Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κούρεμα στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση
Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» ...
Δημητριάδης(Κύπρος): Η μείωση των
Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα επέλθει με μείωση των μη ...
Ρεκόρ
Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων»

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων»

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι το καυτό θέμα της σημερινής ημέρας αλλά και της αυριανής.

Σε πολιτικό επίπεδο,  αύριο το πρωί ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια προκειμένου να συζητήσουν, τη ρύθμιση που προωθείται για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών.

Σήμερα πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα ισχύσει από 1-01-2015.

 Ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά.


Ο Κώδικας, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μεταξύ άλλων: μείωση επιτοκίου, αλλαγή του τύπου του επιτοκίου, παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη,πώληση ακινήτου στην τράπεζα και εν συνεχεία ενοικίαση του από τον δανειολήπτη η οποία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών), ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, αλλά και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

Ακόμη, ο Κώδικας περιγράφει τα βήματα, τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο της πληροφόρησης που οφείλουν να παρέχουν εκατέρωθεν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες, ώστε να αξιολογούνται σωστά οι κίνδυνοι και η ικανότητα αποπληρωμής κάθε πιστούχου.

Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, και δη τα στεγαστικά αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί σε αυτό το μέτωπο αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μαζικού κύματος πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Βάσει του νόμου 4224/2013 μέχρι το τέλος του 2014 προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Δένδιας: Συνολική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Πρωταρχικός στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός επισημαίνει: «Το σχέδιο διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους. Επιδιώκουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν». Ξεκαθαρίζει πάντως, ότι «η εν λόγω διευθέτηση δεν θα γίνει εις βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών».

Ερωτηθείς για τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα μέριμνας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, με κύριο μέλημα το πώς θα μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να μην χάσουν το ακίνητό τους. Άλλωστε, τονίζει «ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις την αγορά ακινήτων».
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Ανάπτυξης ελπίζει ότι οι βελτιώσεις που αναμένονται θα είναι ικανές να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και επισημαίνει πως η πάγια θέση του είναι ότι «η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας περισσότερο βλάπτει παρά προσφέρει στη ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, άρα και στη δημοσιονομική κατάσταση τελικά».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σταθάκης: Σε ένα 6μηνο η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το
Σε περίπου ένα εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ...
Λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Του Κώστα ΒουτσαδάκηΒρέθηκε στο «παρά πέντε» λύση στη νομική εμπλοκή ...
Τη χρυσή τομή ως προς το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των ...
Δένδιας: Ευγενής ο κ. Σόιμπλε, προσφέρθηκε να συνδράμει στο θέμα της επιδότησης επιτοκίου των δανείων
  Ενημέρωση για τις προτάσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί το ...
Συμφωνία επί της αρχής για τα  «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Συμφωνία επί της αρχής ως προς το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» ...
Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
  Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη ...
Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα Κόκκινα Δάνεια
Το Σχέδιο του Κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη ...
Νέο πλαίσιο ρύθμισης
Πλώρη για το σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης ...
Οδηγίες Προβόπουλου στους τραπεζίτες για τα «κόκκινα δάνεια»
Οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» έδωσε η ...