Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναδιάρθρωση των κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών
Tην αναδιάρθρωση των κυπριακών συνεταιριστικών τραπεζών ενέκρινε ...
Λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, ...
ΓΣΕΒΕΕ: Αίτημα τράπεζας ΜμΕ μέσω Συνεταιριστικών Τραπεζών
Tη δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του δικτύου των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Συνεταιριστικές: Μετά το Νοέμβριο η αναδιάρθρωση, κλειδί τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Της Βούλας Μαλαίνου

Μετά τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία αναδιάρθρωσης των συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να παρουσιάσει τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου εξυγίανσης τους, το οποίο «χωλαίνει» ως προς τα κεφάλαια, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να αντληθούν από το κράτος και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το σχέδιο έχει τις «ευλογίες» της τρόικας, πάντως, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα, το οποίο και καταπατείται. Η αναδιάρθρωση του εγχώριου συνεταιριστικού κλάδου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και με βάση όσα έχουν υπογραφεί, αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

«Κλειδί» στη δίμηνη παράταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε από τους εταίρους μας κατά τις πρόσφατες επαφές τους με τις ηγεσίες και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, είναι η τρεχούμενη ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο και για τις συστημικές τράπεζες, καθώς θα φανεί εάν και πόσου ύψους επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν. Που σημαίνει πως θα ληφθεί απόφαση για το αν θα «μπει χέρι» ή όχι στο «μαξιλάρι» των 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δεσμευτεί πως το  απόθεμα του Ταμείου θα «πειραχτεί» μόνο για να καλυφθούν οι όποιες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και όχι για να καλυφθεί οποιοδήποτε άλλο κενό της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο οσονούπω θα δοθεί προς μελέτη, στοχεύει, όπως συμφώνησαν τροικανοί, ΤτΕ και Οικονομικό επιτελείο, στην αποτελεσματικότερη και ασφαλή χρηματοδότηση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εξυγίανση των συνεταιριστικών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο «στοίχημα» για την τοπική κοινωνία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Παράγοντες από το συνεταιριστικό χώρο επισημαίνουν πως οι συνεταιριστικές αν και έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις ζητούν την ενίσχυσή τους από το κράτος, τη στιγμή που η αγορά δεν αντέχει να διαθέσει εκ νέου κεφάλαια. Ελπίζουν δε πως με την αλλαγή της διοίκησης στην ΤτΕ, η στήριξη των συνεταιριστικών από το ΤΧΣ θα επιβληθεί.

Από την ΤτΕ, πάντως, τονίζεται ότι οι συνεταιριστικές διαθέτουν τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους θεωρείται απαραίτητη για την οριστική τους έξοδο από την κρίση.

Οι «ζυμώσεις»

Η αναδιάρθρωση θα έρθει μέσα και από τις συγχωνεύσεις. Πλάνο, το οποίο είχε πέσει εξαρχής στο τραπέζι και το οποίο σταδιακά «στήνεται». Οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση των «ζυμώσεων» βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, λένε οι πληροφορίες, αρχής γενομένης της συνένωσης των συνεταιριστικών Δράμας, Έβρου και Σερρών με την Παγκρήτρια Τράπεζα. Ο ηγετικός ρόλος θα παιχτεί από την πλέον ισχυρή τράπεζα, ωστόσο, οι επαφές και των τεσσάρων είναι συχνές, προκειμένου το εγχείρημα να αποδώσει τα μέγιστα.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κορυφαίου σχήματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 60%-65% του συνόλου του κλάδου. Τα σενάρια περί της συγχώνευσης ξεκίνησαν από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Απαιτείται αρχικά το «πράσινο φως» από την ΤτΕ, ακολουθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών και τέλος η διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων για τις ανταλλαγές μερίδων.

Τι τρέχει με την Πανελλήνια

Η λύση των συγχωνεύσεων έβρισκε από την αρχή, πριν την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνη την τρόικα, η οποία προσέβλεπε στη συγκέντρωση του κλάδου υπό την Πανελλήνια Τράπεζα. Κίνηση, η οποία όμως δεν προχώρησε, από τη στιγμή που η ΤτΕ έβαλε κάτω από την «ομπρέλα» των συστημικών τις συνεταιριστικές. Και δεν προχώρησε, καθώς θα περιορίζονταν οι ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι μεγάλα αμερικανικά funds έχουν προσεγγίσει την Πανελλήνια, την ώρα που είναι γνωστό πως οι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο διορισμός όμως του Γιάννης Στουρνάρα στο «τιμόνι» της ΤτΕ «γεννάει» σενάριο περί συγχώνευσης της Πανελλήνιας με άλλες δύο τράπεζες. Τριπλός «γάμος» δηλαδή ενόψει.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Γεροβασίλη με κλιμάκιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών
Θέματα σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες συζήτησαν κατά την ...
Τσακαλώτος: Να ενταχθούν στην ανακεφαλαιοποίηση οι συνεταιριστικές
Σε επίσημη δήλωση για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, προχώρησε ...
Αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ το Νοέμβριο
Μικρή αύξηση σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ...
ΟΤΟΕ: Ζητά να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις τρεις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες
Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των τριών τραπεζών -Δωδεκανήσου, ...
Συνεταιριστικές: Κακά μαντάτα από την πρώτην φάση ανακεφαλαιοποίησης-Τελευταία ευκαιρία για επιβίωση
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ «Σύγκρυο» έχει πιάσει τους μεριδιούχους ...
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Προθεσμία ως τις 30/11 για την ανακεφαλαιοποίηση
Μέχρι τις 30/11 καλούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όλης της χώρας να ...
Ο κρίσιμος Νοέμβριος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες!
Της Βούλας Μαλαίνου Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση ...
Έρχονται «λουκέτα» στις συνεταιριστικές τράπεζες
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (adamopoulou@paragogi.net) Με λουκέτα απειλούνται 14 ...
Deal Σφακιανάκη με τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού
Σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες προχώρησε η εισηγμένη εταιρεία ...