Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μοσκοβισί: Ναι σε ελάφρυνση του χρέους, εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να παράσχουν ελάφρυνση ...
SPD: Επείγουσα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ως επείγουσα χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο ...
Το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

WSJ: Ποιους όρους εξετάζουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

WSJ: Ποιους όρους εξετάζουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Νέες πληροφορίες που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα σενάρια, τα οποία εξετάζονται στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη χώρα μας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η WSJ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συζητούν την επιβολή όρων στην Αθήνα, οι οποίοι θα προβλέπουν την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή γίνεται, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας και μετά την λήξη των προγραμμάτων διάσωσης.

Όπως σημειώνεται, το ζήτημα του πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας (που διαμορφώνεται στα 320 δισ. ευρώ ή σχεδόν 174% του ΑΕΠ) ταλανίζει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο 2012.

Η συνεισφορά της ευρωζώνης στο πρόγραμμα διάσωσης επισήμως λήγει στα τέλη του έτους, ενώ η μικρότερη εισφορά του ΔΝΤ θα συνεχίσει να δίνεται ως τον Μάρτιο 2016.

Μέχρι σήμερα, οι πιστωτές ασκούν τις πιέσεις τους στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, καθυστερώντας τις δόσεις. Καθώς όμως η Ελλάδα ελπίζει να απεξαρτηθεί από την διεθνή βοήθεια και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, η επιρροή των πιστωτών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ατονήσει.

Γι’αυτό και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, ψάχνουν τρόπους ώστε οι κινήσεις για την βοήθεια ανακούφισης από το χρέος (ειδικά η παράταση του προγράμματος αποπληρωμής,) να γίνονται με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταπροκρίνεται σε συγκεκριμένους στόχους στρατηγικής.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος αναμένεται να ξαναρχίσουν το φθινόπωρο αλλά οι εργασίες προετοιμασίας δρομολογούνται ήδη.

Παρά την απαίτηση του ΔΝΤ να «κουρέψουν» οι χώρες της ευρωζώνης τμήμα του ελληνικού χρέους, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι έτοιμη μόνο να κάνει προσαρμογές στους όρους αποπληρωμής. Με αυτές θα μειωθεί λίγο ο όγκος του χρέους μακροπρόθεσμα και θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κανέναν όρο στην αποπληρωμή των δικών του κεφαλαίων, καθώς δεν έχει νομικό δικαίωμα.

Το πρώτο μνημόνιο περιλαμβανε 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια προς την Ελλάδα από τις 15 χώρες της ευρωζώνης. Το επιτόκιο σε αυτόν τον μηχανισμό προσαρμόζεται ανά τρίμηνο, στην μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 3μηνο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού Euribor. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μετέχουν στις συνομιλίες, δηλώνουν ότι υπάρχει συναίνεση στο να μειωθεί το ποσοστό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο το όφελος είναι μικρό ενώ αυτή η κίνηση θα σήμαινε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες αυξημένο κόστος δανεισμού, θα άρχιζαν να ζημιώνονται για την βοήθεια προς την Ελλάδα.

Από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, περίπου τα 140 δισ. ευρώ προέρχονται από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF. Ο επικεφαλής του ταμείου, Klaus Regling, έχει διαμηνύσει πως δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθεί και άλλο το επιτόκιο σε αυτό το τμήμα του δανείου, καθώς θα μεταφραζόταν σε άμεσες απώλειες για το ταμείο.

Αλλά ο χρόνος ωρίμανσης του ομολόγου, που αυτή την στιγμή είναι λίγο πάνω από τα τριάντα χρόνια με μια περίοδο χάρητος ως το 2022, μπορεί να επεκταθεί κατά 10 με 20 χρόνια.

Οπως υπενθυμίζει η WSJ, ένα άλλο κομμάτι του παζλ είναι το ελληνικό ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γνωστό ως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο είχε χρηματοδοτηθεί με 50 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκ των οποίων τα 11 δισ. δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα. Εφόσον τα επερχόμενα stress tests από την ΕΚΤ στους ισολογισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης, που θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, δεν περιλαμβάνουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα 11 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο στόχο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ένας τρόπος να χρησιμοποιηθούν θα ήταν να κλείσουν οι χρηματοδοτικές τρύπες μετά το 2014, αποτρέποντας ένα ανεπιθύμητο τρίτο πακέτο διάσωσης.

Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης μια ιδέα για το «κλείδωμα» του επιτοκίου στα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF για μια παρατεταμένη περίοδο. Τα επιτόκια του EFSF είναι αυτή την στιγμή κυμαινόμενα, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζει το Ταμείο στις αγορές.

Το μέτρο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση θα πρόσθετε ένα premium μέχρι και 1% στο επιτόκιο που πληρώνει τώρα η Ελλάδα στο EFSF, οδηγώντας το πάνω από το 2%.

Αλλά και πάλι αυτό θα ήταν χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα τώρα στην αγορά και θα προσέφερε μακροπρόθεσμη βεβαιότητα για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, οι προτάσεις από την πλευρά της ευρωζώνης μπορεί να μην ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του ΔΝΤ, υποστηρίζει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της Eurasia στην Ευρώπη. «Δεδομένου ότι οι πιθανότητες να μην υπάρξει τρίτο πακέτο αυξάνονται, είναι πιθανό η ανακούφιση του χρέους να συνδεθεί με κάποιες μεταρρυθμίσεις. Αλλά μια περιορισμένη εποπτεία από τους Ευρωπαίους δεν θα είναι αρκετή για να κρατήσει ανοικτή την κάνουλα του ΔΝΤ» σημείωσε ο κ. Rahman.

«Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα τους κάνει πιο προσεκτικούς, αφού ακόμα και με αυστηρούς όρους, πλήρη εποπτεία από την τρόικα και ισχυρή πίεση, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μόνο ένα μικρό μέρος των υποχρεώσεων της».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Πλαφόν 15% στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους
H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ...
Ρέγκλινγκ: Μην περιμένετε μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους
Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ...
Φράτσερ(DIW): Βλέπει ελάφρυνση του χρέους εντός του χρόνου
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους ...
Συμφωνεί με τη Λαγκάρντ ο Σαπέν για την ελάφρυνση του χρέους
Ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση ...
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Κάμερον
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρωθυπουργός της ...
RBS: Η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ μπορεί να φέρει στο τραπέζι την ελάφρυνση του χρέους
Το Eurogroup είναι απίθανο να εξετάσει βραχυπρόθεσμα την ελάφρυνση του ...
Κερέ: Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Μία πρώτη… «γεύση» από τα μεγάλα και «σκληρά» παζάρια που πρόκειται να ...
Ο Σταϊκούρας στο Βερολίνο: Προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή ελάφρυνση του χρέους
Να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού ...
Στουρνάρας: Στο τραπέζι του επόμενου Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους
Στο επόμενο Eurogroup θα θέσει η Ελλάδα το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης ...