Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ντάισελμπλουμ: Να συνεχίσει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική διευκόλυνσης
«Αναμένω ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί μια νομισματική πολιτική ...
Συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική υπό την προεδρία Δένδια
Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή για τη βιομηχανική ...
Ευρεία διϋπουργική στο Μαξίμου αύριο υπό τον πρωθυπουργό για τη βιομηχανική πολιτική
Η βιομηχανική πολιτική τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Focus στη βιομηχανική πολιτική-Στο Μαξίμου Σαμαράς, Φέσσας και συναρμόδεια υπουργεία

Focus στη βιομηχανική πολιτική-Στο Μαξίμου Σαμαράς, Φέσσας και συναρμόδεια υπουργεία

Η βιομηχανική πολιτική τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα, Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τα θέματα της βιομηχανίας υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Παρούσες θα είναι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Επικρατείας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.

Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό κόστος, η διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Για το ενεργειακό κόστος, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που προβλέπουν μειώσεις για τις βιομηχανίες οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, ακολούθησαν οι αποφάσεις για μειώσεις έως 3,4% στα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ισχύουν από την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιουλίου). Την Παρασκευή επίσης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέρους της αύξησης στα βιομηχανικά τιμολόγια που οφείλεται στην άνοδο της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η τροπολογία κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής Ιω. Μανιάτη, αφού εξασφαλίσθηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τους δικαιούχους και τη διαδικασία επιστροφής.

Εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει ζητήσει την εξαίρεση της βιομηχανίας από ενδεχόμενη αύξηση των τελών ΥΚΩ, ενώ αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, τον Μάιο ψηφίστηκε σχετικός νόμος (4262/2014) που αφορά Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Βιομηχανίες, Εξορυκτική Δραστηριότητα, Τουριστικές εγκαταστάσεις, Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κ.α. Εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και αποφάσεων που προβλέπονται στον νόμο. Ειδικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση μέχρι το φθινόπωρο νέας ρύθμισης που θα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (δηλ. προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) και θα αποσκοπεί στη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Όπως έχουν επισημάνει αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα προϋποθέτει τη συμμετοχή των μετόχων με οικονομική επιφάνεια και θα στηρίζει επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «κόκκινο» λόγω της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η επιδότηση επιτοκίου για υφιστάμενα δάνεια με χρήση κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον επιτραπεί από την ΕΕ. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδιας την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin).

Από την πλευρά του ΣΕΒ επισημαίνεται η ανάγκη αφενός να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές παρεμβάσεις, αφετέρου να μην υπάρξει νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα αιτήματα του ΣΕΒ προς τη νέα κυβέρνηση
Μεταρρυθμίσεις, νέα βιομηχανική πολιτική και καταπολέμηση της ...
EBZ: Το Επιμελητήριο Σερρών θέλει να ενοικιάσει το εργοστάσιο των Σερρών-Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη
Πρόταση βόμβα για ενοικίαση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας ...
Ζερβός: Η ελληνική βιομηχανία πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση
«Τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι ...
Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο
Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το ...
Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ
Κατά +0,3% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το ...
Ισχυρή πτώση 8,1% για τη βιομηχανική παραγωγή
"Βουτιά" της τάξεως του 8,1% κατέγραψε τον Ιούλιο η εγχώρια βιομηχανική ...
Ισπανία: Πτώση 1,4% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Πτώση της τάξεως του 1,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο ...
Ν. Κορέα: Κατά 0,1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή
Συρρίκνωση της τάξεως του 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της ...
Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία
Αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο στη Βρετανία. Οι ...