Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Απειλούν εργαζόμενους με απόλυση για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις
Του Γιάννη ΓεωργόπουλουΚαθεστώς εργασιακής ζούγκλας επιχειρείται να ...
Απολύθηκε υπάλληλος του ΙΚΑ - Ζημίωσε το Ίδρυμα 2 εκατ. ευρώ
Την οριστική απόλυση υπαλλήλου του ΙΚΑ, ο οποίος ζημίωσε τον ...
Απολύθηκε
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την οριστική απόλυση δασκάλου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πάτρα: Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση του... απατεώνα γυναικολόγου

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή γυναικολόγου της Ιατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουΠατρών και διευθυντή της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, που ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσής του.

Ο καθηγητής απολύθηκε καθώς είχε «βαπτίσει» βοηθό του γιατρό, στον οποίο παρότι δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα, είχε αναθέσει να προβαίνει σε εξετάσεις ασθενών, να γράφει συνταγές, μεταξύ των οποίων πολλές ήταν πλαστές, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία 431.152 ευρώ, ποσόν το οποίο οικειοποιήθηκε ο βοηθός.
Ποιά είναι τα αδικήματα που βαραίνουν τον καθηγητή


Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος, ασύγγνωστης κουφότητας περί την εκπλήρωση των καθηκόντων ως καθηγητή Πανεπιστημίου και της διαγωγής απάδουσας στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο καθηγητής διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, και χρησιμοποιούσε συστηματικά ως βοηθό του στην πανεπιστημιακή κλινική και στα ιδιωτικά του ιατρεία τον Α.Π. Του είχε αναθέσει καθήκοντα θεράποντος γιατρού ασθενών και είχε την πλήρη ιατρική παρακολούθηση γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα, είχε αναθέσει στον βοηθό του την εκτέλεση εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων, όπως είναι η εξέταση ασθενών, σπερματεγχύσεις, υπερηχογραφήματα, διαγνωστική διερεύνηση, καθορισμός θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, κλπ. Ο βοηθός ήταν μεν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής, αλλά δεν είχε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αφού δεν είχε άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Σύμφωνα με την ΕΔΕ οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του βοηθού «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου

Ο βοηθός, με την ανάθεση της συνταγογράφησης από τον καθηγητή, επειδή δεν είχε δικαίωμα υπογραφής έβαζε στις συνταγές ονόματα άλλων γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Έτσι, ήταν χιλιάδες οι πλαστές συνταγές που είχαν εκδοθεί.

Ακόμη, έγραφε στις συνταγές ψευδείς διαγνώσεις, όπως «αδένωμα της υπόφυσης» και συνταγογραφούσε ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόσθετε παθήσεις που δεν είχαν οι ασθενείς και έγραφε επιπλέον φάρμακα. Επίσης, παρακρατούσε τα βιβλιάρια των ασθενών, λέγοντάς τους ότι το κάνει για να τους εξυπηρετήσει, έδινε στους ασθενείς τα φάρμακά τους, ενώ εκείνος έπαιρνε τα σύνολο των φαρμάκων που ήταν συνταγογραφημένα και εμπορευόταν τα επιπλέον. Με τον τρόπο αυτό τα ασφαλιστικά Ταμεία ζημιώθηκαν με 431.152 ευρώ.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη


Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν το ΤΕΒΕ ανακάλυψε ότι υπάρχουν ύποπτες συνταγές στη συγκεκριμένη κλινική του καθηγητή, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τον βοηθό του, με πλαστές βεβαιώσεις και με άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ίδιος και με νέα παραπτώματα, ποινικά και πειθαρχικά.

Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, με την υπ’ αριθμ. 2109/2014 απόφασή τους, ότι η πειθαρχική ποινή του καθηγητή αιτιολογείται νόμιμα και επαρκώς, και ήταν η προσήκουσα. Απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης, ενώ του επέβαλε δικαστική δαπάνη 460 ευρώ.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Απειλή απόλυσης για 100 εργαζόμενους στον Δήμο
Με την απόλυση «φλερτάρουν» 100 εργαζόμενοι στον Δήμο Πατρέων και ...
Πάτρα: Απειλούν με απόλυση τους 118 διοικητικούς στο Πανεπιστήμιο χωρίς νόμο
Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλει το υπουργείο παιδείας και τα ...
Πάτρα: Απειλούν με απόλυση τους διοικητικούς στο Πανεπιστήμιο χωρίς νόμο
Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλει το υπουργείο παιδείας και τα ...
Οδοντίατρος δικαιώθηκε για την απόλυση της σέξι βοηθού του
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αϊόβα δικαίωσε ομόφωνα έναν οδοντίατρο για ...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα
Με κεντρικό σύνθημα «Καμία απόλυση - διαθεσιμότητα. Κανείς δημοτικός ...
Δείτε πως έμαθε από τον γυναικολόγο ότι η έγκυος γυναίκα του τον απατά ....
Μια απίστευτη ιστορία συνέβη την περασμένη εβδομάδα σε ένα ιατρείο ...
Καταστρατήγηση της νομοθεσίας με την ομαδική απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση για την ομαδική απόλυση των εργαζομένων της ΕΡΤ κατέθεσαν ...
Αμετανόητος ο Πακιστανός μακελάρης της Εύβοιας..
Το μεσημέρι θα απολογηθεί ο 23χρονος Πακιστανός ο οποίος κατηγορείται ...
Σύλληψη απατεώνα
Τον ιδιοκτήτη διαμερισμάτων παρίστανε ένας 58χρονος, ο οποίος ...