Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
(upd)Ντράγκι: Θα καλύπτουμε μέσω ELA τις ελληνικές τράπεζες- Επίθεση απο διαδηλώτρια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA ...
Τράπεζες: Κλειστή και μετά τα tests η στρόφιγγα των δανείων
Εξαιρετικά φειδωλές στις χορηγήσεις δανείων θα παραμείνουν οι ...
FT: Ο Ντράγκι καλεί την Ευρωζώνη να βάλει εγγυήσεις για δάνεια στις ΜμΕ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα κάνουν χρήση της φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ

Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα κάνουν χρήση της φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσουν το νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι πολύ μικρότερη η άνεση να χρησιμοποιείται το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων», απ' ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ξεκίνησε το 2011, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στη χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. «Η γενική κατάσταση είναι τέτοια, ώστε αυτού του είδους οι συναλλαγές θα είναι πολύ λιγότερες επικερδείς», πρόσθεσε.

Καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από τα ισπανικά έως τα ιταλικά, έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, μία τέτοια συναλλαγή που ήταν επικερδής πριν από δύο χρόνια θα έχει πιθανότατα μικρότερη απόδοση σήμερα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ συνδέει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες με τη χορήγηση από αυτές δανείων στην πραγματική οικονομία και μπορεί να φθάσει έως το ποσό του 1 τρις. ευρώ μέσω των λεγόμενων στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων (TLTRO) που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Προυπόθεση του προγράμματος είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ένα ύψος δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων), διαφορετικά θα πρέπει να αποπληρώσουν το 2016 τα δάνεια που είναι κανονικά 4ετούς διάρκειας και έχουν επιτόκιο μόλις 0,25%. «Εάν οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια στο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να δανεισθούν περισσότερα από 700 δις. ευρώ και θα αυξήσουν τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία την 4ετία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα επιτρέψει ειδικότερα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων που έχουν εκδώσει, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πράετ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echos. «Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα ενθαρρύνονται να δανείζουν περισσότερο και με πιο ευνοικούς όρους, αλλά και ότι θα αντλούν λιγότερα κεφάλαια από τις αγορές. «Αυτή η ρευστότητα θα επιστραφεί στους επενδυτές, που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν άλλα στοιχεία ενεργητικού»., πρόσθεσε ο κ. Πράετ.

Το 2011, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, με το οποίο δόθηκε στις τράπεζες ποσό μεγαλύτερο από 1 τρις. ευρώ με τη μορφή 3ετών δανείων, μεγάλο μέρος του οποίου το χρησιμοποίησαν αυτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Αυτό βοήθησε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη στο ζενίθι της κρίσης χρέους.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικότητα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. «Η άποψη της ΕΚΤ όσον αφορά την ελαστικότητα είναι ότι οι σημερινοί κανόνες έχουν ήδη επαρκή ελαστικότητα. Το να θεωρείται η ελαστικότητα ως ο μόνος τρόπος που διαθέτουν οι χώρες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είναι στην πραγματικότητα πολύ περιοριστικό. Η διέξοδος από το χρέος έρχεται με την ανάπτυξη, όχι μέσω των δαπανών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε ρόλο «big brother» ο Ντράγκι-Παρέμβαση σχεδόν 1 δισ. στις ελληνικές τράπεζες
Με «ένεση» ρευστότητας ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ στήριξε τις ελληνικές ...
«Αγκάθι» για τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια
Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων αποτελεί σήμερα μια από τις ...
ΚΡΕΚΑ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκεται η εταιρεία ΚΡΕΚΑ για τη ...
FT: Η ΕΚΤ προχωρεί αύριο στη χορήγηση φθηνής ρευστότητας
Στη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες θα προχωρήσει αύριο η ...
EKT: Μειώθηκε ο δανεισμός από τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο
Ο δανεισμός από τις τράπεζες της Ευρωζώνης στον ιδιωτικό τομέα - ...
Eγκύκλιος Θεοχάρη: Σε τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ η καταβολή φόρων και οφειλών
Ολοι οι φόροι και οι οφειλές που εμπίπτουν στον νέο Κώδικα Φορολογικής ...
ΚΡΕΚΑ: Σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για ρύθμιση των δανείων της
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για τη ρύθμιση των δανείων, έχει ...
Και η Ελλάδα στο σχέδιο χορήγησης δανείων από κρατικές γερμανικές τράπεζες(;)
Την Ελλάδα και την Πορτογαλία - και όχι μόνο την Ισπανία - επιθυμεί να ...
EKT: Δυσχεραίνει τους όρους χρηματοδότησης στις αδύναμεςς τράπεζες
Αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των μικρότερων τραπεζών και ανάληψη του ...