Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οικονομική ενίσχυση 238 παραγωγών ζαχαρότευτλων για τα έτη 2012 και 2013
Την καταβολή ενισχύσεων για τους παραγωγούς έξι Περιφερειακών ...
Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται η τροπολογία για τη χρηματοδότηση της Χ.Α.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ...
Θεσσαλονίκη:
Την ερχόμενη Τρίτη θα συγκαλέσει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κληρώνει για τα εργοστάσια της ΕΒΖ-Τον Οκτώβριο η εξόφληση της Ολοκληρωμένης(;)

Κληρώνει για τα εργοστάσια της ΕΒΖ-Τον Οκτώβριο η εξόφληση της Ολοκληρωμένης(;)

Της Βούλας Μαλαίνου

Την ερχόμενη εβδομάδα «κληρώνει» για την τύχη των εναπομείναντων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς και για μία σειρά άλλων θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία της εισηγμένης. Εργαζόμενοι και τευτλοκαλλιεργητές κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις Λεονταρίδη, «ψίθυροι» ακούγονται πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα «μασάει» τώρα για την αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2012 και 2013.

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -πέρα του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ-είχαν συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΒΖ, στην οποία και δήλωσαν συμπαράσταση και στήριξη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης συνεδρίασε, προκειμένου καταρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητήσει επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Από το εσωτερικό της ζαχαροβιομηχανίας τηρήθηκε για ακόμη μία φορά σιγή ιχθύος. Ωστόσο, πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται, μιλώντας στο «X», ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο στην Ορεστιάδα και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Ευάγγελος Μπιμπισίδης, τα στελέχη της ΕΒΖ άφησαν αιχμές για αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης τέλη Αυγούστου, μπορεί και Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως στην τελευταία συνάντηση των παραγωγών και εξαγωγέων με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο εργοστάσιο του Πλατέως, παρουσία του γενικού διευθυντή της ΕΒΖ Λάμπρου Χαραλάμπους, στελεχών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης είχε αναλάβει τη δέσμευση για εξόφληση της Ολοκληρωμένης εντός του Ιουλίου.

«Παίζουν με τους παραγωγούς. Απαξιώνουν την καλλιέργεια και τους αγρότες. Από τη στιγμή που η Ολοκληρωμένη ενδέχεται να μην αποπληρωθεί ούτε τον Ιούλιο, τότε ούτε η υπόσχεση για συνδεδεμένη από το 2015 θα τηρηθεί», τονίζει στο «Χ» ο κ. Μπιμπισίδης. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συνδεδεμένη είναι μεγάλη ευκαιρία, καθώς η τευτλοκαλλιέργεια γίνεται πιο ελκυστική, οι νέοι παραγωγοί πείθονται να την υιοθετήσουν και, κατά συνέπεια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβίωση των τριών εργοστασίων της ζαχαροβιομηχανίας, τα οποία έχουν γλιτώσει μέχρι στιγμής το «λουκέτο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπισίδη, το Δ.Σ. της εισηγμένης θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και σε αυτή τη σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί η διατήρηση όλων των εργοστασίων ή το κλείσιμο του ενός εξ αυτών, με το «καμπανάκι» να χτυπά για εκείνο των Σερρών.

Ο επικεφαλής των εργαζομένων στην Ορεστιάδα σημειώνει πως ακούν πολλά σενάρια από δω και από εκεί, ωστόσο επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία της επιχείρησης δεν έχουν.

