Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Παρουσιάζει την ελληνική πρόταση ο Πρωθυπουργός
Έντεκα μέρες μετά την απόφαση του να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και ...
Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ...
Χατζηδάκης: Στα 15 - 18 δισ. ευρώ το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Διαλύουν την Τρόικα, «διώχνουν» το ΔΝΤ-Ποιος αναλαμβάνει

Διαλύουν την Τρόικα, «διώχνουν» το ΔΝΤ-Ποιος αναλαμβάνει

Του ΑΛΕΞΗ ΡΩΜΑΝΟΥ

(info@xrimaonline.gr)

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σε μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, για διάλυση της Tρόικας είναι βεβαίως… κοινό μυστικό από το 2013. Η Tρόικα διαλύεται τουλάχιστον με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα, όμως θα αντικατασταθεί από άλλο μηχανισμό εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

 Ο στόχος του σχεδίου διάλυσης της Tρόικας είναι να περιοριστεί η αντίδραση, οργή και δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις διαρκείς αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές. Όμως, δεν σημαίνει τέλος της εποπτείας και της λιτότητας.

Η Τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ειδική ομάδα δράσης (special task force), που θα προέρχεται από την Κομισιόν.

Η ομάδα αυτή, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πραγματοποιεί διετείς ελέγχους αντί τριμηνιαίους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν ζητήσει νέο δάνειο.

Όσον αφορά το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές προς την ελληνική πλευρά πως θα λάβει νέα ελάφρυνση, αρκεί να προχωρήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, ως αντάλλαγμα-ανταμοιβή για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει», εξηγούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της Ελλάδας από την Τρόικα ήταν στοχευμένος και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του, από τον Απρίλιο και έπειτα, όταν είχε ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Eurostat. 

Έτσι ελήφθη και απόφαση να δοθεί η συνέχεια στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, όχι στην Αθήνα, αλλά στο Παρίσι το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου.

Πολιτικά η ολιγοήμερη, πλέον, διεξαγωγή των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της και είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, γεγονός που δείχνει την ενίσχυση της ελληνικής πλευράς και τη σταδιακή απομάκρυνση από την Τρόικα.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Είναι σαφές πως η Αθήνα επιδιώκει, εκτός από τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια, να έχει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, με τους προϊσταμένους των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον. Η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας ως τόπου των συναντήσεων έγινε επειδή, για σημειολογικούς λόγους, έπρεπε να είναι ουδέτερο έδαφος, με δεδομένο ότι στις Βρυξέλλες είναι η έδρα ενός από τα δύο ευρωπαϊκά μέλη της Τρόικας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο της Τρόικας και να δώσει έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση με τις ηγεσίες της Ευρώπης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μη συναντήσει τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κινηθεί κάνοντας επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας στην εφαρμογή μιας περισσότερο «κοινωνικής» πολιτικής, με κύρια έκφρασή της τις φοροελαφρύνσεις.

Ήδη, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ για το επόμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζει ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πλέον είναι η σειρά τους να στηρίξουν την προσπάθειά της. Και εφόσον έχουν τακτοποιηθεί και οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, ο δρόμος θα είναι πλέον ανοιχτός, όπως υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για την αποκατάσταση των αδικιών και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών βαρών.

Το ΔΝΤ φεύγει, ο EFSF έρχεται

Εν τω μεταξύ, υπάρχει σκέψη να.. διωχθεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όπως έχει αποκαλύψει το «ΧΡΗΜΑ plus» (φύλλο 83), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται έτοιμο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των ποσών που είναι να καταβάλλει το ΔΝΤ τους προσεχείς μήνες. Αυτό φαίνεται να διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινκ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δειλά και αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, επιδιώκει να ανοίξει το πολιτικό κεφάλαιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και φαίνεται να επενδύει στην «ατζέντα» Γιούνκερ και κυρίως αυτό της αναμόρφωσης της Τρόικας, όμως δεν φαίνεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» για παροχές. Μία πρώτη βολιδοσκόπηση φαίνεται να έκανε ο πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου φοροελαφρύνσεων.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ετοιμάζει αλλαγές, που θα επιτρέψουν συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας, ακόμα και της Ελλάδας, γεγονός που μέχρι πρότινος ήταν casus belli.

Moody’s: «Αγκάθι» η πολιτική αβεβαιότητα

Εύσημα για δημοσιονομική πρόοδο και διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απονέμει η Moody's στην έκθεση με την οποία συνοδεύει την ανακοίνωσή της, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά δύο βαθμίδες.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για σταθερές προοπτικές της οικονομίας, αν και προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη για του χρόνου.

Θεωρείται, πάντως, προεξοφλημένη η εν λόγω αναβάθμιση, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για «χρωστούμενη» αξιολόγηση από τον περασμένο Απρίλιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Moody's συγκλίνει με τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή Standard & Poor's και Fitch.

Ωστόσο, από το ίδιο κείμενο δεν λείπουν επισημάνσεις για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και μεταρρυθμιστική κόπωση. Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τη Moody's, αφορούν στο υψηλό επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας, όσο και στις αποφάσεις για χρηματοδότηση το 2015, στο πρόγραμμα προσαρμογής μετά το 2016 και στα μέτρα μείωσης του χρέους. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι είναι φιλόδοξοι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και δομικών μεταρρυθμίσεων. Τέλος, υπογραμμίζεται και το υψηλό επίπεδο στα «κόκκινα» δάνεια.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Κλείδωσε» η τριμερής
Αλλάζει το κλίμα στις Βρυξέλλες, μετά τον αρνητισμό που επικρατούσε ...
Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου
H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει για την ελληνική /ευρω-κρίση : «Πριν από τις ...
Σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου για φοροελαφρύνσεις μέχρι το Παρίσι
 Φωτιά έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στο υπουργείο Οικονομικών, τις ...
Στις Βρυξέλλες με «βαριά» ατζέντα ο Σαμαράς
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στο ...
Στις Βρυξέλλες για την Ελληνική Προεδρία ο Χατζηδάκης
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής ...
Η Γερμανία απορρίπτει τη διάλυση της τρόικας, αλλά...
Η κυβέρνηση της Γερμανίας απορρίπτει την πρόταση για διάλυση της ...
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ...
Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για την ελληνική προεδρία-Συνάντηση με Μπαρόζο
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ...
Στις Βρυξέλλες αύριο ο πρωθυπουργός
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος θα ...