Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση στο πλαίσιο της έκθεσης Λόγος VI: Το τηλεγράφημα
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείου ...
ameτρια - Μουσείο Μπενάκη και Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ: Κριτική έκθεσης
χαρτογράφηση του απρόβλεπτου και του μη- κανονικού   Η έκθεση “ameτρια” ...
Έκθεση για τα Ιόνια Νησιά και την Δυτική Ελλάδα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
Μια μεγάλη έκθεση με τίτλο "Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα: Έργα από τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ιόνια Νησιά & Δυτική Ελλάδα: έκθεση έργων των E. Dodwell και S. Pomardi στην Κέρκυρα

Ιόνια Νησιά & Δυτική Ελλάδα: έκθεση έργων των E. Dodwell και S. Pomardi στην Κέρκυρα

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, στα Παλαιά Ανάκτορα, στην πόλη της Κέρκυρας, η μεγάλη έκθεση με τίτλο "Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα: Έργα από τα ταξίδια των Edward Dodwell και Simone Pomardi, 1801 & 1805-1806".


Στα εγκαίνια οι επιμελητές της έκθεσης Δέσποινα Ζερνιώτη CMG, Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, και ο Καθηγητής John Camp (guest curator), διευθυντής ανασκαφών Αρχαίας Αγοράς της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, θα μιλήσουν για τους περιηγητές Edward Dodwel και Simone Pomardi και τα ταξίδια τους στην προεπαναστατική Ελλάδα.  


Η έκθεση παρουσιάζει την Ελλάδα μέσα από 55 σχέδια και υδατογραφίες που φιλοτέχνησαν ο ιρλανδός Edward Dodwell (περ. 1777-1832) και ο ιταλός Simone Pomardi (1757-1830). Τα συγκεκριμένα έργα επιλέχτηκαν από τη σειρά των έργων που ξεπερνά σε αριθμό τα 800, και στα οποία παρουσιάζεται η Ελλάδα, ο τόπος και οι άνθρωποι όπως τα κατέγραψαν οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους τα έτη 1805-1806. Αποτελούν μέρος της μεγάλης συλλογής  του Packard Humanities Institute που σήμερα κατέχει την πλειοψηφία των έργων των Dodwell-Pomardi.


Το 2013 τμήμα της συλλογής του Packard Humanities Institute εκτέθηκε στο Λονδίνο, στο British Museum (07-02-2013 ως 28-04-2013), και στη Ρώμη, στο Forum Romano (27-09-2013 ως 16-03-2014). Στη Ελλάδα την παρουσίαση τμήματος της συλλογής ανέλαβε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η έκθεση στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει έργα που εστιάζουν στα Ιόνια Νησιά, δεν παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο και τη Ρώμη, και ως εκ τούτου εκτίθενται για πρώτη φορά.


Τα 55 έργα των Dodwell-Pomardi θα φιλοξενηθούν σε τρεις αίθουσες στον πρώτο όροφο του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης. Η ροή της έκθεσης παρακολουθεί σε γενικές γραμμές την πορεία που ακολούθησαν οι δύο περιηγητές στα ταξίδια τους : με αφετηρία την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, συνέχεια σε περιοχές της δυτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, και επιστροφή μέσω Πελοποννήσου, από όπου επρόκειτο να αποπλεύσουν για τα Ιόνια Νησιά και την Ιταλία. Τοπία που αποτυπώνουν το ανόθευτο φυσικό κάλλος των ελληνικών νησιών· εντυπωσιακές πανοραμικές απόψεις των πόλεων και των λιμανιών του Ιονίου, πολλές εκ των οποίων φτάνουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα· έργα στα οποία καταγράφονται συχνά με τοπογραφική ακρίβεια και σημειώσεις-μετρήσεις για τα δομικά χαρακτηριστικά τους, αρχαία ερείπια σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως οι Δελφοί, η Ακρόπολη Αθηνών, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο κ.ά. Όλα συνθέτουν μία μοναδική οπτική μαρτυρία για την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.


Η νέα αυτή έκθεση καλεί τους επισκέπτες της Ελλάδας να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, που υπήρξαν σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες και ταξιδευτές και στο παρελθόν. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα της νέας έκθεσης συγκαταλέγεται η πανοραμική άποψη της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, που ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη τη μορφή της. Έτσι, παράλληλα με την προβολή της Ελλάδας και την τόνωση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, δημιουργείται μία μοναδική ευκαιρία για έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο, στα έργα και τους επισκέπτες. Παράλληλα για το εντόπιο κοινό η έκθεση αυτή προάγει τον επαναπροσδιορισμό εννοιών όπως η πατριδογνωσία και η ιστορία.


Με την έκθεση αυτή το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης συνεχίζει την οργάνωση εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανατροφοδότηση του ρόλου και της ύπαρξης των μουσείων στις σημερινές συγκυρίες. Το 2012 οργανώθηκε έκθεση έργων του βρετανού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Edward Lear με αντίστοιχη θεματική. Η υποδοχή της έκθεσης από το εντόπιο και ξένο κοινό υπήρξε εξαιρετικά θερμή, βοήθησε στην αναγνωρισιμότητα του Μουσείου, και στην διεύρυνση της ταυτότητάς του ως χώρου που φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Στον ίδιο θεματικό άξονα κινείται και η έκθεση των Dodwell-Pomardi. Αποτελεί μία ακόμη δράση η οποία ταυτίζει το Μουσείο, και κατ’ επέκταση το ΥΠΠΟΑ, στο ρόλο του δανειζόμενου φορέα που παρουσιάζει έργα δύσκολα προσβάσιμα στο κοινό και προάγει την κινητικότητα συλλογών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
180 χρόνια Αθηναϊκού Πανοράματος - Αναφορά στον Στάντεμαν του Πολύβιου Γούζιου: έκθεση στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής ...
Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60: η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στη Σκιάθο
Η έκθεση Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60, που παρουσιάστηκε την ...
Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα ...
Η έκθεση Άλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Κέρκυρα
Τρίτος σταθμός της έκθεσης «Άλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της ...
Το Νεκρό Σπίτι του Γ. Ρίτσου στο πλαίσιο της έκθεσης Προμαχώνες στο Μουσείο Μπενάκη
Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015 η έκθεση στο αίθριο του ...
Όψεις της PhotoBiennale - Λόγος: έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα το Λόγο ...
Ιστορία - Ειρωνεία: έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Βορρέ
Στην έκθεση "Ιστορία - Ειρωνεία" που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βορρέ ...
Το Μουσείο αλλιώς-35 χρόνια πωλητήριο: Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη- το πρώτο Πωλητήριο Μουσείου στην ...
«Ψηφιδωτά του Σήμερα»: έκθεση της Δάφνης Αγγελίδου στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο αίθριο την αναδρομική ...