Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΠΣΕ: Ανακόπηκε το πτωτικό
Επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού «σερί» στη συνολική αξία των ...
Πτώση κατέγραψε η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών τον Οκτώβριο. ...
Πάνω εισαγωγές και εξαγωγές τον Φεβρουάριο
Αύξηση εξαγωγών 6,1% και 5,4% των εισαγωγών κατέγραψε το Φεβρουάριο το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Infobank Hellastat: Άνοδος των εξαγωγών την περίοδο 2009-2013 κατά 56%

Infobank Hellastat: Άνοδος των εξαγωγών την περίοδο 2009-2013 κατά 56%

Ανοδική πορεία εμφάνισε η αξία των εξαγωγών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2013, με τη συνολική αύξηση να διαμορφώνεται σε 56% ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου έφτασε στο 11,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Infobank Hellastat ΑΕ.

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών αποδίδεται σε παραμέτρους όπως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έως τα μέσα του 2011, η επέκταση της ελληνικής παρουσίας σε τρίτες χώρες και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους μετά το 2010.
Το 2013, σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι εξαγωγές της χώρας διαμορφώθηκαν σε 27,54 δισ. ευρώ, υποχωρώντας οριακά -για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια- σε σχέση με το ιστορικά υψηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους, καθώς αρκετές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει εμπορική συνεργασία υπέστησαν σημαντική ύφεση στην οικονομία τους.

Οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες διαμορφώθηκαν σε 14,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας κάμψη 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, οι εξαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 12,79 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,9% έναντι του 2012, μετά την πρόσκαιρη πτώση του προηγούμενου έτους. Πλέον, οι αγορές εκτός ΕΕ απορροφούν το 53,6% του συνόλου των εξαγωγών, ποσοστό που ήταν αρκετά μικρότερο πριν από 4 χρόνια (42,2%). Αντιθέτως, η συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στη διάρθρωση των εξαγωγών περιορίζεται, από 57,8% το 2009 σε 46,4% το 2013.

Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών προς την Τουρκία. Το 2013 οι εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 11,6% του συνόλου. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Ιταλία (8,9%), τη Γερμανία (6,5%), τη Βουλγαρία (5,3%) και την Κύπρο (4,4%).

Αναφορικά με τη διάρθρωση ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2013 διαμορφώθηκαν σε 10,89 δισ. (39,5% του συνόλου), σημειώνοντας άνοδο 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συνολική αύξηση 208% έναντι του 2009, λόγω της ανόδου τόσο των τιμών του πετρελαίου, όσο και της εξαγόμενης ποσότητας. Οι εξαγωγές αλουμινίου αποτέλεσαν το 4,3%, ενώ ακολούθησαν τα φαρμακευτικά προϊόντα (3,8%).

Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική συνεισφορά του αγροτικού τομέα, καθώς αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή καταλαμβάνει το 29% του συνόλου. Εξάλλου, τα περισσότερα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας προέρχονται από το γεωργικό τομέα.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, η ανάπτυξη της εξαγωγικής δράσης της χώρας την τελευταία τετραετία βασίστηκε στον προσανατολισμό σε εκτός ΕΕ αγορές, καθώς στις χώρες αυτές τα ελληνικά προϊόντα βρίσκουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για διείσδυση. Έτσι, τα δύο τελευταία χρόνια εκτός ΕΕ κατευθύνεται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της αξίας των εξαγωγών.

Ωστόσο, το 2013 η κάμψη των εξωκοινοτικών εξαγωγών προκάλεσε στασιμότητα στη συνολική επίδοση, τάση που εντάθηκε το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Από την έρευνα μεταξύ των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) προκύπτει ότι οι κυριότεροι δυσμενείς παράγοντες που επηρεάζουν το σύνολο του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας αποτελούν η έλλειψη ρευστότητας για νέες επενδύσεις (64%), η έλλειψη εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς τη χώρα μας (18%), η γενικότερη έλλειψη τεχνογνωσίας (9%) και η γραφειοκρατία (9%).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 7,1% αυθήθηκαν οι εξαγωγές τον Οκτώβριο
Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2014 ανήλθε στο ποσό των 2.514 ...
Infobank Hellastat: Νέα πτώση για την αγορά καλλυντικών το 2013
Νέα υποχώρηση κατά 3,5% σημείωσε το 2013 η αξία της εγχώριας αγοράς ...
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι εξαγωγές τον Αύγουστο
Μειωμένες ήταν οι εξαγωγές τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ...
Ανακοπή της πτωτικής τάσης στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Μάρτιο, εντοπίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού «σερί» στη συνολική αξία των ...
Υποχώρησαν κατά 5,7% οι εξαγωγές τον Αύγουστο
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών τον Αύγουστο 2013 ανήλθε στο ...
Βουλγαρία: Αύξηση 13,2% στις εξαγωγές Ιανουαρίου-Απριλίου
Αύξηση 13,2% σημείωσε η αξία των βουλγαρικών εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή ...
Αλβανία: Αύξηση 16,3% στς εξαγωγές πενταμήνου
Αύξηση 16,3% σημείωσε η αξία των αλβανικών εξαγωγών την περίοδο ...
Αύξηση των εξαγωγών, μείωση των εισαγωγών τον Απρίλιο
Κατά 15,6% αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Απρίλιο, ενώ κατά 1% μειώθηκαν οι ...
Γερμανία: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές μικρών όπλων το 2012
Οι εξαγωγές όπλων μικρών διαμετρημάτων κατέγραψαν πέρυσι ραγδαία ...