Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση στις τιμές κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιούλιο
 Μείωση 2,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων ...
Μείωση 1,1% στον δείκτη τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο
Μείωση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του ...
Μείωση 0,7% για τον ΓΔ τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο
Μείωση της τάξεως του 0,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,7% στο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,7% στο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

Μείωση 0,7% προκύπτει από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2014, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2013, έναντι μείωσης επίσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2014, παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2012 – Ιουλίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,5%, έναντι αύξησης 0,3%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Ανάλυση μεταβολών Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μηνός Ιουλίου 2014

I. Σύγκριση Ιουλίου 2014 με Ιούνιο 2014

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,2% τον μήνα Ιούλιο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2014, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,9% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, αρνί και κατσίκι (νωπά), νωπά ψάρια. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νωπά λαχανικά.
β) Κατά 13,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
γ) Κατά 2,9% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
δ) Κατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ξενοδοχείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών του φαγητού εκτός οικίας.
ε) Κατά 1,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στα είδη ταξιδίου και λοιπά προσωπικά είδη, καθώς και λόγω μείωσης των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 0,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
γ) Κατά 0,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνης). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

ΙΙ. Σύγκριση Ιουλίου 2014 με Ιούλιο 2013

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,7% τον μήνα Ιούλιο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 2,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 0,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
δ) Κατά 0,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη και οικιακές συσκευές.
ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα και στο πακέτο διακοπών.
στ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
ζ) Κατά 1,6% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.
η) Κατά 2,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 2,0% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων.
β) Κατά 2,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
γ) Κατά 0,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
δ) Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2013 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ο ΕνΔΤΚ κατά το μήνα Ιούλιο 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2014 παρουσίασε μείωση 1,0%, έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2012 – Ιουλίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,5%, έναντι αύξησης 0,1%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πτώση 11,5% στο ΓΔ τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία
Μείωση 11,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιοµηχανία ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση των τιμών κατασκευής κατοικιών τον Δεκέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον ...
ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 2,7% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Αύγουστο
Ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Εισαγωγών στη Βιοµηχανία (∆ΤΕ) του µηνός ...
Μειώθηκε κατά 2,1% ο ΓΔ τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Μείωση 2,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,3% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Μείωση 0,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία ...
Μείωση 2,7% για τον δείκτη τιµών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
Μείωση 2,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών εισαγωγών στη βιομηχανία ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,7% του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Μείωση 1,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία ...
Πτώση 14,4% για τον τζίρο στο λιανεμπόριο
Μείωση 14,4% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ...
Στο -0,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Μείωση 0,4% προκύπτει από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών ...