Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γιούνκερ: Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δισ. ευρώ
Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο ...
Γιούνκερ: Οι δέκα προτεραιότητες της Κομισιόν
 Τις δέκα βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαριθμεί ο ...
Υπερήφανος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δηλώνει ο Γιούνκερ
Για τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνει η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Γιούνκερ: Είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήμουν δικηγόρος υπεράσπισής της

Γιούνκερ: Είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήμουν δικηγόρος υπεράσπισής της

Τη δέσμευση ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα στήριξης προς προβληματική χώρα θα υπάγεται σε ανάλυση για τις κοινωνικές του επιπτώσεις, ανέλαβε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα είχε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «αντιστάθηκε στην έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ και ότι είναι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήταν δικηγόρος υπεράσπισής της».

Επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και τόνισε πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψει την ιστορία της κρίσης του ευρώ. Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν «πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ο επόμενος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις θα προέρχεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα και τόνισε ότι θα ήταν αδιανόητο η επόμενη Επιτροπή να έχει λιγότερες γυναίκες από τη σημερινή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα δώσει μάχη για μια ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών εντός της Κομισιόν. Είπε, επίσης, ότι επιθυμεί «να αλλάξει την Ευρώπη» και να είναι «ο άνδρας της αλλαγής».

Τόνισε ότι στη διάρκεια της κρίσης «χρειάστηκε να επισκευάσουμε ένα αεροσκάφος με φωτιά που βρισκόταν εν πτήσει» και αναγνώρισε ότι η διάσωση του ευρώ είχε σαφώς αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κοινωνικών πτυχών.
Σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ιδίως σε υποδομές. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα από μια πιο έξυπνη χρήση των σημερινών κανόνων, αλλά και μέσα από μια πιο δημιουργική χρήση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει ως στόχο για τη νέα Επιτροπή, και συγκεκριμένα να θέσει τις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεσμεύτηκε ακόμη να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, "Το ποτάμι" κρίνει θετικά την παρουσία και τις απαντήσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επισημαίνει τη μεγάλη σημασία ανάδειξης προέδρου μέσω της διαδικασίας που επίμονα προώθησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις παρεμβάσεις τους, οι ευρωβουλευτές της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επισήμαναν ότι θα υποστηρίξουν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάποιον που είναι έτοιμος να αναλάβει τις μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη και θα εργάζεται για την Ευρώπη του αύριο που όλοι χρειαζόμαστε.
Πρέπει, τονίζεται, να δημιουργήσουμε «μια νέα προοπτική για την Ευρώπη» και να «ακούσουμε» τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να δεσμευτεί για πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών που έχουν υποφέρει περισσότερο από την ύφεση και τη λιτότητα και να δεσμευτεί για την προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας και της ανεργίας -ιδιαίτερα μεταξύ των νέων- και την ενίσχυση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Θα πρέπει ακόμα να δεσμευτεί να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δημοκρατική, πιο διαφανή και πιο υπεύθυνη για τους πολίτες, καθώς και η επιλογή των νέων επιτροπών θα πρέπει να αντανακλά τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, αναφερόμενος στους νέους και ειδικότερα στους άνεργους που παρακολουθούν με καχυποψία και εχθρότητα τις διαδικασίες, ρώτησε τον κ. Γιούνκερ τι συγκεκριμένα μέτρα θα προτείνει για την κάμψη της ανεργίας τους, της μακράς διάρκειας ανεργίας, αλλά και για την ουσιαστική προστασία των νέων εργαζομένων από την εκμετάλλευση.

Ο υποψήφιος πρόεδρος, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού τόνισε ότι ο ίδιος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ευρώπη οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε στο τέλος της πενταετούς θητείας της να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση της ανεργίας. Η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, επισήμανε, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, γιατί είναι στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, θα κάνουν όμως ότι είναι δυνατόν για να υπάρξουν γόνιμες ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος ως μέλη των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού, Πολιτικών Ελευθεριών, Πολιτισμού και Παιδείας και Περιβάλλοντος, στις συζητήσεις της Ομάδας έθεσαν και τρία επιπλέον θέματα σχετικά με την Ελλάδα.

Το ένα αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η νέα Επιτροπή πρέπει να υποβάλει προτάσεις για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η οποία να διασφαλίζει την ακεραιότητα των συνόρων της Ευρώπης, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της ασφάλειας των ευάλωτων μεταναστών. Χρειάζεται μια συνεκτική ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη θετική συμβολή που οι μετανάστες έχουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, σημείωσαν.

Το δεύτερο αφορά στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης που θα μπορούσε να κάνει η νέα Επιτροπή αξιοποιώντας τον τεράστιο ευρωπαϊκό πολιτιστικό πλούτο και το τουριστικό προϊόν της για να δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση και την απομόνωση των μικρών νησιών έθεσαν το ερώτημα με ποιες δράσεις οικονομικής εξομάλυνσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τα ενισχύσει ώστε να γίνει βιώσιμη η ζωή των μόνιμων κατοίκων τους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Γιούνκερ
Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ...
Επικοινωνία Παυλόπουλου-Γιούνκερ για το αυριανό Eurogroup
Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ...
Γιούνκερ: Έβλεπα ελληνική βουλή μέχρι τις 2.30 το πρωί
Χαρούμενος δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ ...
Γιούνκερ: Η ΕΕ είναι λιγότερο μαχητική από μια ορδή από κότες
Υπέρ ενός κοινού στρατού των 28 κρατών μελών τάχθηκε εκ νέου ο  πρόεδρος ...
Γιούνκερ: Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές απ΄όλους
«Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές ...
Τετ-α-τετ Γιούνκερ-Ντράγκι στο Λουξεμβούργο
Συνάντηση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ ...
Με το νέο αξίωμα ο Γιούνκερ στην Αθήνα-Μήνυμα ελπίδας και αναγνώρισης για την Ελλάδα
Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ...
Υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς
Φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ...
Γιούνκερ: To ΕΛΚ κερδίζει και διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο ...