Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οδηγίες για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης
Σε επικοινωνία με τον εργοδότη τους θα πρέπει να έλθουν οι ...
Στο μικροσκόπιο της Ε.Κ. 150 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα για  παράνομο short selling
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν μπει  οι κωδικοί 150 ...
Δούρου: «Όλοι οι κωδικοί θα ελεγχθούν»
Προ ημερών ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ε1:Οι κωδικοί-παγίδες που κοστίζουν επιπλέον φόρους

Ε1:Οι κωδικοί-παγίδες που κοστίζουν επιπλέον φόρους

Τέσσερις ημέρες απομένουν για την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από το υπουργείο Οικονομικών αφενός διαμηνύουν ότι νέα παράταση και όσοι δεν στείλουν τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Αν δεν προκύπτει φόρος, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ, στην αντίθετη περίπτωση φτάνει έως και τα 500 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να επισπεύσουν τις διαδικασίες, έχοντας κατά νου δέκα βασικά σημεία SOS για τις φετινές δηλώσεις, οι οποίες κρύβουν «παγίδες».

Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, που αποκτήθηκαν το 2013, φορολογούνται με συντελεστές 22%, 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα, χωρίς αφορολόγητο. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι νέοι κωδικοί

«Πρεμιέρα» στο έντυπο Ε1 κάνουν φέτος νέοι κωδικοί, στους οποίους θα δηλώνονται το εργόσημο, τα οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση, αλλά και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Επίσης, φέτος θα δηλωθούν ξεχωριστά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας συζύγων για αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα, ενώ εισάγονται νέοι κωδικοί, όπου θα δηλώνονται τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του Ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι, ο φόρος αλλά και το ποσό εδικής εισφοράς που παρακρατήθηκαν στο εισόδημα των μισθωτών με μπλοκάκι.

Επίσης, η εφορία θέλει φέτος να δηλώνουμε στους κωδικούς 861-864 τον ΑΜΚΑ του παππού και της γιαγιάς, εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη...

Συμπληρώνοντας τα σχετικά έντυπα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή σε τουλάχιστον δύο νέες ομάδες κωδικών:

Στον Πίνακα 5 και στους κωδικούς 231 έως 236, θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά οι αυθαίρετοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, που τακτοποιήθηκαν το 2013.

Εκτός του ότι αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις με το Ε9, αυξάνεται αυτομάτως το τεκμήριο διαβίωσης και συγκεκριμένα κατά 40 ευρώ/τ.μ. για τα πρώτα 80 τ.μ. με προσαύξηση έως 80% για τις ακριβές περιοχές και 20% για μονοκατοικίες.

Στον Πίνακα 6 και στους κωδικούς 667-668 θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά ξεχωριστά οι τόκοι καταθέσεων και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, αφού μόνο για πέρυσι ίσχυε η δήλωση τους από 250 ευρώ και πάνω.

Η άμεση συνέπεια είναι ότι αυξάνεται η βάση υπολογισμού του εισοδήματος για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωσή τους είναι οι εξής:

Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012, στον οποίο οι μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν αν «πήραν στεγαστικό επίδομα», αφού πλέον δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Καταργήθηκε ο κωδικός 015-016, το οποίο συμπλήρωναν οι μισθωτοί που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

Καταργήθηκε ο κωδικός 021-022, που συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Καταργήθηκε ο κωδικός 010. Δεν ζητείται, πλέον, από τους φορολογούμενους να σημειώσουν τη σχετική ένδειξη, σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση που παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών. Η πληροφορία που χρειάζεται ο φορολογούμενος, παρέχεται πλέον μέσω Taxisnet.

Προστίθεται καινούριος κωδικός 017-018, ο οποίος συμπληρώνεται απ’ όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50%. Δηλαδή, για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 33%. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα 5 χρόνια.

Αντικαθίσταται το περιεχόμενο του κωδικού 001-002, που συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω. Πέρυσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνταν αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ, ενώ φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004, που συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Πλέον, το μόνο που θα απαιτείται είναι η συμπλήρωση του πίνακα 9 με τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Προστίθεται κωδικός 307-308, όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και

- Έχουν έως τρεις εργοδότες (φυσικά ή και νοµικά πρόσωπα). Εφόσον οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από έναν εργοδότη. Από το εισόδημά τους αφαιρούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές και δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη δαπάνη.

Προστίθεται κωδικός 309-310, στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

Νέος κωδικός 311-312 αφορά όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται. Μέσω των κωδικών αυτών θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό «μαύρης» εργασίας στην οικοδομή.

Προστίθεται κωδικός 343-344, ο οποίος αναφέρει: «Εισόδημα των περιπτώσεων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (σ.σ. είναι τα εισοδήματα που θεωρείται ότι αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία), για το οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Απαλείφθηκε ο κωδικός 403-404, καθώς καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415-416, όπου δηλωνόντουσαν οι ζημίες προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Στο τεκμήριο της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234, τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το Νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα, θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν, αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων. Με την αναγραφή των συγκεκριμένων χώρων πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» του τεκμηρίου διαβίωσης, καθώς προκύπτει υψηλότερο τεκμήριο για τις κατοικίες.

