Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
PwC: Οι επενδύσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία
Οι επενδύσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό αναμένεται να συνεχίσουν την ...
PWC: Συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας 3,3 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν το 2013
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στη χώρα έχει αναθερμανθεί ...
Έσπασε τα κοντέρ!!
Τον πρώτο μήνα του 2014 η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ συνέχισε την ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές και το 2014

Θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές και το 2014

  Στο υψηλότερο επίπεδο από την «έκρηξη» των συμφωνιών πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται πλέον η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) που ολοκληρώθηκαν, παγκοσμίως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, φθάνοντας τα 1,7 τρισ. δολάρια. Αντίθετα, ο αριθμός των συμφωνιών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς εντείνεται η τάση για λιγότερες αλλά μεγαλύτερες συμφωνίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥ (Ernst & Young).

   «Οι συνθήκες της αγοράς αναμένεται να εντείνουν την τάση αυτή, κάνοντας τους επόμενους 6 έως 12 μήνες μια ιδανική ευκαιρία για την ολοκλήρωση μεταμορφωτικών συμφωνιών. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη όσον αφορά στις συμφωνίες παραμένουν οι υψηλές αποτιμήσεις μετοχών, τα χαμηλά επιτόκια και η φθηνή χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική συσσώρευση μετρητών, δεδομένα τα οποία δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ολοκλήρωση συμφωνιών. Η ψυχολογία των επενδυτών ευνοεί τολμηρές στρατηγικές εξαγορών καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση υψηλής ποιότητας πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και εμπορικών σημάτων με τις επιχειρήσεις να αναζητούν την ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Όλα αυτά θα συνεχίσει να ενισχύουν την τάση για συμφωνίες μεγάλης αξίας», σύμφωνα με την ανάλυση.

   H εικόνα των Σ&Ε μέχρι τώρα

   Στο πλαίσιο της αύξησης της αξίας των συμφωνιών, κατά 50% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, ο αριθμός των συμφωνιών με αξία μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων αυξήθηκε επίσης κατά 35%, καθώς οι εταιρείες συμμετέχουν σε πιο σημαντικές Σ&Ε. Ο αριθμός των συμφωνιών, διεθνώς, παραμένει σταθερός μετά από χρόνια πτωτικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι πρόσφατες περιορισμένες αυξήσεις στον αριθμό των συμφωνιών, στις ΗΠΑ (έως 7,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο), ενδέχεται να προδιαγράφει μια γενικότερη αύξηση παγκοσμίως.

   Οι ώριμες αγορές δίνουν ώθηση στις Σ&Ε το 2014. Με βάση την αξία των συμφωνιών, οι πέντε πρώτες χώρες-στόχοι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστραλία. Από πλευράς αγοραστών, οι πέντε πρώτες χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα.

   Οι ώριμες αγορές κυριαρχούν και με βάση τον αριθμό των συμφωνιών. Οι πέντε κορυφαίες χώρες-στόχοι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Από πλευράς αγοραστών, η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Γαλλία.

   Η αξία των συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπερδιπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 με αύξηση 233%. Άλλοι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις, ως προς την αξία των συμφωνιών, περιλαμβάνουν την αεροδιαστημική και άμυνα (+186%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (+136%), τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (+118%), το asset management / η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (+110%) και οι βιοεπιστήμες (+77%).

   Όσον αφορά στον αριθμό των συμφωνιών, η τεχνολογία με 12,5% ήταν ο μόνος τομέας όπου παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση (μεγαλύτερη από χαμηλή μονοψήφια). Οι τομείς όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των συμφωνιών ήταν η αεροδιαστημική και άμυνα και η αυτοκινητοβιομηχανία (-14%), οι βιοεπιστήμες (-13%) και η τραπεζική και κεφαλαιαγορές (-11%).

   Οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση από πλευράς αξίας, είδαν πτώση του όγκου κατά 9% το 2014, αφού εντάθηκε η καθιερωμένη τάση για λιγότερες και μεγαλύτερες συμφωνίες.

   Το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην ιστορία με βάση την αξία των συμφωνιών, υστερώντας έναντι των πρώτων εξαμήνων του 2007, 2006 και 2000. Παρά την υψηλή αξία των συμφωνιών το 2014, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη από πλευράς αριθμού συμφωνιών, αναφέρεται στην ανάλυση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Καλλονή... τεσσάρων «αστέρων»!
Την ανοδική της πορεία συνέχισε η Καλλονή με τους νησιώτες να ...
Στάση... η Λίβερπουλ στο Νιουκάστλ (video)
Την ανοδική της πορεία συνέχισε η Νιουκάστλ στην Πρέμιερ Λιγκ και αυτή ...
Δώνης: «Ευκαιρία να ανακάμψουμε»
Ένας από τους παίκτες που έχουν διαρκώς ανοδική πορεία στον ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στον
Της Βούλας Μαλαίνου Στον «πάγο» παραμένουν οι «ζυμώσεις» για ...
«Melisses»: Τι έμαθαν τα τελευταία πέντε χρόνια της καριέρας τους;
Οι «Melisses» έχουν αρκετές επιτυχίες και συνεργασίες στο ενεργητικό τους. ...
Παρότρυνση Προβόπουλου για συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια
Tην ανάγκη να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οι ελληνικές τράπεζες στα ...
Σε πτωτική πορεία τον Ιούλιο ο δείκτης NGBI 500
Πτώση σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης NGBI 500, που αποτυπώνει την πορεία των ...
Πάνω οι εξαγωγές, κάτω οι εισαγωγές το Μάϊο
Συνεχίστηκε τον Μάιο εφέτος η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ...
Γεωργιάδης: Οι συγχωνεύσεις δεν θα επιφέρουν απολύσεις
Τη διαβεβαίωση ότι οι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν στον τομέα ευθύνης ...