Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στη ρύμιση για τα
Διευρύνεται με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η ρύθμιση για τα ...
Κούρεμα στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση
Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δένδιας: Χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια

Δένδιας: Χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια

«Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση επιτοκίου των ήδη εκκρεμών δανείων. Εκεί είναι δύσκολο. Επί της αρχής η Ένωση δεν είναι θετική, αλλά θα δούμε πού θα το πάμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM αναφερόμενος στις λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια».

«Χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό την ευρεία έννοια του όρου καθώς, επιχειρηματικό δάνειο, δεν σημαίνει δάνειο μεγάλης επιχείρησης. Αν θέλετε το δάνειο της μεγάλης επιχείρησης είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Τα μικρά πολλά, τα 100.000 μικρά δάνεια, αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος "πονοκέφαλος", πολύ μεγαλύτερος δείκτης απασχόλησης», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της.

Σημείωσε, για μία ακόμη φορά, ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας με τη φτωχή επιχείρηση, είναι απαράδεκτο φαινόμενο και πρόσθεσε: «Εάν θέλει να την κρατήσει, να βάλει κεφάλαιο. Εάν δεν βάλει κεφάλαιο ο ίδιος από την τσέπη του, δεν πρόκειται να έρθει η ελληνική κοινωνία από το υστέρημά της να σταθεί δίπλα του».

Όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες εξήγησε: «Δεν χρειάζονται κατ' ανάγκην τη βοήθειά μας άμεσα, χρειάζονται όμως να μην αισθανθούν κορόιδα. Δε μπορούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού εις βάρος τους.

Όμως η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αυτούς ως στόχο, αυτοί επιβίωσαν, είναι ισχυροί, με τη θετική έννοια».
Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος -όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις- για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε μικρά ποσά, των νέων επιχειρηματιών. Εμείς αυτό το λέμε λαϊκή επιχειρηματικότητα. Δηλαδή όποιος έχει μια ιδέα, να μπορεί να βρει από το σύστημα μια στήριξη. Μιλάμε για μικρά ποσά, 10.000, 15.000 ευρώ που του επιτρέπουν ν' ανοίξει μια επιχείρηση, να δει αν η ιδέα του μπορεί να "περπατήσει" και από κει και πέρα να του δώσουμε τη δυνατότητα σταδιακά να έχει πρόσβαση σε ευρύτερα κεφάλαια μέσω μόχλευσης κεφαλαίων και στο τραπεζικό σύστημα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».

Τέλος, για το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων, και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μικρού χρονικού διαστήματος που αναφέρεται σε δάνεια συγκεκριμένης περιόδου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μακρών διαδικασιών του πτωχευτικού νόμου», κατέληξε ο υπουργός.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα χέρια του εισαγγελέα στοιχεία για ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια
Στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος έχουν διαβιβαστεί, ...
Λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Του Κώστα ΒουτσαδάκηΒρέθηκε στο «παρά πέντε» λύση στη νομική εμπλοκή ...
Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα
Yπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ...
Δένδιας: Πρόταση ήταν, όχι τελική ρυθμιση για τα
Ως μία πρώτη πρόταση για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών ...
Σταθάκης: Ο Ν. Δένδιας κινείται αυστηρά εντός των επιλογών των τραπεζών
 Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια αφορά αποκλειστικά τα ...
Συμφωνία επί της αρχής για τα  «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Συμφωνία επί της αρχής ως προς το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» ...
Η τρόικα έστειλε τις πρώτες παρατηρήσεις της σχετικά με την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια
 Ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνέντευξή του ...
B.M. Έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο αποτελούν οι αναδιαρθρώσεις και η ...
(upd)«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια:  Κείμενο εργασίας τις προσεχείς ημέρες και νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα
(upd)Σε καλό κλίμα  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ...