Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Ντάισελμπλουμ
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος ...
Κουβέλης: Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια
«Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της ...
Anonymous στην ελληνική κυβέρνηση: Να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου
Αυστηρό μήνυμα- προειδοποίηση απήυθυναν οι Anonymous στην ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι φόβοι για πολιτική παράλυση και φλερτ με τον λαϊκισμό

Οι φόβοι για πολιτική παράλυση και φλερτ με τον λαϊκισμό

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση εκδηλώνει μια αντίληψη και κάποιες τάσεις που είναι επικίνδυνες οικονομικά: μια διάθεση ροκανίσματος των έστω ατελών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και μετάθεσης αυτών που πρέπει να γίνουν.

Κάνουν λόγο επίσης για διολίσθηση στον παλαιοκομματισμό και τον αλά καρτ λαϊκισμό που κινδυνεύει να «παγώσει» τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να δημιουργήσει νέες μαύρες «τρύπες» και αδιέξοδα.

Η αγορά φοβάται μήπως οι εκλογές καταστούν αναπόφευκτες το φθινόπωρο αν κυριαρχήσουν συμπτώματα πολιτικής παράλυσης. Και αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι εάν αυτές διεξαχθούν μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα πλειοδοσίας, με τους μεν να ακολουθούν τη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα» και τους δε να υπόσχονται ότι «λεφτά υπάρχουν». Τότε η μετεκλογική πορεία θα είναι κατηφορική και επώδυνη ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, πάνω που άρχισαν να αποφέρουν αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απομάκρυνε κάποιους μεταρρυθμιστές στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Τα παραπάνω σημειώνουν σε άρθρο τους οι «New York Times». Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα επανέκτησε (μερικώς) την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων τον Απρίλιο, οι τράπεζες κατόρθωσαν να προσελκύσουν κεφάλαια από τις αγορές, η ανεργία υποχωρεί τέσσερις μήνες στη σειρά, αν και παραμένει στο 27%, και η οικονομία είτε έχει σταματήσει να συρρικνώνεται είτε θα το κάνει σύντομα.
«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έμενε με την ομάδα που τον βοήθησε να φθάσει σε αυτή την επιτυχία. Αλλά ο πρωθυπουργός φοβήθηκε μετά από την ήττα και τη δεύτερη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές τον προηγούμενο μήνα από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τον λόγο προήγαγε κάποιους λαϊκιστές πολιτικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έρχεται η Τρόικα, τρέχει να «συγυρίσει» η κυβέρνηση

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους των έξι πρώτων προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να ενημερώσει το Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό και υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Το διάστημα που θα βρίσκεται η Τρόικα στην Αθήνα (8-18 Ιουλίου) η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Ιουλίου, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν τις 15 Αυγούστου. Από αυτά, ξεχωρίζουν το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία.

«Καμπανάκι» της S&P στην κυβέρνηση

Η Ελλάδα μπορεί να χάσει ξανά την πρόσβαση στις αγορές

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's Moritz Kraemer, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να χάσει ξανά την πρόσβαση στις αγορές.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν ακόμα πολύ από το να είναι αυτοδιατηρούμενες και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνες τους» τονίζει και προσθέτει:

«Εάν μάθαμε κάτι από την κρίση της Ευρωζώνης, είναι το πόσο γρήγορα κάποιος μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις αγορές ξανά. Θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά».

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Ελλάδα φέρεται να προσανατολίζεται στη νέα έκδοση ομολόγου και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την έκδοση 7ετούς ομολόγου από 3 έως 5 δισ. και τα ταξίδια των στελεχών του ΟΔΔΗΧ για να συναντήσουν επενδυτές αποδίδουν καρπούς, ενώ η JP Morgan θα έχει και πάλι καταλυτικό ρόλο στο να προσελκύσει κεφάλαια.

Την ίδια ώρα η βαριά σφραγίδα μιας από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη μπήκε στα ελληνικά ομόλογα και στις προσπάθειες της Ελλάδας να επανέλθει ως «κανονική» χώρα στις αγορές, να διατηρήσει τη σταθερότητά της και να βγει οριστικά από την κρίση χρέους.

Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του ότι η Κίνα εμπιστεύεται και θα αγοράσει ομόλογα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να τα εκδώσει, έχει μεγάλη σημασία, παραμονές της έναρξης διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις στήριξης και η ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού της Κίνας προς την Ελλάδα προβάλλουν μια αισιόδοξη εικόνα προς τις αγορές.

Ωστόσο, η δήλωση για τα ελληνικά ομόλογα δεν έρχεται τυχαία και αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας, την οποία αναπαράγουν ήδη τα μεγαλύτερα οικονομικά Μέσα.

Μεγαλοεπενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα

Την ίδια ώρα οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου εμπιστεύονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η μεγάλη χρηματοπιστωτική εταιρεία Prudential Financial, που διαχειρίζεται ενεργητικό μεγαλύτερο από 1 τρισ. δολάρια, είχε στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά 5ετή ομόλογα αξίας 9 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Jupiter Asset Management αυξάνει τις θέσεις της σε ελληνικούς τίτλους από τον Οκτώβριο, ενώ η εταιρεία Fidelity Worldwide Investment δήλωσε ότι κτίζει σταθερά μεγαλύτερες θέσεις το τελευταίο εξάμηνο.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές, έχουν προστεθεί στις γραμμές άλλων επενδυτών - όπως των εταιρειών Invesco, BlackRock και Legal & General Investment Management - που κατέχουν ελληνικό χρέος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ελληνική πρόταση: Πού υποχωρεί και πού παραμένει ακλόνητη η κυβέρνηση
Υποχωρεί ως προς κάποιες άλλοτε «κόκκινες γραμμές», αλλά και επιμένει ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
WSJ: Ίσως είναι ώρα η Ευρωζώνη να προσφέρει πολιτική λύση στην Ελλάδα
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες μία ...
Δεν αποκλείει μια ελληνική χρεοκοπία ο Σόιμπλε
Δεν αποκλείει μια ελληνική χρεοκοπία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ...
Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί
 Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε ...
Τι περιλαμβάνει η νέα φορολογική πολιτική
Για τη νέα φορολογική πολιτική που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μίλησε η ...
Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της
H κυβέρνηση προσπαθώντας να απαντήσει στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό ...
Συλλέκτης μεταλλίων και ρεκόρ ο Χρήστου
20 Ιουνίου-27 Ιουλίου...Ένας μήνας και κάποιες ημέρες. Τρεις διοργανώσεις ...
Σόιμπλε: Δεν αλλάζουμε πολιτική για το ευρώ- Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο
Η νέα γερμανική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εταίρου, δεν πρόκειται να ...