Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οι αγορές προσμετρούν και πάλι το πολιτικό ρίσκο
Οι αγορές, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της Moody’s με την οποία ...
Θα επανέλθει το πολιτικό ρίσκο στο Χ.Α.;
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, πολλοί εκφράζον το φόβο ...
Θα πληρώσει το πολιτικό ρίσκο η οικονομία
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική οικονομία καιν η ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία-Το δάνειο και το πολιτικό ρίσκο

Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία-Το δάνειο και το πολιτικό ρίσκο

Το πολιτικό ρίσκο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και αυτό αποδεικνύεται και από το υψηλότερο επιτόκιο που πληρώνει από τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η Ελλάδα βγήκε την Τετάρτη στις αγορές εκδίδοντας τριετές ομόλογο, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Απρίλιο και δανείσθηκε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 3,5%.

Η έκδοση των 3 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε, καθώς στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές «διψούν» για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όμως με παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από τις αγορές. Τα 3ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν επιτόκιο κάτω από 1,5%, ενώ της Ισπανίας κάτω από 1%. Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, δανείζεται με υψηλότερο κόστος, λόγω της εκλογολογίας και της μανίας της αντιπολίτευσης να ζητά σχεδόν κάθε ημέρα εκλογές και απειλώντας να καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας, αντιλαμβανόμενος τον πολιτικό κίνδυνο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας» και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος, το λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».

Η ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις φωνές εκείνες που μιλούν για την ανάγκη ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης και αποκλείει το ενδεχόμενο νέας βοήθειας - η οποία θα συνοδεύεται από έναν ακόμη γύρο σκληρών μέτρων.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Τρόικας επιμένουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης.
Εάν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, θα αφορά την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θα μπορέσει να στηριχθεί στη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, επισημαίνει χαρακτηριστικά ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Γιατί θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι πιέζουν για νέο πακέτο βοήθειας, αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων, που δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ., το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο;

Όπως έχει γράψει το «ΧΡΗΜΑ plus», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 320 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία.

Η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.

Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας και σε νέο πακέτο βοήθειας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση διαλλακτικότητας απέναντι στην κυβέρνηση έφθασε στην Αθήνα η Tρόικα και ήδη έχουν τεθεί σε... κυκλοφορία από το Μέγαρο Μαξίμου φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πει το μεγάλο «όχι» στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών και να προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Όλες οι ενδείξεις από την πλευρά της Τρόικας προμηνύουν πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα έχουν πλέον στα χέρια τους ισχυρούς μοχλούς πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφού το παρόν οικονομικό πρόγραμμα οδηγείται στο τέλος του.

Τί ζητά η Τρόικα

Ο προβληματισμός που επικρατεί στην Τρόικα και την έχει θέσει σε επιφυλακή, για να... επαναφέρει στην τάξη την ελληνική κυβέρνηση, έχει και πάλι στο επίκεντρό του το αν υπάρχει βούληση να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, το οποίο, παρότι τυπικά φθάνει στο τέλος του, εισέρχεται σε μια φάση που απαιτεί, όπως πιστεύουν στην Τρόικα, ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων.

Σε αυτή την φάση, η Τρόικα θα επιμείνει σε πολύ αυστηρές θέσεις για ζητήματα που θεωρούνται «καυτά», από πολιτική άποψη, ιδιαίτερα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Τέτοια θέματα είναι:

-Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, που η Τρόικα έχει αρχικά υπολογίσει σε 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το «λογαριασμό» θα πρέπει να περιληφθούν και όλα τα ισοδύναμα μέτρα, που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων (για δικαστικούς και ένστολους).

-Η αντιμετώπιση του νέου κύματος ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που η Τρόικα θέλει να γίνει όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία διαπραγμάτευση, δηλαδή με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών (με αποσύνδεση της τιμής εκκίνησης από την αντικειμενική αξία), ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δοθεί μία ακόμη... τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους, με μια ευνοϊκή ρύθμιση σε 48 ή και περισσότερες δόσεις.

-Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το συνδικαλισμό, με δυσκολότερο πλαίσιο έγκρισης απεργιών και καθιέρωση της δυνατότητας των εργοδοτών να προσφύγουν σε ανταπεργία (lock out).

-Το νέο «πακέτο» για το ασφαλιστικό, που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά θα φέρει περικοπές και στις κύριες συντάξεις, εάν διαπιστωθεί από αναλογιστική μελέτη ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.

-Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απόλυση άλλων 6.500 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου, ώστε να συμπληρωθούν συνολικά οι 15.000 απαιτούμενες, βάσει του μνημονίου, απολύσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΝΔ: Όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα έχουν αποκλειστικό στόχο στο να μειώσουν τον κ. Λαφαζάνη
Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, εξαπολύει η ΝΔ κατηγορώντας τον ...
Έντρομη η αγορά από το διήμερο sell off-Τα funds και οι κινήσεις φυγής
Η αγορά με αυτό το διήμερο sell off έδειξε πόσο ευάλωτη παραμένει η ...
Ζανιάς: Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία
Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία τόνισε ο πρόεδρος ...
Γυρνά σελίδα η ελληνική οικονομία εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες
Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ...
GS: Οι ευρωεκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο κυρίως στην Ελλάδα
Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές ...
Alpha: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει!
"Η ελληνική οικονομία αντίθετα με τις προβλέψεις περί κατάρρευσης και ...
ΔΝΤ: Στο 4,2% η ύφεση και στο 27% η ανεργία για το 2013
Ταυτίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού με αυτές ...
Κομισιόν: Μετασχηματίζεται η ελληνική οικονομία
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία ...
Χατζηδάκης: Στα 15 - 18 δισ. ευρώ το κενό χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής ...