Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πρωτιά για την Κίνα στις άμεσες ξένες επενδύσεις
Πρωτιά για την Κίνα στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ξεπερνώντας ακόμα ...
Αλβανία: Άμεσες ξένες επενδύσεις 590,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2014
Άμεσες ξένες επενδύσεις, ύψους περίπου 590,6 εκατομμυρίων ευρώ, ...
ΠΓΔΜ: Στα 251,5 εκατ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013
Στα 251,5 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε ιστορικά υψηλά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2013

Σε ιστορικά υψηλά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2013

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Attractiveness Survey της ΕΥ.

«Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βγήκε από την ύφεση στα μέσα της χρονιάς, το 2013 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις ΑΞΕ με 3.955 επενδυτικά έργα, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2012. Μεταξύ των μεγάλων αγορών, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ μείωση σημειώθηκε μόνο στην Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται στην έρευνα.

Στην έρευνα αναλύεται, επίσης ο αντίκτυπος της πενταετούς κρίσης αλλά και της ύφεσης στις ευρωπαϊκές ΑΞΕ, κατά τη σύγκριση της πενταετίας 2009- 2013 και της πενταετίας 2004- 2008. Όπως προκύπτει «η Ανατολική Ευρώπη, η οποία και προσέλκυσε σημαντικές επενδύσεις στη δεκαετία του 2000 ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος από την οικονομική κρίση, καθώς ο αριθμός των επενδύσεων μειώθηκε κατά 12%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά 19%».

«Μεταξύ των μεγάλων αγορών υπήρξε ένας εύκολα αναγνωρίσιμος νικητής, η Γερμανία όπου οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μια μικρότερη αύξηση της τάξης του 12%, ενώ στη Γαλλία παρέμειναν σταθερές. Άλλοι «κερδισμένοι» μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών, ήταν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Ιρλανδία. Οι πέντε «χαμένοι» ήταν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι επενδύσεις στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία μειώθηκαν κατά 50% στη διάρκεια της κρίσης», σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η έξοδος της Ευρώπης από την ύφεση επηρέασε επίσης τις απόψεις των παγκόσμιων επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα τον Μάρτιο του 2014 σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές για τις ΑΞΕ στην Ευρώπη. Στην έρευνα του 2013 μόνο το 39% των επενδυτών θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα γινόταν πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το 23% ανέμενε επιδείνωση. Φέτος, το 54% θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και μόνο το 12% αναμένει επιδείνωση. Επενδυτές από την Ασία εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι, με το 60% να αναμένει βελτίωση», επισημαίνεται στην μελέτη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις με 799 επενδύσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 15%, ενώ η Γερμανία παρουσιάζει επίσης σημαντική αύξηση κατά 12% και 701 επενδύσεις. Έκπληξη αποτελεί η Γαλλία η οποία αντέστρεψε την πτωτική τάση των ΑΞΕ σημειώνοντας αύξηση 9%. Παρά το γεγονός ότι, οι επενδύσεις στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 19%, μετά την απότομη αύξηση του 2012 που είχε προκληθεί από τους «κυνηγούς ευκαιριών», παρέμεινε στην τέταρτη θέση, ενώ το Βέλγιο και η Ολλανδία βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα», επισημαίνεται στην μελέτη.

Ο αριθμός των ΑΞΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μειώθηκε κατά περίπου 5%, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 4%, καθώς η παρατεταμένη κρίση μείωσε, για παράδειγμα, τον αριθμό των επενδύσεων από τις δυτικοευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η έξοδος της Ευρώπης από την ύφεση έχει ενισχύσει τη θέσης της ως προς τις επενδύσεις καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το λογισμικό και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες παρέμειναν οι κορυφαίοι κλάδοι ΑΞΕ στην Ευρώπη, όσον αφορά στον αριθμό των επενδύσεων, με 509 έργα (αύξηση 27%) και 483 (μείωση 31%), αντίστοιχα. Σχεδόν οι μισές από τις επενδύσεις λογισμικού προέρχονται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Οι άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι τομείς της χρονιάς ήταν τα φαρμακευτικά και η επιστημονική έρευνα παρουσιάζοντας αύξηση 58% (141 επενδύσεις) και 96% (88) αντίστοιχα. Ως προς το είδος των επενδύσεων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 23%, με αύξηση κατά 64% ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μεταποίηση παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5%, ωστόσο ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 12%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το υψηλό κόστος εργασίας στην Ευρώπη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΕ: Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια «δεν φαίνεται να οδηγούν σε επενδύσεις που ...
Ρεκόρ για τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ!-Υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2013
Υπερδιπλασιάστηκαν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ...
Ντράγκι: Κάντε focus στις επενδύσεις, αλλιώς η ανάκαμψη δεν θα πετύχει
«Χωρίς επενδύσεις η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει την οικονομική ...
Προσφυγή στο Διαμεσολαβητή του Επενδυτή 152 επενδυτές για να
Συνολικά 152 επενδυτές έχουν προσφύγει στον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, ...
Κεφάλαια 20 δισ. για συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη το Νοέμβριο
Οι συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη (ΟΣΕΚΑ) κατέγραψαν εισροές ...
Νέα έκδοση με θέμα  «Oι επενδύσεις στην ιδιωτική ασφάλιση»από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Τα συνδεδεμένα με επενδύσεις ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν ...
Μηταράκης: Χρειαζόμαστε όλες τις επενδύσεις
Στα 2,9 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ...
Eurobank: Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στα ακίνητα
Σημαντικό και αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην αγορά ...
ICAP: Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις
Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν ...