Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 23C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Την ερχόμενη Πέμπτη οι αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
  Ξεκινάει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ...
Από Δευτέρα η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 100 δόσεις
Από αύριο Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων

Νέα πρωτοβουλία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με δύο προτάσεις, μία για νέα βελτιωτική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και μία που αφορά μέτρα «στήριξης» των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΚΟ του Κινήματος στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γραμματέας, Παναγιώτης Ρήγας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κουτσούκος, οι υφυπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Γιώργος Κουτρουμάνης από τη Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου και στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, οι προτάσεις θα συζητηθούν σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, από τους οποίους θα ζητηθεί η προώθηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων και των άλλων σχετικών ενεργειών.

Παρατίθενται, αναλυτικά, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ:

«1. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει η ισχύουσα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι αποδοτική, δεν προσφέρει λύση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις (ως γνωστόν αυτή προβλέπει 35 δόσεις για παλιές οφειλές και 12 για τις μετά την 31- 12- 2012), που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της ύφεσης στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 300.000 οφειλέτες ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση (υπολογίζονται γύρω στους 12.000).

Διαγράφεται ο κίνδυνος να υπάρξει στο τέλος του 2014 σημαντική υστέρηση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλο έλλειμμα έναντι των προβλεπόμενων στόχων.

Επειδή το πρόβλημα μεγεθύνεται και η λήψη κατασταλτικών μέτρων (αναγκαστικές εκτελέσεις) οδηγεί σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι αναγκαίο να αποφασίσει η κυβέρνηση μία νέα "γενναία" πρόταση ρύθμισης των οφειλών και να πετύχει την υιοθέτησή της μέσα από τη σχετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.

Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να αρχίσουν να πληρώνουν οι οφειλέτες, αλλά και να καταβάλλουν και τις τρέχουσες εισφορές, μην έχοντας το άγχος προστίμων, τόκων και κατασχέσεων για τις παλαιότερες.
Το σχέδιο που προτείνουμε έχει ως εξής:

"Για τους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων μέχρι τις 30- 06- 2017. Προϋποθέσεις αυτής της αναστολής είναι:
α) Η υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου.
β) Η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1- 6- 2014 και εφεξής.
γ) Η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της κεφαλαιοποιημένης μέχρι τις 31- 05- 2014 συνολικής οφειλής, μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα ευρώ (50,00) ούτε μεγαλύτερο των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00).
Από την 1- 07- 2017 παύει η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου από 8,25% σε 3,25%".
Σημείωση: Ανάλογη πρωτοβουλία θα υπάρξει και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

2. Μέτρα στήριξης απολυμένων Δημοσίου.
Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας για τις διαθεσιμότητες και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ πίεσε ιδιαίτερα για την έγκαιρη προκήρυξη κάποιων θέσεων στο Δημόσιο και στους φορείς όπου θα επανατοποθετηθούν οι "διαθέσιμοι" δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά και πρόσφατα, διά του προέδρου, Ευ. Βενιζέλου, έθεσε θέμα για την ανάγκη νέας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας ώστε να αποτραπεί ένας δεύτερος "κύκλος" διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, που θα δημιουργήσει και πάλι γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους δημόσιους υπαλλήλους.

Σε κάθε περίπτωση και από τις έως τώρα ενέργειες, προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πρέπει να έχουν το σύνολο της προστασίας και των ευκαιριών επανένταξης στην εργασία, που προβλέπονται και για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά, όμως, για τους απολυμένους που είναι άνω των 50 έως 55 ετών, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, πρέπει να παρθούν και πρόσθετα μέτρα για να μην οδηγηθούν αυτοί σε επικίνδυνα κοινωνικά αδιέξοδα.

Τρεις είναι οι προτεραιότητές μας:

α) Η άμεση χορήγηση αποζημιώσεων απόλυσης στους δημοσίους υπαλλήλους που αποχωρούν και η ένταξή τους στο σύνολο των προγραμμάτων ανέργων του ΟΑΕΔ.
Υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, η οποία, όμως, ακόμη εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα αυτό τέθηκε πρόσφατα στον αναπληρωτή υπουργό, Χ. Σταϊκούρα.

β) Η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης (έως 4 έτη) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η εξαγορά θα γίνει από τους ενδιαφερόμενους με διαδικασία δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, ενώ ειδική περίπτωση αποτελούν οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι έχουν παράσχει για κάποια (έως 5) χρόνια πραγματική εργασία σε δημόσιους φορείς, για την οποία δεν αναγνωρίστηκαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Και για το σύνολο των ηλικιωμένων απολυθέντων (δημοτικοί αστυνομικοί, ΕΡΤ, κ.λπ.) αλλά και για τους σχολικούς φύλακες έχουν κατατεθεί σχέδια διατάξεων στα αρμόδια υπουργεία.

γ) Η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ανέργους πρώην δημοσίους υπαλλήλους (αλλά και άλλους άνεργους).

Σχετική πρόταση έχει κατατεθεί αναλυτικά. Προβλέπεται η επιδότηση 7.000 ευρώ κατά άνεργο για τη δημιουργία και την αρχική λειτουργία (και τις σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες) συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής εργασίας (με τουλάχιστον 5 άνεργους) σε τομείς όπως καθαριότητα, φύλαξη, απασχόληση παιδιών, περίθαλψη ηλικιωμένων, φροντιστήρια κ.α.

Μάλιστα, μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Ν. 4019/2011 που προβλέπει τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς για απευθείας αναθέσεις εργασιών από δημόσιους φορείς, σε τέτοιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τι λέει η εγκύκλιος Σαββαϊδου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ...
Πάνω απο 300 εκατ. οφειλών ρυθμίστηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων ...
Από σήμερα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν ...
ΥΠΟΙΚ: Δέκα σημεία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Απαντήσεις σε μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τη ρύθμιση ...
ΒΕΘ: Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές
Την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες για τη ρύθμιση των ...
Άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητά ο Μίχαλος
  «Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει να υλοποιηθούν άμεσα οι ...
Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τη Δευτέρα
Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ...
Τι προτείνουν 17
Προτάσεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ «με στόχο ...
Χωρίς φορολογική ενημερότητα η ρύθμιση οφειλών στα ταμεία
Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από ...