Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δένδιας: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς
Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, διαβεβαίωσε ο ...
Δένδιας: Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας παραμύθια
 «Η αντίληψη μου είναι λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος», τόνισε ο ...
Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον
Σκληρή κριτική στο λαϊκισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων άσκησε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Δένδιας για άλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο: Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα

Δένδιας για άλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο: Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα

Σειρά νέων μέτρων για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας, στο 3ο Eurobank Investor Forum, ενώ τόνισε ότι δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα: το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το άλλο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την ΕΕ.

Την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και «η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις, θα είναι ένα τεράστιο καθήκον...», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι κύριες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε αυτήν την φάση, εστιάζουν:

1. Στη στήριξη της εξωστρέφειας, μέσω ενός νέου Οργανισμού που θα προωθεί τις εξαγωγές και παράλληλα θα κατευθύνει τους πόρους στην εφαρμογή μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.

2. Στην εκμετάλλευση της Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020 (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της προώθησης μια οικονομίας αποτελεσματικής και φιλικής προς το περιβάλλον, την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και την βελτίωση της θεσμικής αποτελεσματικότητας και του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

3. Στο να καταστήσουν την Ελλάδα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της αφαίρεσης των ρυθμιστικών εμποδίων, της τόνωσης του επαγγελματισμού και της κατασκευαστικής ικανότητας.

4. Στην προώθηση της Στρατηγικής Καινοτομίας, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου και της χρησιμοποίησης διεθνών προτύπων, ώστε να αναπτυχθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης, και

5. Στην τόνωση της Βιομηχανικής Πολιτικής.

Εκτός από τις δράσεις του υπουργείου, η κυβέρνηση, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει:
* Μειώσεις φόρου επί των εταιρικών κερδών
* Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
* Φορολογικές περικοπές στην ενέργεια
* Φορολογικές περικοπές για φυσικά πρόσωπα

Κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Πτωχευτικό Δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας και το πότε θα γίνουν αλλαγές σε αυτό, ο υπουργός δήλωσε:

«Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα. Επισήμως το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σε αυτήν του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με δεδομένο αυτό, λοιπόν, επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια πιο ολιστική προσέγγιση. Το όλο πτωχευτικό σύστημα στην Ελλάδα αφορά μια άλλη εποχή. Ο βασικός νόμος ξεκίνησε το 1934 από έναν εξαίρετο καθηγητή του εμπορικού δικαίου, τον κ. Κωνσταντίνο Ρόκκα.

Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Τώρα λοιπόν συζητάμε μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα, όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση»

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός είπε πως εκτιμά «ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου» και κατέληξε.

«Σας διαβεβαιώ ότι η προσέλκυση των ΞΑΕ (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις) βρίσκεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των επιχειρηματιών με νέους νόμους και κανονισμούς, ώστε να περιορίσουμε περαιτέρω την γραφειοκρατία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στις επενδύσεις. Η συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας σ' αυτό είναι ζωτικής σημασίας».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προβληματισμένος ο Δένδιας με την απόφαση του ΣτΕ για τις ανοιχτές Κυριακές-Διευκρινίσεις περιμένουν οι έμποροι
Σκεπτικισμό για την απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την απαγόρευση της ...
Δένδιας: Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα
  Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει αύριο ο υπουργός ...
DW: Ο Δένδιας διερευνά τις προθέσεις της Γερμανίας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα
 Στο «πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων» που έχει στο Βερολίνο ο ...
Στο Βερολίνο ο Δένδιας- Συνάντηση με Σόιμπλε
 Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ...
Φεύγει για Βερολίνο ο Δένδιας- Τι θα συζητηθεί
 Για το Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και ...
Δένδιας-Κεφαλογιάννη: Σύσκεψη για το πως θα αξιοποιήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Η αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του ...
Έρχονται αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και παρεμβάσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες
Παρέμβαση για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ...
Με το Γιοχάνες Χαν συναντάται ο Δένδιας-Στο επίκεντρο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ
Συνάντηση με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν θα ...
Δένδιας: Σε αυτό το υπουργείο βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα της χώρας, η ανάπτυξη
Σε αυτό το υπουργείο βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα της χώρας, η ...