Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σκρέκας: Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια
 Ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα -σωτήρια ...
DW: Ο Δένδιας διερευνά τις προθέσεις της Γερμανίας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα
 Στο «πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων» που έχει στο Βερολίνο ο ...
Επιμένει η Μέρκελ-Δεν βλέπω νέο
«Δεν βλέπω νέα αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα», επαναλαμβάνει η ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Δένδιας: Στόχος, η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αναδιάρθρωση του μεγάλου ιδιωτικού χρέους

Δένδιας: Στόχος, η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αναδιάρθρωση του μεγάλου ιδιωτικού χρέους

Από προχθές συμμετέχει και η γαλλική κυβέρνηση με 30 εκατ. ευρώ στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ, ανακοίνωσε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Ανακτώντας την ανταγωνιστικότητα και καθιερώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το αναπτυξιακό μοντέλο, προκειμένου να εδραιωθεί για την ελληνική οικονομία μέσα σε αυτήν τη δεκαετία μια δομή ριζικά διαφορετική από αυτήν που είχαμε συνηθίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό απαιτεί σειρά από ρεαλιστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις που δυνητικά θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, τη δυνατότητα ανάπτυξης νέου κύκλου στο επιχειρείν με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων παραγωγικών δυνάμεων.

Αναδιάρθρωση του μεγάλου ιδιωτικού χρέους

«Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια του χρόνου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των εγκυκλοπαιδικών συζητήσεων, των μαρξιστικών ομφαλοσκοπήσεων και της παθητικής αναμονής για να αλλάξει κάποτε, όπως πάντα γίνεται, ή ίσως πάντα γίνεται ο οικονομικός κύκλος» τόνισε ο κ. Δένδιας και αναφερόμενος στην ιεράρχηση των στόχων σχολίασε: «απαιτείται, κατ' αρχήν, διαμόρφωση πλαισίου για την αναδιάρθρωση του μεγάλου ιδιωτικού χρέους, με κύριο προσανατολισμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και χωρίς να υπάρχει αδιαφορία, για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πρέπει να απελευθερωθούν και να καταστούν τα οχήματα της επένδυσης ξένων κεφαλαίων και της δημιουργίας της απασχόλησης».

Όπως είπε, έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και των stress tests των τραπεζών, για να συζητηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Απαιτείται προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες και η δημιουργία παράλληλης με τον Πτωχευτικό Κώδικα έκτακτης διαδικασίας, ώστε αφ' ενός μεν να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική τους δραστηριότητα, αλλά να μην επιτρέπεται και στις επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις, ενώ η αξιοποίηση των εργαλείων χρηματοοικονομικής τεχνικής και της εκμετάλλευσης των βέλτιστων πρακτικών μόχλευσης, είναι απαραίτητη ώστε να δημιουργηθεί η μέγιστη δυνατή ρευστότητα» συνέχισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, με τη δημιουργία ενός ενιαίου Διαχειριστικού Φορέα, στα πρότυπα τράπεζας, με βάση το υπάρχον και σήμερα ΕΤΕΑΝ, θα δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» που θα αναπτύξει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα, κυρίως για τις ΜΜΕ και για να στηρίξει την απαραίτητη καινοτομία. Θα υπάρξει και συνδυασμός με το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να αναπτυχθεί η ονομαζόμενη νέα λαϊκή επιχειρηματικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος επιστήμονας ή ιδιώτης έχει μια καινούργια ιδέα, μια καινοτόμο ιδέα, να μπορεί να την εισφέρει σε έναν επιχειρηματικό φορέα που θα μπορεί να τον συστήσει εύκολα και με μικρό κόστος και με στήριξη που απαιτείται από το κράτος και τους φορείς χρηματοδότησης.

Η συνολική σκέψη, όπως είπε ο ίδιος, είναι να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στον βαθμό απορρόφησης και μόνο στα Grands, στις επιδοτήσεις. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα χρησιμοποιηθούν, πέραν των επιδοτήσεων, τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ ως βάση για μόχλευση τραπεζικών και ιδιωτικών κεφαλαίων: κάθε ευρώ από τα Κοινοτικά Ταμεία θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για συνεπένδυση κεφαλαίων που θα προέρχονται από τις τράπεζες, με τη μορφή δανείων και από ιδιώτες που θα εισφέρουν τη δική τους συμμετοχή.

Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθούν ευκαιρίες σε περισσότερους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία του τραπεζικού συστήματος στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων και να αξιοποιήσουν τον πολλαπλασιασμό του συνολικού μεγέθους των επενδυόμενων κεφαλαίων.

Επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, η επανακύκλωση των κεφαλαίων για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, μια νεοφυής επιχείρηση που απέκτησε υπόσταση χάρη στη δημόσια χρηματοδότηση και που κατάφερε να σταθεί στην αγορά και να παράξει κέρδη για τους μετόχους της, οφείλει να επιστρέψει ως royalties ένα μέρος του οφέλους στα κρατικά ταμεία. Όχι για να δημιουργήσει θησαυρισμό στο κράτος, αλλά για να δώσει στην ελληνική κοινωνία την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για την ενίσχυση και νέων επιχειρήσεων.

Για την προώθηση της καινοτομίας υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα ενίσχυσης βασιζόμενη στη μελέτη του YOZMA, με άξονες την έμφαση στα Venture Capitals και τα Private Equity Funds, τη δημιουργία πλαισίου που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τους «επιχειρηματικούς αγγέλους» και την ενίσχυση της δημιουργίας «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων.

Τέλος, με ταχείς διαδικασίες προχωράει και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. «Πρέπει να περάσουμε από το δόγμα του προληπτικού ελέγχου που ισχύει σε όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση, στο δόγμα του δειγματοληπτικού ελέγχου εν λειτουργία, βάσει δεδομένων στατιστικών, ώστε να διευκολύνουμε τη γρήγορη ίδρυση των επιχειρήσεων και θα μου επιτρέψετε να πω να αντιμετωπίσουμε πέραν της γραφειοκρατίας σε έναν βαθμό και την υπάρχουσα διαφθορά» κατέληξε ο υπουργός.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΗΠΑ: Δεδομένη η αναδιάρθρωση χρέους-Το μέγεθος υπό συζήτηση
Ως δεδομένη παρουσιάζουν οι ΗΠΑ την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ...
Λαγκάρντ: Είναι
"Aπαραίτητη" θεωρεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ...
Δένδιας: Η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει την έννομη τάξη
Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός ...
Προειδοποεί η Λαγκάρντ: Μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει συνέπειες
Προειδοποιητικό μήνυμα πως μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ...
Στουρνάρας: Θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με γνώμονα τη διασφάλιση του Δημοσίου
«Η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά διαρκώς για τη διαμόρφωση και εφαρμογή, ...
Αποσύρει ο Δένδιας το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ
Την απόσυρση του άρθρου 30 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας ...
Δένδιας: «Κορυφή ενός παγόβουνου» η υπόθεση της απάτης με τη ΜΚΟ
«Κορυφή του παγόβουνου» σε ό,τι αφορά τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ...
Λαγκάρντ στο CNN: Καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει ...
Δένδιας: Όσοι έχουν θα πληρώνουν το κόστος φύλαξης τους
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα καλύπτουν από μόνοι τους τη ...