα από τις σύγχρονες εξελίξεις και προτάσσουν, χωρίς μονομέρειες και αποκλεισμούς αμέθοδους, την κατανόηση προσώπων και γεγονότων υπό τις τότε περιστάσεις.

 

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 2010.

Είναι ιδρυτής και, έκτοτε, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», επίτιμος διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1981 έως το 1990, και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πρόσφατα, εξάλλου, έχει επιλεγεί ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών (Ιστορία-Αρχαιολογία), Στρασβούργου και Παρισίων (Πολιτικές Επιστήμες-Διεθνείς Σχέσεις) και υπήρξε καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικά έργα που αναφέρονται στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Πρόσφατες εκδόσεις: Η ελληνική εξωτερική πολιτική, 1900-1981, 2 τόμ. (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2001)· Το καθεστώς των νησίδων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η μαρτυρία των πηγών (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2002)· Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944. Η αόρατη στρατιά στο απόσπασμα (Πατάκης, 2003)· Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, Γεγονότα και Κείμενα (επιμέλεια, επανέκδ. Η Καθημερινή 2005)· Η γένεση της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2006)· Προμαχώντας στο Μεσολόγγι (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2007)· Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στην Μ. Ασία (Ίκαρος, 2009)· Κατακτώντας την ανεξαρτησία (Πατάκης, 2010)· Καραμανλής, 1907-1998. Μια πολιτική βιογραφία (Ίκαρος, 2011)· The Dodecanesian Question during the Second World War: Greece, Turkey and the Allies (Aκαδημία Αθηνών, 2012).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Κωνσταντίνος Βήτα live στο Fuzz Live Music Club
Μετά από ένα διάστημα απουσίας, ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει στην ...
O Στέλιος Δάβαρης και o Κωνσταντίνος Νάρης ζωντανά στο Floral
Ο Στέλιος Δάβαρης και ο Κωνσταντίνος Νάρης ενώνουν τις  νοσταλγικές ...
Ντόρα Μπακοπούλου, π. Ελευθέριος Κουμασίδης και Αφροδίτη Κογεβίνα στο 10ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
Το 10ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας φιλοξενεί στην Αυλή του Ναού ...
Ο Κωνσταντίνος Τσιμούρης τραγουδάει «Ελεύθερα» στο HolyWood Stage
Ο Κωνσταντίνος Τσιμούρης  και οι εξαιρετικοί συνεργάτες του ...
Γιώργος Κατσής και Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Ομάδα Μπερν): Οπισθοχωρούμε και επιβιώνουμε με αποφάγια ελευθερίας που μας δίνονται
  Οι φετινοί απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ...
Κωνσταντίνος Ντέλλας: Η λαϊκή αφήγηση πάντα ήταν το δωρεάν υπερατλαντικό ταξίδι αναψυχής του λαού
Ο «Έλλην βρυκόλαξ», παράσταση ιδιαίτερη και υποβλητική, συνεχίζει το ...
Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική και Χαρακτική στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Κωνσταντίνος ...
Η πόλη και η σιωπή - Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν το βιβλίο του Κωνσταντίνος Δ. ...
Ο Κωνσταντίνος Νάρης στο Σταυρό του Νότου
O Κωνσταντίνος Νάρης, μια νέα φωνή της ελληνικής μουσικής, ανεβαίνει ...