Προστέθηκαν κωδικοί 709 (για τον υπόχρεο) και 710 (της συζύγου), στους οποίους θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσοστά που κατέχει ο κάθε συνιδιοκτήτης σε αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Προστέθηκε κωδικός 653-654, στους οποίους δηλώνονταν τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του Ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.

Νέοι κωδικοί 667-678, στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης. Σημειώνεται ότι και στα ποσά των τόκων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.

Στον κωδικό 433-434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.

Μπορεί να καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όμως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα ενοίκια που πληρώνουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΓΓΠΣ θα διασταυρώσει τα ποσά που δηλώνουν οι ενοικιαστές με τα εισοδήματα από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτούν. Οι κωδικοί στους οποίους καταγράφεται το ενοίκιο που πληρώσαμε για την κύρια κατοικία ή για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν, στο εσωτερικό, απλώς άλλαξαν θέση και από τον πίνακα 7 του Ε1 και μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6.

Με την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, καταργήθηκαν και από τον πίνακα 7 πολλοί κωδικοί. Ειδικότερα:

O κωδικός 053-054m όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.). Πλέον, οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

O κωδικός 063-064, που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός κωδικοί 069-070, όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Οι κωδικοί καταργούνται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.

O κωδικός 073-074 με τα ασφάλιστρα ζωής, αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.

O κωδικός 039- 040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων. Ούτε αυτή η έκπτωση ισχύει.

O κωδικός 037-038 για τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

O κωδικός 084-085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια. Οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια «μετράνε» στο καλάθι των αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Προστίθεται κωδικός 345- 346 για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι».

Προστίθεται κωδικός 347-348 για το φόρο που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με «μπλοκάκι».

Νέος κωδικός 349-350 για το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με «μπλοκάκι».

Οι εκπτώσεις φόρου που καταργήθηκαν

Στη φετινή δήλωση καταργήθηκαν οι κωδικοί 011-012, αφού πια δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 015-016, οι οποίοι αφορούσαν σε μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 017-018, που αφορούσαν όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Η δήλωση είναι πλέον υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 021-022. Τον συγκεκριμένο κωδικό συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Καταργήθηκε ο κωδικός 010, ο οποίος συμπληρωνόταν απ’ όσους δεν ήθελαν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, καταργήθηκαν οι κωδικοί 003-004, τους οποίους συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη συμπλήρωση του πίνακα 9, όπου συμπληρώνονται τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

Οι κωδικοί 403-404 που αφορούσαν στην επιχειρηματική αμοιβή δεν υπάρχουν πια, ενώ καταργήθηκαν και οι κωδικοί 415-416, στους οποίους δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Παράλληλα, καταργήθηκαν οι κωδικοί 053-054, στους οποίους δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.), καθώς οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3, αλλά και οι κωδικοί 063-064, όπου αποτυπώνονταν οι τόκοι στεγαστικών δανείων. Επίσης, καταργήθηκε και ο κωδικός 069-070, που δηλώνονταν τα ποσά των δανείων.

Τέλος, καταργούνται οι κωδικοί 073-074 για ασφάλιστρα ζωής, 039-040 για δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων, 037-038 για δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων σε περιοχές της Αθήνας (Γεράνι, Μεταξουργείο) και 084-085, όπου δηλώνονταν τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Παγίδες… και ειδικά στοιχήματα
Γράφει ο «Εξάσφαιρος»e-mail: eksasfairos.ps@gmail.com Έχει φαβορί το κουπόνι της ...
Παγίδες… και ειδικά στοιχήματα
Γράφει ο «Εξάσφαιρος»e-mail: eksasfairos.ps@gmail.com Έχει φαβορί το κουπόνι της ...
Παγίδες… και ειδικά στοιχήματα
Γράφει ο «Εξάσφαιρος»e-mail: eksasfairos.ps@gmail.com Έχει φαβορί το κουπόνι της ...
Δηλώσεις: Οι παγίδες και τα μυστικά για ελεύθερους επαγγελματίες, ΜμΕ
Περισσότερους φόρους σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους ...
Ποιοί θα «πληρώσουν» το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ.
Με 6 δισ. ευρώ θα κληθούν να συμβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το 2014, ...
Ρεκόρ εσόδων από φόρους στη Γερμανία
Περισσότερους φόρους από ό,τι αναμενόταν εισέπραξε το γερμανικό ...
BEA: Οι μισθιωτοί πλήρωσαν μεγαλύτερους φόρους από τους συνταξιούχους
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2011 και το 2012 δήλωσαν υψηλότερα ...
Ζημίες μετά από φόρους 86,2 εκατ. ευρώ για τον ΑΓΕΤ Ηρακλής
Ζημίες μετά από φόρους 86,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής, το ...
Οι παγίδες στο νέο χαράτσι στα ακίνητα
Γεμάτες «παγίδες» είναι οι ρυθμίσεις για την επιβολή του  Εκτάκτου ...