Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαλβατζάκης: «Πολύ θετική εξέλιξη για το ελληνικό μπάσκετ»
Πολύ θετική εξέλιξη για το ελληνικό μπάσκετ χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ...
Τσίπρας: Θετική εξέλιξη η Σύνοδος της Δευτέρας-Θα διαψευστούν τα σενάρια τρόμου
H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον ...
Μεγάλη
Με σημαντική πτώση 2,25% ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο δείκτης ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΥΠΑΝ: Θετική εξέλιξη η πτώση του τιμαρίθμου

ΥΠΑΝ: Θετική εξέλιξη η πτώση του τιμαρίθμου

Η σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην αποκατάσταση, σταδιακά, των απωλειών που έχει υποστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.

Αυτό επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του τιμαρίθμου κατά 0,7% τον Ιούλιο

Σύμφωνα με την ανάλυση των επιμέρους δεικτών η εξέλιξη των τιμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2013 με Ιούλιο 2014) εχει ως εξής :

Στην "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", καταγράφεται σημαντική μείωση (-2,6%) για δωδέκατο συνεχή μήνα. Η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αποπληθωριστικές τάσεις και για το μήνα Ιούλιο: αλεύρι (-5,66%), ψωμί (-1,13%), δημητριακά (-1,72%), ζυμαρικά (-2,72%), πουλερικά νωπά (-7,61%), αλλαντικά (-0,20%), ψάρια νωπά (-4,57%), μαργαρίνη (-2,90%), σπορέλαιο (-4,03%), φρούτα νωπά (-15,01%), λαχανικά νωπά (-6,94%), πατάτες νωπές (-33,88%), ζάχαρη (-12,09%), αναψυκτικά (-0,76%) κ.α.

· Στον κλάδο της "εκπαίδευσης" (-3,9%) καταγράφεται αποκλιμάκωση του δείκτη από το φθινόπωρο του 2011 και ύστερα, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των τιμών των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

· Στον τομέα "ένδυση - υπόδηση" η μείωση είναι 1,6 %, στα "διαρκή αγαθά" 0,5 % και στην κατηγορία "λοιπά αγαθά και υπηρεσίες" 2,8 %.

· Μείωση 2,5 % καταγράφεται στον τομέα "αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες".

· Στην κατηγορία "ξενοδοχεία-καφέ-εστίαση" καταγράφεται παρατεταμένη αποκλιμάκωση των τιμών για 22 συνεχόμενους μήνες (-1,6 % τον Ιούλιο), που οφείλεται μεταξύ άλλων στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% σε 13% από την 1.8.2013). Σημειώνεται ωστόσο στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται πλήθος προϊόντων (όπως ποτά, γλυκά κ.α.) και υπηρεσιών (ξενοδοχείων) για τα οποία δεν μεταβλήθηκε ο ΦΠΑ.

· Στην κατηγορία της "στέγασης" καταγράφεται μείωση (-0,2%) για έκτο συνεχόμενο μήνα, (παρά την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13,15%), λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών των ενοικίων (-7,3%) για31ο συνεχή μήνα.

· Σχεδόν μηδενική (0,1 %) ήταν η μεταβολή στον τομέα των "επικοινωνιών".

· Στη κατηγορία των "μεταφορών" καταγράφεται μικρή αύξηση (0,4 %), λόγω κυρίως της μικρής ανόδου των τιμών των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+0,33%), που οφείλεται στη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

· Στην κατηγορία "Αλκοολούχα ποτά και καπνός" οι ανατιμήσεις (+2%) οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών του καπνού (+2,05%) λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

· Στον κλάδο της "υγείας" καταγράφεται αυξητική τάση τους τελευταίους οκτώ μήνες (+2,20% τον Ιούλιο) έπειτα από 2,5 χρόνια συνεχών μειώσεων, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλιζομένων από τον Οκτώβριο 2013, γεγονός που αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών (-2,8%).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Κίνα
Το χρηματιστήριο της Ουόλ Στριτ άνοιξε σήμερα καταγράφοντας σημαντική ...
Χ.Α: Μικρή πτώση 0,31%
 Με μικρή πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία ...
Στην πτώση έστειλε το Χ.Α. η άνοδος των ομολόγων
 Με πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, εν ...
Το Grexit
Με μεγάλη πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά υπό το βάρος των ...
Χ.Α.:
Ήπια ανάκαμψη, τεχνικής υφής,  κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη ...
Επιχειρεί ανάκαμψη το ΧΑ-
Προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη ...
ΠΑΣΟΚ: Θετική εξέλιξη η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την έναρξη της διαδικασίας για τη ...
ΗΠΑ: Σημαντική πτώση 22% στο εμπορικό έλλειμμα
Σημαντική πτώση της τάξεως του 22% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ...
Έρευνα Pew: Ο Νότος δεν υποστηρίζει πια την ΕΕ
Σημαντική πτώση καταγράφει η υποστήριξη προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή ...