Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Φρένο» στο θέμα της επιστροφής των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο ...
Μπουτάρης: Νίκησε η πόλη, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
"Νίκησε η πόλη, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι" δήλωσε ο Γιάννης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχονται μισθοί δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο-Οι νικητές και οι ηττημένοι

Έρχονται μισθοί δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο-Οι νικητές και οι ηττημένοι

Το νέο μισθολόγιο που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο στο Δημόσιο, θα φέρει μισθούς δύο ταχυτήτων, καθώς οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα δουν μεγάλες μειώσεις της τάξεως του 30% στους μισθούς τους. Ο εισαγωγικός μισθός από τα 780 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κοντά στα 580 ευρώ.

Μειώσεις έρχονται και για τους μισθούς των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποτελούν το 35% των εργαζομένων στο δημόσιο και ο εισαγωγικός τους μισθός σήμερα φθάνει στα 858 ευρώ. Αντίθετα αυξήσεις αναμένονται για δασκάλους, καθηγητές και νοσηλευτές υγείας, καθώς και για τους αποφοίτους των ΑΕΙ, ενώ η επαναφορά του ετήσιου μπόνους θα ισχύσει μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Την άποψη ότι πράγματι εξετάζονται σενάρια για αυξομειώσεις μισθών στο δημόσιο στο πλαίσιο της αξιολόγησης εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είπε πάντως ότι η «ψαλίδα» μισθού μεταξύ του νέο-εισερχόμενου υπάλληλου και του γενικού διευθυντή είναι πολύ μικρή. 
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μισθολογίου για τους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και το νέο μισθολόγιο θα φέρει μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των νοσηλευτών και αντίστοιχες μειώσεις στους βασικούς μισθούς των 204.414 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά ένα μικρό ποσό σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό. Η αύξηση αυτή ωστόσο θα υπολογίζεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και έτσι θα ευνοηθούν όλοι.

Οι αυξήσεις αφορούν σε 124.000 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε περίπου 8.000 πανεπιστημιακούς και άλλες 8.000 νοσηλευτές.

Η Τρόικα πιέζει οι μισθοί στο δημόσιο να φτάσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, να μειωθούν δηλαδή κατά μέσο όρο κατά 200 ευρώ οι αποδοχές των νεοεισερχομένων.

Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι ναι μεν θα υπάρξουν μειώσεις στους υπαλλήλους «χαμηλών προσόντων», αυτές ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε να φτάσουν οι αρχικοί μισθοί στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέγεται ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.

«Τρύπα» 1 δισ. λόγω δικαστικών αποφάσεων

Την ίδια ώρα, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά έτσι δημιουργούνται σημαντικές «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Αμέσως μια μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε παράνομες τις μειώσεις στους δικαστικούς, στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι μισθοί τους.
Η δικαστική όμως απόφαση είναι μάλλον… ο ασκός του Αιόλου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει εναντίον των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Και στο υπουργείο Οικονομικών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν περίπου 1 δισ. για να το επιστρέψουν στους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων.

Και φυσικά όλα αυτά γίνονται στη σκιά των προσπαθειών για εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δύο δόσεις του καλοκαιριού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Τώρα, πάντως, η έκδοση ενός ομολόγου μέσα στους επόμενους δυο μήνες γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Τροπολογία-συμμόρφωση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει τους δικαστικούς, όσον αφορά τις μειώσεις μισθών τους, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αυξάνει το βασικό μισθό του ειρηνοδίκη Δ΄ Τάξης από 1.369 ευρώ σε 1.488 ευρώ, του πρωτοδίκη από 1.778 ευρώ σε 2.067 ευρώ, του προέδρου πρωτοδικείου από 2.009 ευρώ σε 2.480 ευρώ, του αεροπαγίτη από 2.525 ευρώ σε 3.307 ευρώ, του αντιπροέδρου από 2.880 ευρώ σε 3.721 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 ευρώ σε 4.134 ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 ευρώ έως 188 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό, ενώ μεταξύ άλλων, η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60%, επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμή αύξησης του επιδόματος θα είναι της τάξης περίπου του 20%.

Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα οι συντάξεις περίπου 2.469 πρώην δικαστικών και για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, οι καταβαλλόμενες διαφορές θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τον χρόνο πληρωμής τους.

Το ύψος της ετήσιας δαπάνης από την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας, υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα να καταψηφίσουν την τροπολογία για τη μισθολογική αποκατάσταση των δικαστικών λειτουργών απειλούν πέντε βουλευτές της Ν.Δ.

Ως προϋπόθεση, ως κόκκινη γραμμή για να εγκρίνουν την τροπολογία δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας.
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Ηλ. Βλαχογιάννης, Ι. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Π. Βογιατζής και Δ. Κυριαζίδης.

ΥΠΟΙΚ: Μόνο όσοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ωφελούνται

Δείγμα γραφής για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα το υπουργείο, αποτελεί το έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο προαναγγέλλεται η μη καθολική συμμόρφωση με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ανάλογες περιπτώσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αυτές με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για τη φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών λειτουργών.

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεν ότι «η διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», διευκρινίζεται, όμως, ότι «όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Οικονομικών». Καταλήγει, δε, στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ (αφορούν στην πάγια αποζημίωση βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και το επίδομα αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων), ως αναιρετικές «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».

Αυτό σημαίνει ότι οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα εφαρμοστούν για το σύνολο του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ και για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μόνο για όσους προσέφυγαν αρχικά και δικαιώθηκαν με τις τελικές αναιρετικές αποφάσεις.

Έτσι, για όσους πανεπιστημιακούς δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης θα εξακολουθεί να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστές από 22% έως 42%.

Το ίδιο θα συμβεί και για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το αφορολόγητο του επιδόματος αλλοδαπής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο 171% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2014
Στα περίπου 317,1 δισ. ευρώ ή στο 177,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο ...
BBG: Στα 21 δισ. η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος
Η συνολική έκθεση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο δημόσιο ...
Πανελλαδική απεργία στις 27 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  Στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο προχώρησε η ...
Κύπρος: Προς ακύρωση η αυριανή απεργία στο Δημόσιο
Προς ακύρωση της εξαγγελθείσας για αύριο απεργίας στον δημόσιο τομέα, ...
Θεσσαλονίκη: Ξεκάθαρο προβάδισμα για Τζιτζικώστα και Μπουτάρη-Οι νικητές και οι ηττημένοι
Με μεγάλους νικητές τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια ...
Βρούτσης: Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ...
48ωρη απεργία στο Δημόσιο
Σε σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο τομέα για αύριο ...
Δημόσιο: Μόλις το 25% των υπαλλήλων θα παίρνει
Μόλις το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα βαθμολογείται σε «άριστα», όπως ...
«Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ...