Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δένδιας: Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας παραμύθια
 «Η αντίληψη μου είναι λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος», τόνισε ο ...
DW: Ο Δένδιας διερευνά τις προθέσεις της Γερμανίας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα
 Στο «πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων» που έχει στο Βερολίνο ο ...
Φεύγει για Βερολίνο ο Δένδιας- Τι θα συζητηθεί
 Για το Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον

Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον

Σκληρή κριτική στο λαϊκισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων άσκησε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα. "Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικα. Αποτελούν το εθνικό και πατριωτικό καθήκον, αναγκαίο όρο της ανάπτυξης και της εθνικής επιβίωσης", τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε:

"Η άρνηση του λαϊκισμού, ο οποίος έχοντας ένδυση την λεοντή της φιλευσπλαχνίας και του δήθεν ενδιαφέροντος για τον μαστιζόμενο από την κρίση συνάνθρωπο, στρέφεται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, αποτελεί σήμερα τη μέγιστη κοινωνική προσφορά." Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ένα από τα παρεπόμενα της στρεβλής μας ανάπτυξης είναι ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, παραδόξως, γίνεται αντιληπτή από ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με αρνητικό πρόσημο.
"Την στιγμή που η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η ανάληψη κινδύνου και πρωτοβουλίας, θεοποιείται σ' όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή, ενδοστρεφής και με αγκυλώσεις οικονομία, αρνείται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να αποδεχθεί το αξιολογικό πρότυπο των προοδευμένων κοινωνιών", σημείωσε.

Υποστήριξε δε ότι ο πραγματικά λαϊκός δημοκρατικός καπιταλισμός είναι "το δικαίωμα του κάθε δημιουργικού Έλληνα που αναλαμβάνει κίνδυνο και πρωτοβουλία, με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο να βρει ένα ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειάς του". Και περιέγραψε το πλάνο του υπουργείου για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, με βάση και τις προτάσεις του Ισραηλινού οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ενίσχυση της καινοτομίας.
Στην αποψινή εκδήλωση βραβεύθηκαν 31 επιχειρηματικές ομάδες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ Μαζί στην Εκκίνηση!» για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων Επιστημόνων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας ζήτησε να θεσπιστεί ειδικό χρηματοδοτικό, φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τις νέες επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο "δεν διευκολύνει τον νέο, που ξεκινά τον αυτόνομο βηματισμό του, με πενιχρά μέσα στη διάθεσή του και χωρίς ουσιαστική στήριξη σε θέματα έξω από το αντικείμενο της έρευνάς του».
Το νέο πλαίσιο κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ πρέπει να περιλαμβάνει:
-Ειδικό καθεστώς αρχικής χρηματοδότησης (χρηματοδότηση τύπου "πριμ εκκίνησης", αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης).
-Ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας.
-Ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι σε εποχές μειωμένου ρίσκου και βολέματος, ελάχιστοι νέοι έβλεπαν στο επιχειρείν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν, σήμερα όμως είναι χιλιάδες οι νέοι που βλέπουν σαν διέξοδο την επιχειρηματικότητα, για να βάλουν σε εφαρμογή τις γνώσεις και τις ιδέες τους.
Υπογράμμισε ακόμη ότι σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η παγκοσμίως σε διαθεσιμότητα επιστημόνων μηχανικών και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας, την οικονομία της, τις προοπτικές της. Μιλάμε για χιλιάδες δημιουργικά και ανοιχτά μυαλά. Μιλάμε για μια ευκαιρία που θα ζήλευαν πολλές χώρες».

Με το Πρόγραμμα «Μαζί στην Εκκίνηση!», ο ΣΕΒ παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι περισσότερα από 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα τρία μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΙΕ, ΙΤΕ) και επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ. Από τις 31 ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος οι 9 έχουν ήδη προχωρήσει σε ίδρυση επιχείρησης και δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, ιατρικής, ενέργειας, βιοτεχνολογίας, κ.α.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προβληματισμένος ο Δένδιας με την απόφαση του ΣτΕ για τις ανοιχτές Κυριακές-Διευκρινίσεις περιμένουν οι έμποροι
Σκεπτικισμό για την απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την απαγόρευση της ...
Δένδιας: Υπάρχουν 80 δισ. δάνεια που δεν εξυπηρετούνται
«Υπάρχει θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν 80 δισ. σε δάνεια ...
Δένδιας: Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα
  Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει αύριο ο υπουργός ...
Στο Βερολίνο ο Δένδιας- Συνάντηση με Σόιμπλε
 Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ...
Δένδιας-Κεφαλογιάννη: Σύσκεψη για το πως θα αξιοποιήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Η αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του ...
Δένδιας για άλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο: Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα
Σειρά νέων μέτρων για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την ...
Σκληρή γλώσσα Δένδια κατά συνδικαλιστών και ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή επίθεση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, ...
Με το Γιοχάνες Χαν συναντάται ο Δένδιας-Στο επίκεντρο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ
Συνάντηση με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν θα ...
Δένδιας: Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της
Τη λύπη του για τον θάνατο των δώδεκα παράνομων μεταναστών στο Ιόνιο ...