Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Στο 2,08% μειώθηκε το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έως 1 έτος
Το Σεπτέμβριο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων ...
ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια των νέων δανείων τον Ιούλιο
Τον Ιούλιο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων ...
Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων το Μαϊο
Πτώση παρουσίασαν, το Μάιο του 2013, τόσο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΤτΕ: Υπιοχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

ΤτΕ: Υπιοχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Μειώθηκαν τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο. Το περιθώριο επιτοκίου σημείωσε πτώση κατά 46 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,41 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, τον Ιούνιο του 2014, στο 1,51%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,33%, ενώ το αντίστοιχο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,30%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,39%.

Από την άλλη πλευρά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 54 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%, τον Ιούνιο του 2014. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,84%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 120 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,60%.

Τον Ιούνιο του 2014, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,00%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 9,02%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 65 μονάδες βάσης στο 5,84%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 5,29% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 101 μονάδες βάσης στο 4,56%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,81%.

Τα επιτόκια για τα υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις

Πτώση παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2014, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου(*) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,75 εκατοστιαίες μονάδες (βλ. Πίνακα 2).

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2014, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,57%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,98%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 4,57%, ενώ των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 71 μονάδες βάσης στο 5,46%.

Τον Ιούνιο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,74%, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,49%.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κίνηση-ματ από την Κίνα-Μειώνει τα επιτόκια δανείων, καταθέσεων
Στην κίνηση-ματ να μειώσει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων ...
ΤτΕ: Πτώση για το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων τον Ιανουάριο
Πτώση παρουσίασε, τον Ιανουάριο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ...
BBG: Επιμήκυνση δανείων με μειωμένα επιτόκια στο επόμενο πακέτο
Eπιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη ...
Alpha Bank: Νέα επιτόκια από τις 27/1
Τα επιτόκια καταθέσεων μεσοσταθμικά κατά 14 μονάδες βάσεως, καθώς και ...
ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων το Νοέμβριο
Πτώση παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2013, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του ...
ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων, άνοιξε η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων
Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ...
Πτωτικά τα επιτόκια καταθέσεων και τον Ιούλιο
Πτώση παρουσίασε, τον Ιούλιο του 2013, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του ...
Πτωτικά τα επιτόκια καταθέσεων
Υποχώρηση σημείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο 2013, ...
ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Μάρτιο
Πτώση παρουσίασε το Μάρτιο του 2013 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του ...