Οι Σέρρες και το εποχικό προσωπικό

Τα σενάρια περί ενδεχόμενου «λουκέτου» στο εργοστάσιο των Σερρών τροφοδοτούνται από το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα εργοστάσια της εταιρείας. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπιμπισίδης, συνήθως οι προκηρύξεις γίνονται από το Μάρτιο, το αργότερο το Μάιο και τώρα πλησιάζει τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλείσιμο» του εργοστασίου στις Σέρρες έχει πέσει στο «τραπέζι», καθώς η μεταφορά των 12.000 περίπου στρεμμάτων του είναι εφικτή, την ώρα που η μεταφορά των 18.000 στρεμμάτων της Ορεστιάδας είναι ανέφικτη.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες λένε ότι στην τελευταία συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Λεονταρίδη, ένα μέλος της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας φέρεται να είχε πει, ότι αν παραμείνει το εργοστάσιο των Σερρών σε λειτουργία και στην επερχόμενη καμπάνια, τότε η πρόσθετη ζημία, με βάση τα μόλις 13.000 στρέμματα τεύτλα που έχουν σπαρθεί στην περιοχή, θα είναι της τάξης των τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη στο 9μηνο μετράει ήδη ζημίες άνω των 27,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λεονταρίδης είχε τότε δηλώσει πως κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει η εξασφάλιση της επιβίωσης των εργοστασίων, τα οποία με… νύχια και με δόντια παραμένουν ακόμη ανοιχτά, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της ΕΒΖ πρέπει να βρει τρόπους, που θα κρατήσουν τους καλλιεργητές στα τεύτλα και μάλιστα άμεσα!

Το ζήτημα είναι πολιτικό!

Το ζήτημα είναι πολιτικό, σχολιάζει στο «Χ» ο κ. Μπιμπισίδης, ερχόμενος σε απόλυτη σύμπνοια με παραγωγούς και εξαγωγείς. Ο ίδιος επισημαίνει πως από τη ζαχαροβιομηχανία «τρώει ψωμί όλη η Βόρεια Ελλάδα» και πως η επιβίωση της εταιρείας και των εργοστασίων της είναι μεγάλο στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Το θέμα είναι τί θέλει η κυβέρνηση. Αν θέλει τα τεύτλα. Αν θέλει να κρατήσει ζωντανή αυτή την καλλιέργεια», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ορεστιάδα. «Κάποτε το ’97-’98 είχαμε 110.000 στρέμματα, τώρα έχουμε μόλις 60.000, που σημαίνει ότι οι νέοι καλλιεργητές αποχωρούν λόγω έλλειψης σοβαρών εφοδίων από το κράτος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Μπιμπισίδη, τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια και της τρέχουσας χρονιάς, αλλά από το 2015 η επιβίωσή τους δεν είναι εξασφαλισμένη.

Το «κόλπο» της Πειραιώς

Όσον αφορά το σχέδιο της Πειραιώς, του βασικού πιστωτή της εισηγμένης, για την αποκατάσταση της ΕΒΖ, ο κ. Μπιπισίδης επισημαίνει πως η μετοχοποίηση των χρεών, όπως προβλέπει το πλάνο της Τράπεζας, είναι το νέο της «κόλπο». Γιατί; Προκειμένου να αποφύγει και άλλους διαγωνισμούς, ύστερα από το «φιάσκο» που σημειώθηκε με τους τρεις προηγούμενους, με τους υποψήφιους «μνηστήρες» να αποχωρούν στο παρά πέντε της διαδικασίας και το επίμαχο δάνειο των 135 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς ακόμη να μην έχει εξυπηρετηθεί.

«Το τί μέλλει γενέσθαι με το σχέδιο της Τράπεζας, η ζαχαροβιομηχανία το κρατάει ως επισφράγιστο μυστικό», σημειώνει ο κ. Μπιμπισίδης.

Κυριακή κοντή γιορτή… Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντήρηση των εργοστασίων θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει εδώ και τουλάχιστον 20-25 ημέρες!

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δέσμευση Φίλη για νέες προσλήψεις την ερχόμενη εβδομάδα στα σχολεία ειδικής αγωγής
Tη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν νέες ...
ΓΓΔΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων ...
Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα 125 δρομολόγια μεταφοράς μαθητών
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν 125, από τα 916, δρομολόγια μεταφοράς ...
Συνάντηση Δένδια- Γκάμπριελ για τις ελληνικές εξαγωγές την ερχόμενη εβδομάδα
 Με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Σίγκμαρ ...
Της Βούλας Μαλαίνου Με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο», αναμένουν τις ...
Ελληνικό:
Σήμερα «κληρώνει» για τη βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε την ...
ΥΠΟΙΚ:
Στην εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία ...
Από την ερχόμενη εβδομάδα η αποστολή των εκκαθαριστικών ΦΑΠ
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή στους ιδιοκτήτες ...
Μανιτάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει το ζήτημα του Δημοσίου
Την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του ...