Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
BBG: Το 28% των οικονομολόγων προβλέπει ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα
Μόλις το 28% των οικονομολόγων, που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ...
Σχοινάς: H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης
"H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ...
Οι πρώτες σκέψεις του Σάντος
Στο μυαλό του Φερνάντο Σάντος δεν μπορεί να μπει κανείς φυσικά αλλά η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πετούν την μπάλα… εκτός!

Πετούν την μπάλα… εκτός!

Πολλές σκέψεις προκάλεσε η έκθεση των οικονομολόγων της Βουλής, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική της, λόγω των μελανών σημείων και των αδιεξόδων που περιγράφει, κυρίως διότι θεωρεί νομοτέλεια για τη σταθερή χρηματοδότηση της χώρας την υπογραφή ενός νέου μνημονίου με τους ευρωπαίους εταίρους. Βέβαιο είναι πως από κυβερνητικής πλευράς θα γίνει προσπάθεια απαξίωσης των συμπερασμάτων της επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου, ωστόσο και εφ όσον αυτά συμφωνούν κατά μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις μεγάλων εταιριών αξιολόγησης του εξωτερικού, μας βάζει σε σκέψεις, έστω κι αν έρχεται σε αντίθεση με την ωραιοποιημένη εικόνα που επιχειρούν να προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Η χώρα μοιάζει δυστυχώς με ασθενή που αντί οι δικοί του να ακούσουν τους ειδικούς και να ακολουθήσουν την επώδυνη και δαπανηρή οδό της γιατρειάς, προτιμούν τους τσαρλατάνους που τους τάζουν ανώδυνες σωτηρίες και φυσικά επιδεινώνοντας την κατάσταση του ανθρώπου τους, τον οδηγούν στο μοιραίο. Στην περίπτωση της δικής μας μάλιστα, φαίνεται σαν να συνωμοτούν όλοι και όλα προς αυτήν την κατεύθυνση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αυτοκαταστροφικού παραλογισμού. Αντί λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ασχολούνται, είτε με την έξοδο από την κρίση, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή του, ακολουθούν την οδό της παραπλανητικής πληροφόρησης, μια πρακτική που φυσικά δεν αρμόζει σε ώριμους και ενημερωμένους πολίτες.

Από τη μια τα κόμματα της συγκυβέρνησης παίζοντας το παιχνίδι του καλού και του κακού, που δεν πείθει ούτε τους ίδιους, ωραιοποιούν την κατάσταση, επιχειρώντας να μεταφέρουν τις διαπραγματεύσεις εκτός Ελλάδας, στη Γαλλία, λες και αλλάζει κάτι αν οι αποφάσεις παίρνονται σε κάποια άλλη χώρα, χωρίς να μεταβάλλεται η τιμωρητική πολιτική λιτότητας και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς πειστική εναλλακτική πρόταση, να προσπαθεί να προκαλέσει εκλογές μέσω της προεδρικής εκλογής, ελπίζοντας στην καλύτερη περίπτωση να βελτιώσει τα ποσοστά της. Και η πορεία της χώρας; Έχει ο θεός! Απ’ ότι φαίνεται και οι δυο πολιτικοί σχηματισμοί σε ένα σημείο συμφωνούν.

Ότι είναι όρος επιβίωσης γι αυτούς η παλαιοκομματική δοκιμασμένη συνταγή του να σερβίρουν τη μισή αλήθεια, με μεγάλη δόση υπερβολικής ρητορείας που προκαλεί λογικό αδιέξοδο και σύγχυση. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη συμπεριφορά τους όταν το ζήτημα οριστικής ρύθμισης του χρέους που επίκειται, συνομολογείται απ’ όλους τους σοβαρούς αναλυτές, πως σε περίπτωση αποτυχίας θα αποτελέσει μια «δεύτερη μικρασιατική καταστροφή».

Ή πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και οι δύο πλευρές, όπως η ιστορία του τόπου μας έχει καταδείξει, θεωρούν πως κερδίζουν χρόνο μέχρι οι «κουτόφραγκοι» για μια ακόμη φορά αποφασίσουν την «σωτηρία» μας, την οποία ελπίζουν να καρπωθούν και να πανηγυρίσουν ανάλογα τα γνωστά εγχώρια τρωκτικά. Μήπως πρέπει επί τέλους να σταματήσουμε να αναζητούμε φαντάσματα και να μελετήσουμε προσεκτικά την έκθεση της επιτροπής της Βουλής, ώστε να αποφασίσουμε εδώ και τώρα τις αναγκαίες λύσεις γιατί ίσως αύριο να είναι αργά; Γιατί προφανώς από ανώδυνες καταγγελίες και ανεύθυνες υποσχέσεις έχουμε πλέον μπουχτίσει και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι το μέλλον δεν περιμένει, να πέσει το μάνα εξ ουρανών.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
BBG: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το 92% των οικονομολόγων
 Η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της, όπως ...
Εξετάζουν την ελληνική πρόταση
Αρχισαν χθες το απόγευμα οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους ...
«Τρομοκρατημένος» με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Βαρουφάκης
«Τρομοκρατημένος» με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο ...
Ντομπρόβσκις: Ενδεχόμενο πτωτικής αναθεώρησης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την ...
Πειραιώς: Τέσσερις παράγοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας
 «Η πορεία της ελληνικής οικονομίας από τα μέσα του 2013 και ιδιαίτερα ...
BBG για Task Force: Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει αποτελέσματα
«Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα και η ...
Τουρκολιάς: Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η ΕΤΕ
Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής ...
Στουρνάρας: Κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας
«Κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας», ...
Στουρνάρας: Η Ευρωζώνη δεν διέγνωσε έγκαιρα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας
Αστοχίες και μη έγκαιρη διάγνωση από την πλευρά της ευρωζώνης των ...