Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Από Δευτέρα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 100 δόσεις
Από αύριο Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
Βρούτσης: Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ...
Πως θα γίνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η καταβολή του ΦΑΠ
Το αργότερο ως την 1 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και για τη λήψη μέτρων προστασίας απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, συζητήθηκαν σε χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από τους κκ Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα και Γιώργο Κουτρουμάνη, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έγιναν αποδεκτές και υπήρξε συναντίληψη για το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες. Κατά τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική αναγνώριση ετών που έχουν υπηρετηθεί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τους σχολικούς φύλακες.

Από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο τέθηκαν τα «μεγάλα και σοβαρά προβλήματα» που έχουν προκύψει λόγω της υποχρεωτικής αρνητικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα σε καθορισμένο ποσοστό 15%, «πράγμα που φαλκιδεύει και δυσφημεί όλη την προσπάθεια της αξιολόγησης». Γι' αυτό το θέμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών ταμείων

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη «ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών Ταμείων», όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου 2014, έχει ως εξής:

«Όπως εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει η ισχύουσα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν είναι αποδοτική, δεν προσφέρει λύση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις (ως γνωστόν αυτή προβλέπει 35 δόσεις για παλιές οφειλές και 12 για τις μετά την 31-12-2012), που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της ύφεσης στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 300.000 οφειλέτες ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση (υπολογίζονται γύρω στους 12.000).

Διαγράφεται ο κίνδυνος να υπάρξει στο τέλος του 2014 σημαντική υστέρηση εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία και μεγάλο έλλειμμα έναντι των προβλεπόμενων στόχων.

Επειδή το πρόβλημα μεγεθύνεται και η λήψη κατασταλτικών μέτρων (αναγκαστικές εκτελέσεις) οδηγεί σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι αναγκαίο να αποφασίσει η κυβέρνηση μια νέα "γενναία" πρόταση ρύθμισης των οφειλών και να πετύχει την υιοθέτησή της μέσα από τη σχετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.
Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατό να αρχίσουν να πληρώνουν οι οφειλέτες, αλλά και να καταβάλλουν και τις τρέχουσες εισφορές, μην έχοντας το άγχος προστίμων, τόκων και κατασχέσεων για τις παλαιότερες.

Το σχέδιο που προτείνουμε έχει ως εξής:

- Για τους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων μέχρι την 30-06-2017. Προϋποθέσεις της αναστολής αυτής είναι:

α) Η υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου.

β) Η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-6-2014 και εφεξής.

γ) Η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της κεφαλαιοποιημένης μέχρι την 31-05-2014 συνολικής οφειλής, μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα ευρώ (50,00) ούτε μεγαλύτερο των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00).

- Από την 1-07-2017 παύει η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου από 8,25% σε 3,25%.
Παράδειγμα: Αν κάποιος οφείλει 10.000 ευρώ συνολικά, θα πρέπει να πληρώνει το 1%, δηλαδή 100 ευρώ συν την τρέχουσα ασφαλιστική του υποχρέωση. Από την 1η Ιουλίου του 2017, όμως, σταματάει η αναστολή και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με 60% μείωσης του επιτοκίου (δηλαδή 3,25% από 8,25%).

Σημείωση: Ανάλογη πρωτοβουλία θα υπάρξει και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στους 24.497 οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία
    Τους 24.497 έχουν φθάσει οι οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ...
Έτσι θα ρυθμίσετε ασφαλιστικές οφειλές σε έως 100 δόσεις
«Άνοιξε» την περασμένη Πέμπτη το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ...
Στρατούλης: Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ...
Από σήμερα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
ΥΠΟΙΚ: Δέκα σημεία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Απαντήσεις σε μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τη ρύθμιση ...
Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων
Νέα πρωτοβουλία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με δύο προτάσεις, μία για νέα ...
Χωρίς φορολογική ενημερότητα η ρύθμιση οφειλών στα ταμεία
Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από ...
Πως να ρυθμίσετε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ...
Υπ. Εργασίας: Deal για ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις
Την εκτίμηση ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ...