Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης για τα ελληνικά ομόλογα
 Το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε την ...
Στο 6,12% η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων
Σε χαμηλό επίπεδο τετραετίας, στο 6,12% διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ...
Σε χαμηλό τετραετίας η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων
Στο 6,19%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, υποχώρησε η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η επιστροφή των… ελληνικών CDS, μετά από 2 χρόνια

Η επιστροφή των… ελληνικών CDS, μετά από 2 χρόνια

Την άνοιξη του 2010 και μόνο το άκουσμα CDS θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις, καθώς μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης αναλωνόταν σε φήμες περί κερδοσκοπικών πιέσεων στα ελληνικά CDS, στα οποία οι διεθνείς κερδοσκόποι πόνταραν στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Συναλλαγές στα ελληνικά CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) καταγράφηκαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν 74 συναλλαγές, που καλύπτουν ελληνικό χρέος συνολικής αξίας 165 εκατ. δολαρίων.

Σε κυκλοφορία βρίσκονται 292 συμβόλαια, που δημιουργούν «δίχτυ προστασίας» για χρέος ύψους 505 εκατ. δολαρίων.

Οι προηγούμενες συναλλαγές αφορούσαν ασφαλίσεις 3 δισ. δολαρίων και είχαν καταγραφεί από το DTCC το Μάρτιο του 2012, όταν η Ελλάδα είχε εφαρμόσει το PSI.

Oι επενδυτές επανατοποθετούνται σε ασφάλιστρα κινδύνου, αφού η χώρα απέκτησε ξανά πρόσβαση στις αγορές.

Πλέον με βάση το ύψος «αγοράς» των CDS (στις 450 μονάδες βάσης), η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τα προσεχή 5 έτη είναι 33%.

Η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς των ομολόγων και των Προθεσμιακών Συμβολαίων Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου, δείχνουν ότι οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Οι αγορές αξιολογούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια, υποστηρίζει η Eurobank.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι τα ελληνικά CDS ήταν περίπου στις 450 μ.β. στις αρχές Απριλίου 2010, ένα μήνα περίπου από την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και ενώ όλη η προσπάθεια δημοσιονομικής σύγκλισης, εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κ.λπ. ήταν ακόμη μπροστά μας. Ήδη, όμως από τις αρχές του 2011 σε σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, είχαμε δήξει πως η μεταβολή του περιθωρίου βάσης μεταξύ των CDS και των υποκείμενων 5ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μπορούσε να αποδοθεί σε μεταβολές μακροοικονομικών παραγόντων, όπως π.χ. οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι αναθεωρήσεις χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος κ.λπ., παρά σε παράγοντες που είχαν να κάνουν με κερδοσκοπικές πιέσεις στην αγορά των ελληνικών CDS.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματά μας για την επίδραση των μακροοικονομικών παραγόντων στην πορεία των ελληνικών CDS.

Η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης δείχνει πως στην αγορά υπάρχουν εκδότες CDS, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο και να εκδώσουν συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου.

Οι εκδότες των CDS είναι πλέον διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο έκδοσης γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μην φτάσει η Ελλάδα ποτέ πάλι στο σημείο της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσης του χρέους της. 

«Όμηρος» των τραπεζών το Χ.Α.

Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να κινείται πτωτικά, με την προεξοφλημένη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s να μην επηρεάζει θετικά την αγορά. Δεν αρκεί μόνο μια αναβάθμιση για να κινηθεί η αγορά υψηλότερα των 1.250 μονάδων. Το θέμα της πορτογαλικής τράπεζας, αν και απομονώθηκε στο πορτογαλικό έδαφος, κάνει τους επενδυτές ανήσυχους. Τα επικείμενα stress tests από την ΕΚΤ, οι ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, όπως επίσης το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πηγές ανησυχίας για τα διεθνή κεφάλαια. Επίσης, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία με την παράλληλη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συνθέτουν ένα περιβάλλον εύθραυστο.

Καθοδική διάσπαση των 1.150 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στο επόμενο ισχυρό επίπεδο στήριξης των 1.130 μονάδων, ενώ περαιτέρω πίεση θα «σπάσει» το μακροχρόνιο επίπεδο στήριξης, κάνοντας το επίπεδο των 1.050 μονάδων πραγματικότητα.

Προβλέπουν πτώση 20% στη Wall Street

Τρία προειδοποιητικά σημάδια, που όποτε εμφανίστηκαν στα τελευταία 45 χρόνια οδήγησαν σε πτώση άνω του 20%, εντοπίζουν αναλυτές.

Τα τρία σημάδια είναι:
- Ακραία επίπεδα αισιόδοξου κλίματος. (Το ποσοστό των επαγγελματιών της αγοράς που δηλώνουν bullish ανέρχεται στο 56%).
-Σημαντικά υπερτιμημένες μετοχές με βάση τα P/E. (Το P/E του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του).
- Ακραίες αποκλίσεις στις επιδόσεις των διαφορετικών κλάδων της αγοράς. (Το ποσοστό των μετοχών που λαμβάνουν μέρος στο bull market έπεσε από το 82% που ήταν στις αρχές του Ιουλίου μόλις στο 50% την ημέρα που ο S&P 500 άγγιξε το ιστορικό υψηλό του).

Όπως διαπιστώνει ο Hayes Martin, πρόεδρος της Market Extremes, που ειδικεύεται στην έρευνα γύρω από τα σημεία καμπής των αγορών, τα τρία αυτά σημάδια έχουν εμφανιστεί μαζί μόλις έξι φορές από το 1970.

Όποτε εμφανίζονταν, ακολουθούσε μέση πτώση 38% του S&P 500, με τη μικρότερη πτώση να είναι της τάξης του 22%.

Μάλιστα, η εμφάνιση των τριών αυτών στοιχείων καταγράφεται πριν από κάθε bear market, που ορίζεται ως πτώση μεγαλύτερη του 20%. Και μόλις εμφανιστούν και τα τρία, ακολουθεί πτώση που διαρκεί περίπου για ένα μήνα, κατά μέσο όρο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στην... κατηφόρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την ...
Κατσέλη: Περιορισμένες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, ...
Κάτω από το 9% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς
Μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά 58 μονάδες βάσης ...
Έως και 100 δισ. το 3ο ελληνικό πρόγραμμα
Έως και 100 δισ. θα περιέχει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τα 25 από αυτά ...
Tο αξιόχρεο 4 ελληνικών τραπεζών υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch ...
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ελληνικών συμμετοχών στη 17η διοργάνωση. Και είναι 63!
Εξήντα τρία (!) ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής θα παιχτούν ...
Άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων
Ανοδικά κινούνται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή ...
Fitch: Αναβάθμιση των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων τριών ελληνικών τραπεζών
Tο αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων υψηλής ...
Έντονες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα
Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, και σύμφωνα ...