Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία
«Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, που έχει επιβάλει η Δύση στη ...
Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία «από τη Δευτέρα»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία από την ...
Φαμπιούς: Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ακόμα και μες στις ημέρες
Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ρωσία, εμπάργκο: Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι κυρώσεις

Ρωσία, εμπάργκο: Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι κυρώσεις

 «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι κυρώσεις από τις δυτικές χώρες», επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Ροσσελχοζναντζόρ) Σεργκέι Ντάνκβερτ, κατά τη συνάντηση, που είχε χθες έπειτα από ελληνικό αίτημα, με αντιπροσωπεία της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.  

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς ήταν παρόντες ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Ρωσία Γεράσιμος Ντάβαρης και ο προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ Ηλίας Θανασάς. Στην ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας αναφέρεται:

«Η ελληνική πλευρά σημείωσε το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ροσσελχοζναντζόρ, το οποίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας. Ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας έδωσε η επίσκεψη εργασίας του Σεργκέι Ντάνκβερτ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας σχετικά με την κατοχύρωση της ασφάλειας των ελληνικών τροφίμων, που εξάγονται στη ρωσική αγορά.

Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της Ρωσίας και της Τελωνειακής Ένωσης (σ.σ. με Λευκορωσία και Καζαχστάν), αυξήθηκε σημαντικά στη ρωσική αγορά. Υπήρχε ζήτηση από Ρώσους καταναλωτές τόσο για προϊόντα, που εξάγονταν παραδοσιακά, όπως φρούτα και λαχανικά, όσο και για γαλακτοκομικά και αλιευτικά προϊόντα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους εμπορικούς κωδικούς. Διετίθεντο ψάρια, βερίκοκα, ροδάκινα, τυριά, γιαούρτι. Περισσότερο του 90% της παραγωγής φράουλας, που καλλιεργείται στην Ελλάδα, προοριζόταν για τη ρωσική αγορά. Γι' αυτό το λόγο η επιβολή απαντητικών μέτρων από την Ρωσία στις κυρώσεις των δυτικών χωρών έπληξε βαριά την οικονομία της χώρας και τα συμφέροντα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξαιρετικά περιορισμένο χαρακτήρα.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ επεσήμανε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής, ειδικότερα, των γιαουρτιών, τα οποία απώθησαν στα ράφια των καταστημάτων της Μόσχας ακόμη και την παραγωγή δημοφιλών γαλλικών εταιρειών, ενώ υπήρχε ζήτηση και για ελληνικά ψάρια ιχθυοτροφείων. Αναφερόμενος στην αιτία της επιβολής των απαντητικών μέτρων, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ σημείωσε, ότι οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στόχευαν κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό διότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά. Λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής. Για ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους στη ρωσική αγορά.

Για παράδειγμα, η 'Απω Ανατολή της Ρωσίας ήταν σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από την προμήθεια κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τώρα, που η Ροσσελχοζναντζόρ συνεργάζεται ενεργά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κίνας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με χοιρινό κρέας από ορισμένες μεγάλες κινέζικες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, η επιστροφή αμερικανικών και καναδικών προμηθευτών είναι αδύνατη. Η Ινδία προτείνει προμήθεια βοείου κρέατος μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει, ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για την επανέναρξη προμηθειών του από την Αυστραλία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ροσσελχοζναντζόρ προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία. Κατά την εκτίμησή του, η δυναμική των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν...
Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για την ανάμειξή της στην ουκρανική ...
Για περαιτέρω κυρώσεις προειδοποίησε τη Ρωσία ο Μπάιντεν
Για περαιτέρω κυρώσεις προειδοποίησε τη Ρωσία ο Aμερικανός ...
Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Δεν παίρνουν πίσω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Δεν παίρνουν πίσω τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία οι υπουργοί ...
Ιδού οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας- Καθυστερεί μερικές μέρες η εφαρμογή
Συμφώνησε η ΕΕ στις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία για τη ...
Βούλτεψη: Επικίνδυνη η στάση ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις
Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του πως η Ελλάδα πρέπει να ...
Aπώλειες 300 εκατ. ευρώ στις ολλανδικές εξαγωγές απο τις ρωσικές κυρώσεις
 Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ρωσία στα γεωργικά προϊόντα από την ...
Κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις διατάξεις για τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών
Αυστηρές προϋποθέσεις θέτει το υπουργείο Υγείας, κατά την εκτέλεση των ...
Ο Μπάιντεν απειλεί τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις-Τι είπε σε Ποροσένκο
Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο ...
Η Ε.Κ. απειλεί με κυρώσεις για τις ανοιχτές πωλήσεις στην Eurobank
Με βαριές κυρώσεις απειλεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση που ...