Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πτώση 6,6% για τις εξαγωγές στην Κίνα
Κατά 6,6% υποχώρησαν οι εξαγωγές στην Κίνα το Μάρτιο.Οι συγκλίνουσες ...
ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων το Νοέμβριο
Βελτιώθηκε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (NFBI), ...
Ενισχυμένες οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο
Οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν τον Αύγουστο εν μέσω ενδείξεων ότι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Grant Thornton: Οι προσδοκίες για εξαγωγές ενισχύουν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων

Grant Thornton: Οι προσδοκίες για εξαγωγές ενισχύουν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων

Οι προσδοκίες για εξαγωγές ενισχύουν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων είναι το μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 χρόνων και ανέρχεται στο 34%, σημειώνοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2013 και κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014.

Το 50% των Ελλήνων επιχειρηματιών αναμένει αύξηση εσόδων, ενώ το 34% αναμένει αύξηση κερδοφορίας. Υψηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων στη χώρα μας που αναμένει αύξηση στις επενδύσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων (64%), ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μόνο το 6% των επιχειρήσεων αναφέρει την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών ως εμπόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η αύξηση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική και φαίνεται να επηρεάζεται από την άνοδο των προσδοκιών για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η IBR αποκαλύπτει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στο καθαρό 46%, ποσοστό ρεκόρ. Η άνοδος της αισιοδοξίας τροφοδοτείται από την αύξηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στο 43%, το υψηλότερο από το 2006), στη Βόρεια Αμερική (στο 73%, το υψηλότερο από το 2004) και στις χώρες G7 (στο 53%, νέο ποσοστό ρεκόρ).

Αυτό το θετικό κλίμα για τις προοπτικές της οικονομίας καθοδηγείται από τις πολύ υψηλές προσδοκίες για εξαγωγές. Παγκοσμίως, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν να αυξήσουν τις εξαγωγές κατά τους επόμενους 12 μήνες (24%) έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο μόνο μία φορά, το 2011. Στις χώρες G7, ένα ποσοστό ρεκόρ 23% των επιχειρήσεων αναμένει να αυξήσει τις εξαγωγές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Οι προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα έντονες στις χώρες Ασίας - Ειρηνικού (27%), όπου οι επιχειρήσεις της Κίνας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό (36%) και στην Ευρώπη (31%), όπου η Γερμανία (47%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (34%) είναι από τις πιο αισιόδοξες χώρες τόσο σχετικά με τις οικονομίες τους όσο και με τις δυνατότητές τους για αύξηση των εξαγωγών. Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών στη Νότια Ευρώπη (32%) είναι, επίσης, αξιοσημείωτη, με τις επιχειρήσεις στην Ισπανία (40%) και στην Ελλάδα (38%) να βρίσκονται, παγκοσμίως, στην πρώτη πεντάδα των πιο αισιόδοξων για την αύξηση των εξαγωγών.

Τα σχέδια αύξησης των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) συνδέονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής αισιοδοξίας και τις προθέσεις για εξαγωγές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 28% των επιχειρηματιών σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για Ε&Α κατά το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι προσδοκίες για Ε&Α έχουν αυξηθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στις χώρες Ασίας - Ειρηνικού, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ, κατά 7 στη Βόρεια Αμερική και κατά 6 στη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες για Ε&Α ανέρχονται στο 42%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 6 ετών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι υπερβολικές προσδοκίες των ζωδίων από τους άλλους
Μερικά πράγματα θα ήθελες να τα δεις στη συμπεριφορά των άλλων, αλλά ...
Γερμανία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές
Αύξηση κατέγραψαν τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχή μήνα οι εξαγωγές της ...
Σύσκεψη για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία
Οι ελληνικές εξαγωγές με προορισμό τη Ρωσική Ομοσπονδία, θα βρεθούν ...
Τα «κανόνια» από τους Ρώσους σε εξαγωγές και τουρισμό!
Εξαγωγές και τουρισμός είναι αναμφίβολα οι κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν ...
Έρχονται αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και παρεμβάσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες
Παρέμβαση για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ...
Λαμπρόγιαννη – Τριανταφυλλίδου: Έχουν πραγματοποιήσει τις προσδοκίες τους ;
Έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους η Δάφνη ...
Και το ΔΝΤ «στριμώχνει» τη Γερμανία για τις εξαγωγές της
Με την «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας, τις εξαγωγές της, τα ...
Καταπέλτης ΗΠΑ κατά Γερμανίας για τις εξαγωγές
Οι ΗΠΑ επέπληξαν χθες, Τετάρτη, τη Γερμανία λέγοντας πως οι εξαγωγές ...
Γερμανία: Σε χαμηλό τετραετίας οι εξαγωγές
Οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση τους από τα ...